Chłodnica Audi A4 B6

29 Mar 2024, 02:17

Witam. Mam pewien problem z Audi A4 B6 2003R. 1,6 B+G. Problem polega na tym, że jak kupiłem audi wszystko było sprawne przez 3/4 dni. Przejechałem nią trochę kilometrów i pewnego razu, gdy pojechałem tym autem do pracy po przejechaniu około 15 km z prędkością około 80/90 km/h musiałem się zatrzymać, ponieważ wskaźnik temperatury chłodnicy wskoczył prawie na 120 stopni. Odczekałem chwile, aby ostygło i wróciłem do domu z prędkością 60 km wtedy się nie gotowała. Jak wróciłem zlałem płyn chłodniczy i okazało się, że były tam jakieś syfy. I teraz pytanie, gdy dam komuś, aby mi przeczyścił cały układ chłodniczy wlał nowe płyny zrobił płukankę itp., a problem dalej pozostanie. To co może być wtedy przyczyną takiej awarii. Jestem zielony w tym temacie, dlatego pytam. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
RedBull154
Obserwowany

29 Mar 2024, 08:39

Zalej wodę destylowaną lub najtańszy płyn chłodniczy z produktem do czyszczenia układu, przy okazji zrobiłbym test uszczelki pod głowicą.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Mar 2024, 09:13

Właśnie jutro będę sprawdzał szczelność uszczelki pod głowicą. Tylko pytanie jest drugie jak spuścić cały płyn z układu chłodzącego? Bo przy próbie otwarcia korka urwał się zaczep i nie mam teraz jak go wyjąć, jedyna opcja to jakoś go wyrywać i zastąpić innym. Zlałem starą wodę wyczyściłem jedynie jeszcze zbiornik no i zlałem resztki wody poprzez dmuchanie w wężyki. Czy mogę teraz po prostu tak jak mówisz kupic płukankę znowu zlać w ten sposób jak napisałem wyżej i wlać już nowy ? I wtedy sprawdzić czy dalej będzie się grzała. Czy muszę koniecznie tym dolnym korkiem spuścić resztki ?
RedBull154
Obserwowany

29 Mar 2024, 10:46

Dolną Rure od chlodnicy ściągnij, płukanie rób do skutku aż będzie dobrze, nie ma innego sposobu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 Sportback - oszczędne, szybkie i komfortowe
    Moc 221 kW (300 KM) i moment obrotowy 380 Nm, sprint od zera do 100 km/h w pięć sekund – nowe Audi S3 Sportback oferuje najlepsze osiągi w swojej klasie. Charakteryzuje się też wzorcową efektywnością: silnik 2.0 TFSI ...
    Pięć cech dobrego kierowcy - sprawdź czy je posiadasz
    Badania przeprowadzone przez psychologów wykazują, że większość osób ocenia swoje umiejętności kierowcy jako powyżej przeciętnej, nawet mając świadomość, iż inni oceniliby je niżej. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej ...