![Wink :wink:]()
cóż ja mogę powiedzieć. Dobra instalacja jest dobra kiedy jest dobrze zamontowana i dobrze dobrana do samochodu. Każde rozwiązanie ma swoje wady.
Vialle - doskonała instalacja, ale moim zdaniem zbyt mało oferuje za tak wysoką cenę. Naj istotniejsze w tej instalacji jest ustawienie wtryskiwaczy. Podawany jest gaz w fazie ciekłej co ma poprawiać właściwości paliwa gazowego podczas rozprężania się w cylindrze, ale jednocześnie ma temperaturę około -30 st C co np. w Toyotach powodowało urywanie się grzybków zaworowych. Serwisowanie tej instalacji też nie należy do najprzyjemniejszych pod względem ceny. Bardzo droga regeneracja pompy w zbiorniku, częste usterki elektroniki pompy, konieczność tankowania jak najczystrzego paliwa itp.
Prins- kiedyś żeczywiście doskonały. Nie wiem czy obecnie poradzono sobie z wadliwymi reduktorami, które na naszym ,,super czystym ,, gazie padały. To napewno wyjaśni kolega PRINS. Warsztatów zajmującymi się tymi instalacjami jest ciągle zbyt mało.
Ja generalnie uważam, że wartość instalacji można ocenić pod względem niezawodności i uniwersalności, a czy ona zasila dany samochód zależy tylko od montera.
Co do tego, że jakiś producent samochodów zaleca daną instalację to należy zdawać sobie sprawę iż nie od jakości to zależy lecz od pieniedzy (głównie tych nie oficjalnych). Opel kiedyś zakładał kolec-a i kiepsko na tym wyszedł.