Citroen Xantia - Szarpie, przerywa, uszczelka pod głowicą?

15 Sty 2009, 09:51

Witam! Problem mam z moim citroenem. Otóż w czasie wysokich mrozów, przynajmniej u mnie (-15), moja cytryna nie zapalała ponieważ akumulator był słabo naładowany. Postał około 3-5 dni, włożyłem naładowany już akumulator. Wszystko działa bez zarzutu. Lecz w czasie jazdy, gdy jestem na obojętnym biegu, nacisnę troszkę gazu, to silnik zaczyna strasznie szarpać i tak jakby przerywa. Nie wiem czego to przyczyna, ale podejrzewam że to uszczelka pod głowicą pękła. Napiszcie czy to dobra analiza i czy trzeba ją wymienić, bo jak już czytałem bez niej nie można jeździć, bo się silnik zajeździ. Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedź.
fragles94
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 15 Sty 2009, 13:30

Uszczelka niema nic do tego ze szarpie a tym bardziej od mrozu napewno sie nie uszkodzila. Jesli niema wyciekow oleju na zewnatrz i nie bierze oleju to jest wszystko ok z uszczelka. To diesel czy benzyna (opcja gaz)???
    .::Wszyscy jestesmy psychiczni, ale nie wszyscy zdiagnozowani::.
    mnichsix
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce

15 Sty 2009, 20:01

benzyna. Podejrzewam także cewkę zapłonową. Pozdrawiam
    fragles94
    Nowicjusz

15 Sty 2009, 20:28

Takze wykluczam cewke, chociaz... Jak dodajesz gazu to wchodzi w obroty plynnie??? Byc moze ze padla cewka a wtedy nie bedzie chodzil na wszystkie czego efektem bedzie szarpanie. Zapraszam na gg 12211715
    mnichsix
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

15 Sty 2009, 22:12

Nom, jak dodaje gazu to leci normalnie, łagodnie tylko jak naciskam mało gazu to jest szarpanie. Teraz nie długo wymienie cewke i zobacze co i jak. Pozdrawiam i dzięki wszystkim co się wypowiedzieli w temacie.
    fragles94
    Nowicjusz

16 Sty 2009, 15:15

Radzil bym najpierw sprawdzic ktory punkt w cewce jest spalony bo jesli zaden to wina swiec.
    mnichsix
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Dlaczego część kierowców nie używa kierunkowskazów?
      Dlaczego część kierowców nie używa lub nie zawsze używa kierunkowskazów? Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badania wykazały, że najczęściej podawane odpowiedzi to: "nie było na to czasu " (42%) i "z lenistwa ...

14 Gru 2009, 14:42

witam mam podobny problem w clio 2. podpiąłem lampę stroboskopową i na 2 kablu miga szybciej niż na pozostałych.zamieniłem kable i bez zmian więc kable odpadają. komp nic nie wykazał.świece i filtr powietrza nowe. proszę o pomoc
    miras1983
    Nowicjusz

Miejscowość: wadowice