Całoroczne czy zimowe qashqai

12 Cze 2022, 19:28

Dzień dobry. Potrzebuje porady, rodzice kupili Qashqai 1.6 117km 2012r. Auto jest na alufelgach 17' i oponachnletnich uniroyal z 2018r. Nie ma drugich felg. Rozważamy dwie opcje
1. Kupno felg 16' i opon nowych na zimę. Tu na pewno 16 będą ale brat namawia na alufelgi, ja jestem za stalowymi jak już cos. na alle są po 1200 aluminiowe prawie nowe , a stalowe po 500-600 wypiaskowane i pomalowane.
500-600 plus opony np. kleber 1700 zl
2. Zakup nowych opon całorocznych 17' przed zimą.
Tu np hankook kibergy 4s2 - 2060 zl
Rodzice jeżdżą spokojnie, wieś w lubelskim. Przebiegi roczne nie więcej jak 8-10 tys. km. Proszę o poradę, mnie wydaje się, że całoroczne będą w porządku, ale tata i starszy brat chcą dwa komplety. Może jakoś ich namowie, ale nie wiem jak:-)
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Cze 2022, 19:45

A po co chcesz Ich namawiać :?: Jeżeli kierowca chce dwa komplety, to niech bierze. Po co ci potem jakieś niesnaski z rodzicami :?: :?: :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

12 Cze 2022, 19:49

Może źle napisałem. W sumie to nie chce bardzo ich namawiać;-). Wydaje mi się, że to lepsza opcja. Powiedzmy, że trzeba kupić felgi i opony zimowe. Możesz polecić opony z dobrym stosunkiem ceny do jakości. Nie chcę najtańszych oczywiście.
lejto007
Początkujący

12 Cze 2022, 20:16

Jeśli kupować opony to kiedy najlepiej? Teraz nie ma dużego wyboru.
lejto007
Początkujący

12 Cze 2022, 21:12

Zrób kalkulację opony zimowe plus felgi podaj im jaki to będzie koszt i porównaj z kosztem zakupu opon wielosezonowych.

Przedstaw dwa wyjścia i niech kierowca zdecyduje co w ostateczności wybierze.

Pamiętaj, że w przypadku wielosezonowe trzeba brać pod uwagę tylko te z segmentu premium. Mój znajomy kupił rok temu wielosezonowki Nokiana i do tej pory jest zadowolony, a też się zastanawiał nad dwoma kompletami.

Zarówno jedna opcja jak i druga ma plusy i minusy warto je też podać przy kalkulacji ale ostateczna decyzję powinna podjąć osoba która użytkuje to auto.

lejto007 napisał(a):Jeśli kupować opony to kiedy najlepiej? Teraz nie ma dużego wyboru.
W tym przypadku największy wybór jest zawsze przed sezonem, czyli na jesieni i na wiosnę. W przypadku opon wielosezonowych możesz sobie monitorować ceny przez całe lato i szukać okazji.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda pod prąd! Jak reagować na takie zachowanie?
    Choć jazda pod prąd nie należy do najczęstszych przyczyn wypadków, to jej skutki bywają bardzo poważne, ponieważ może ona prowadzić do zderzenia czołowego. Czasem jazda niezgodnie z kierunkiem ruchu bywa efektem nieuwagi, ...
    Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...