Citroen C5 czy Mazda6

05 Sie 2011, 23:29

Witam
Mam na samochód 23000 PLN.
Silnik musi byc na ON (robie dziennie ponad 50 km + raz na miesiac trip na ponad 1200 km).
Rocznik od 2005 wzwyz. Limuzyna, sedan.

Ktory z tej dwojki bedzie mial lepszy silnik i dlaczego?
Ktory z tej dwojki bedzie mial lepsze zawieszenie i dlaczego?

Przyznam, ze z wygladu lepiej podoba mi sie Mazda. Dodatkowo Mazda z tego co czytalem jest lepiej wyciszona.
jkazan
jkazan
Nowicjusz

Miejscowość: Pasłęk

06 Sie 2011, 10:02

C5 to zawieszenie hydropneumatyczne i komfort jazdy, ktory jest nie do pobicia w tej cenie. Auta ktore bierzesz pod uwage beda juz po FL, wiec i bez bledow mlodosci. Do tego silnik 2.0 HDI i mozna jezdzic w najdluzsze trasy.
Osobiscie duzo bardziej podoba mi sie wersja kombi ale to kwestia gustu

pozdr
viwaldi
viwaldi

07 Sie 2011, 20:24

Citroena C5 (mam na oku citroena z 2005 roku, przebieg 120 tys. km, silnik 2,0 za 23tys. pln - dobry taki będzie?)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

lub Mazdy 6 (mam na oku mazde tez z 2005 roku, przebieg 2000 tys. km, silnik 2,0 za 25tys. pln - dobry taki będzie, nie za duzy przebieg?) Dobry wybór?

Ktory byscie wzieli?
jkazan
jkazan
Nowicjusz

08 Sie 2011, 10:19

jkazan napisał(a):Citroena C5 (mam na oku citroena z 2005 roku, przebieg 120 tys. km, silnik 2,0 za 23tys. pln - dobry taki będzie?)

o cytrynke dokladnie sie wypytaj na klubie cytrynki ;) -> citroen.autko.pl w sekcji C5

pozdr
viwaldi
viwaldi

08 Sie 2011, 10:48

viwaldi napisał(a):o cytrynke dokladnie sie wypytaj na klubie cytrynki ;) -> citroen.autko.pl w sekcji C5

O Mazdę dokładnie się wypytaj w klubie Mazdy ;) -> mazdaspeed.pl/forum w sekcji Mazda6.

Buhahaha... :roll:

Tylko nie pytaj o porównanie tych aut tam. Na forum Citroena polecą Ci tylko Citroena, na forum Mazdy, tylko Mazdę. Ot taka ironia. Przerabiałem to. Za to otrzymasz rzetelne dane o spalaniu czy koszcie części.
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Sie 2011, 12:05

Atreyu napisał(a):
viwaldi napisał(a):o cytrynke dokladnie sie wypytaj na klubie cytrynki ;) -> citroen.autko.pl w sekcji C5

O Mazdę dokładnie się wypytaj w klubie Mazdy ;) -> mazdaspeed.pl/forum w sekcji Mazda6.

Buhahaha... :roll:

Za to otrzymasz rzetelne dane o spalaniu czy koszcie części.

nie ma czego sie smiac. specjalistycznej wiedzy szukaj u specjalistow. na operacje serca idziesz do kardiologa a nie do rodzinnego ;)
najlepiej byloby namierzyc ww auta w komisie / ogloszeniu prywatnym i sie przejechac. w koncu dane techniczne i opinie innych to nie wyrocznia a tylko podpowiedz. a ze planowane sa dluzsze trasy wiec trzeba po prostu dobrze sie czuc w swoim samochodzie.

pozdr
viwaldi
viwaldi

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...

08 Sie 2011, 21:37

Poczytałem troszkę o MAZDA 6. Przeraza mnie filtr DPF - przez niego zrezygnuje z MAZDY.

Pozostaje mi CITROEN C5.

Co jeszcze byscie doradzili z silnikiem diesla? Cena do 25k PLN, rocznik od 2003 wzwyz.
jkazan
jkazan
Nowicjusz

09 Sie 2011, 09:19

jkazan napisał(a):DPF
jkazan napisał(a):Poczytałem troszkę o MAZDA 6. Przeraza mnie filtr DPF - przez niego zrezygnuje z MAZDY.
Pozostaje mi CITROEN C5...

to pewnie zaraz zrezygnujesz z C5 bo tez ma taki filtr tyle ze PSA nazywa go FAP ;)

rzecz wcale nie jest taka straszna jak myslisz. filtr sluzy do wylapania sadzy, ktora pozniej jest w nim wypalana. zapycha sie gdy auto jest jezdzone na krotkich odcinkach. fap/dfp nie ma sie kiedy zagrzac i wypalic. ogromna wiekszosc problemow wynika z niewiedzy uzytkownika i kupywania auta z fap przy zakladanym uzytkowaniu samochodu typu dom-praca-dom w miescie i na krotkich dystansach (gdzie do pracy dojezdzamy na ledwo cieplym silniku).
przy planowanych twoich jazdach (robie dziennie ponad 50 km + raz na miesiac trip na ponad 1200 km) spokojnie mozesz brac auta z dfp/fap. zawsze tez mozesz usunac filtr z auta. taraz to koszt ponizej 1000 zl (bylo o tym na forum)

pozdr
viwaldi
viwaldi