Cb radio

28 Gru 2008, 19:23

Witam. Chcem kupić sobie cb radio wraz z antena ktorego bede używał w dwóch samochodach w osobowym i dostawczym busie może mi ktoś poradzic co wybrac ? z góry dziekuje :)
Kafarek7
Nowicjusz

28 Gru 2008, 23:29

A ile chcesz na to wydać?
Dyziek
Nowicjusz

29 Gru 2008, 23:06

tak około 500 zł
Kafarek7
Nowicjusz

30 Gru 2008, 09:45

Słyszałem, że przekładanie radia z jednej maszyny do drugiej jest niekorzystne - trzeba nastroić radio na każdym razem - chyba, że masz identyczną długość kabla tu i tam.
Pysio
Nowicjusz

30 Gru 2008, 18:17

jeżeli do 500zł to proponuję unidena 520xl i do tego lemma at-71 a co do przekładania to prawda, ale obecnie za niecałe 40 zł można kupić reflektometr, strojenie proste jak drut.
Dyziek
Nowicjusz

31 Gru 2008, 17:39

Słyszałem ze mona kupic antene zestrojona czy wtedy bede mogl przekładac cb wraz z antena ?
Kafarek7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
    Światowa premiera Golfa GTI
    W halach targowych nad Jeziorem Genewskim Volkswagen prezentuje – obok Golfa GTD – także seryjną wersję nowego Golfa GTI. W nadwoziu na bazie Golfa VII można zauważyć liczne elementy stylistyczne typowe dla GTI, ...

31 Gru 2008, 18:22

nie za bardzo, bo antena jest zestrojona do dachu samochodu, w dalszej mierze do radia. Radio będzie działało, ale nadawanie będziesz miał słabsze. Warto zainwestowac te 4 dychy w reflektometr. Strojejnie trwa 3 minuty
Dyziek
Nowicjusz

01 Sty 2009, 13:53

a jak bym kupił jedno cb i dwie anteny, zestroiłbym je na kazydm samochodzie i tylko przekładał cb ??
Kafarek7
Nowicjusz

01 Sty 2009, 14:26

może tak być ale chce ci się wydawać pieniądze na 2 anteny??
Dyziek
Nowicjusz

01 Sty 2009, 15:31

Jak dla mnie to takie przekładanie odbiornika byłoby trochę uciążliwe. Na twoim miejscu kupiłbym 2 radyjka i przynajmniej miałbym wszystko z głowy.
Pysio
Nowicjusz

01 Sty 2009, 16:06

tylko $$$ potrzebne, lepiej kupić jedno dobre radio np president Herbert i do tego porządną antenke np sirio performer 5000. Do tego reflektometr i macie sprzęt 1 klasa 8)
Dyziek
Nowicjusz

02 Sty 2009, 17:16

no tak tylko że prawie ciagle radio bedzie w busie a zadko bedzie przekładane do drugiego samochodu wiec rozwiązanie Dyzia bardziej mi odpowiada :)
Kafarek7
Nowicjusz

14 Sty 2009, 01:58

Witam...

Jak już chcesz robić takie rzeczy to najmniejszym złem jest:

zamontowanie 2 anten (każda antena stroi się do charakterystyki pojazdu)
przekładanie CB z pojazdu do pojazdu.
kamikadze_cb
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok

14 Sty 2009, 10:43

Koledzy musze sie z wami nie zgodzic jeśli chodzi o przekładanie radia i anteny do innego auta. Jeżeli była by to antena na magnesie to stroisz raz do tego auta co wiecej bedziesz uzywał Cb a jak bedziesz chciał przełożyc do innego auta to nie trzeba nic stroic przekłdasz i tyle ja spokojnie przekładam sprzet z jednego do drugiego i nic sie nie dzieje SWR nie znacząco rosnie nawet jeśli przełoze z hatchbacka na klape bagaznika do sedana to smiało moge smigac.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

19 Sty 2009, 19:38

witam widze ze tu jest wiecej ludzi znajacych cie na cb . mam pytanie jesli moge kupilem w niemczech cb radio marki Midland Alan 78 plus no i niewiem czy bedzie mi to w pl smigalo pisze na tym FM i AM niewiem jak to przelonczyc teras na wyswietlaczu jest FM niemam jeszcze anteny wiec nic nieodbiera ale za pare dni bedzie antena to cos powinno byc nawet jesli niebedzie nastrojone . no wlasnie czy bedzie ? prosze o odpowiedz . napiszcie mi prosze czy to radio jest cos warte co z tym FM AM . no i co jeszcze powinienem wiedziec na temat tego radia bo nieznam sie na cb jestem nowy wiec im wiecej porad tym lepiej pozdro
eddie.1
Nowicjusz