Pierwszy samochód

08 Sie 2011, 22:09

Witam serdecznie !
Jako, że niedługo będę próbował zrobić prawo jazdy i mam zamiar je zrobić, chciałbym Was zapytać jaki samochód byłby dla mnie najlepszy .
Wiem , że dla niektórych moje wymogi mogą się kojarzyć z tokiem myślenia młodzieniaszka, który z grata chce zrobić wyścigówkę natomiast chciałbym , aby jednak posłużył mi on przez parę lat .
Po pierwsze gdzie lepiej kupić samochód ? Polska czy Niemcy . Zadaję to pytanie ponieważ wliczając koszta związane ze sprowadzeniem samochodu mógłbym kupić taki sam w Polsce . Ale znowu w Niemczech samochody nie jeżdżą po tz. wertepach .
Drugie pytanie - jak ew. miałbym się zdecydować na sprowadzenie samochodu to jakim sposobem byłoby pewnie i najtaniej ?
.....
Na samochód chciałbym wydać do 6000 zł . Bez względu na to czy kupie go w PL czy w DE (w DE należy doliczyć koszta związane ze sprowadzeniem).
Spalanie do 10l w mieście .
Jeśli chodzi o gabaryty to COUPE lub hatchback.
Silnik przynajmniej 90 hp (wynika to z moich obserwacji)
Skrzynia biegów - manual
Proszę o podanie modeli samochodów i podpowiedzi związane z napędem . czy benzyna - jaka , czy diesel -jaki.
Przeglądając aukcje internetowe wybrałem parę modeli , które mnie interesują .
1.Opel Vectra B
2.Nissan Almera N15
3.Honda Civic VI gen.
4.VW Golf III
5.Peugeot 306
Pozdrawiam :)
lajnenn
Nowicjusz

08 Sie 2011, 22:34

W DE kupisz auto może w lepszym stanie niż w PL ale ceny już raczej zbliżone są, z podanych w temacie zdecydowałbym się na Golfa III 1.9 TDI 90 KM lub 1.8 + LPG. Ale zarówno Golf jak i Civic są dobrymi propozycjami w tej cenie bo jest w czym wybierać. Spoza listy ciekawy egzemplarz Mazdy 323F da się kupić w tej cenie, jeśli Vectra to zdecydowanie 1.7 w Dieselku ze stajni Isuzu bądź też jednostka 1.6 8V + LPG tudzież 1.8 + LPG. Nubira jeszcze mogłaby Cię zainteresować lub z mniejszych Lanos, Ibiza.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Sie 2011, 22:44

Bardzo dziękuję za odpowiedź - o to chodziło . :wink:
Ktoś jeszcze dorzuci coś od siebie ?

edit.
Nie chce zakładać drugiego tematu ,mam pytanie.
Na co patrzeć kupując używany samochód ? Jeśli będę kupował w Polsce to pojadę oczywiście odebrać auto osobiście . Chciałbym wiedzieć na jakie podzespoły , elementy nadwozia i podwozia zwrócić uwagę aby stwierdzić czy samochód jest powypadkowy czy też nie.
Jak mogę stwierdzić , że silnik jest wyeksploatowany ?

Pozdrawiam :)
lajnenn
Nowicjusz

08 Sie 2011, 23:14

Lejnenn: Daj sobie spokój z oglądaniem auta i oceną czy jest powypadkowe jeśli się nie znasz na tym. Nie żałuj tej stówki czy nawet 150 i jedź sprawdź na stacji diagnostycznej jak już będziesz zdecydowany na któreś, bo skutki mogą iść w stratę tysięcy zł. Moim zdaniem za 6000zł dobrą opcją jest Vectra B, bo nie dość że zaj...wygodna kobyła, to jeszcze ekonomiczna bo każdy gaz tam włożysz i to pojedzie. Wyposażenie też zwykle dużo lepsze niż w golfie. Choć lepiej bierz 8v to oleju nie będzie tyle siorbał.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

08 Sie 2011, 23:30

Jasne , że nie będę żałował stówki na stacje diagnostyczną :)
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :mrgreen:
lajnenn
Nowicjusz

09 Sie 2011, 00:04

moim zdaniem samochody z niemiec od dziadka za 6tysiecy to przezytek. auta uzywane sa zazwyczaj drogie a jak sie trafi okazja to licznik cofniety z 500k km do 120... w PL niby tez cofane no ale po co dymac do niemiec i placic dodatkowe oplaty za sciagniecie tego tutaj...

jezeli chcesz kupic auto to postaraj sie od jakiegos znajomego badz tez od kogos kto Ci pzredstawi historie auta. jak nie masz takiej mozliwosci idz na forum. jak chcesz honde to forum hondy itp itd szczegolnie poswiecone wybranym modelom, bedziesz wiedziec na co zwracac uwage przy zakupie.

moim zdaniem honda bedzie dobrym wyborem no ale nie 6gen, nie takie pieniadze, trupa nie sztuka znalezc :) za taka kase to zadbana i dopieszczona 4 moze sie trafic z jakims silnikiem 100+ km no albo civic 5 coupe, tego duzo, to tanie, to gazolubne, chyba ze to vtec... :)
Civici oszczedne auta i wytrzymale, kolegi sie posypala po 3 godzinnej jezdzie na odcince po siedlcach od swiatel do swiatel, 3h jezdzenia = 30l ponad spalone, takze opor byl i dopiero cos tam sie posypalo, koszt naprawy 300zl i jezdzi dalej... z doswiadczenia moge polecic Honde, mam do tej marki przekonanie, warto zainteresowac sie historia auta :) oczywiscie mowie o benzynie tylko i wylacznie, gazem szkoda auto psuc :D i tak hondy malo pala, o ile malo mocy np 100km oraz jak nie masz baaardzo ciezkiej nogi :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Świeć przykładem i odblaskiem poruszając się po drogach
    Jedną z najważniejszych zasad bezpieczeństwa jest zasada widoczności. Uczestnicy ruchu drogowego powinni zadbać o to, by być widocznym dla innych i sami być jak najlepiej przygotowani do tego, by obserwować drogę i jej otoczenie. ...

09 Sie 2011, 00:16

Rozumiem , przemyślę :)
Dzięki
lajnenn
Nowicjusz