Co wybrać na pierwszy samochód?

13 Sty 2019, 17:02

Witam, zastanawiam się nad kupnem jednego z poniższych samochodów. Zaznaczam, że niestety musi być ze skrzynią automatyczną. Oczywiście wszystkie pozycje koniecznie jako auta używane od min. 2014 do max. 2017 roku.

Jeśli chodzi o sedany:
Toyota Corolla 2017 1.6 Valvematic 132KM (CVT)
Mazda 3 sedan 2016/17 2.0 SKYACTIV-G 120KM
Volkswagen Jetta (tutaj nie mam pojęcia jakie roczniki są dostępne na rynku oraz wersje silnika ale słyszałem od przyjaciela, że jest to model warty polecenia)

Tutaj hatche:
Toyota Auris 2016/17 1.8 Hybrid 136KM
Volkswagen Golf 2016/17 tutaj do wyboru silniki ponieważ nie mam pojęcia, który byłby dla mnie najlepszy:
1.4 TSI 125KM
1.4 TSI 150KM
1.5 TSI ACT 150KM
1.5 TSI BMT 130KM

EXTRA: Audi A3 2014/15 (tutaj również proszę o pomoc z doborem silnika) Najmniej prawdopodobna opcja ze względu na cenę, myślę, że w moim przedziale mogę kupić coś o wiele fajniejszego ale kto wie?

Zależy mi przede wszystkim na:
- niskim spalaniu w mieście (wiem, że tutaj Auris wygrywa ale chyba najmniej chętnie podchodzę do tego samochodu)
- wygodnej, płynnej, dynamicznej (bez wariacji) jeździe. Dlatego mój faworyt czyli Corolla tutaj trochę wymięka bo nieustający ryk skrzyni CVT trochę mnie odstrasza :no:
- dobrym wyposażeniu i dość solidnym i estetycznym wykończeniu wnętrza (nie chodzi o jakieś skóry tylko świetny interfejs oraz samą wygodę siedzenia :D )
- ceny w jakich się poruszam to od 60.000pln do 80.000pln.

Proszę o pomoc. Które z tych aut najlepiej się prowadzi? Które jest pod którym względem najlepsze? Jeśli TEN model to JAKI silnik? Proszę śmiało mnie poprawiać, jeśli są lepsze wersje albo bardziej adekwatne silniki piszcie śmiało. Jeśli nie wymieniłem jakiegoś modelu a waszym zdaniem byłby świetny do moich wymagań również dajcie znać, tylko proszę bez żadnych Polo, Yarisów i Picanto bo aż tak małego auta nie chcę :lol:

Pozdrawiam i dziękuję!
Adonis
Obserwowany

13 Sty 2019, 17:34

A ja zapytam - musi być auto używane?
Za 70 tys.dostaniesz nową Astrę 1.4T z automatem, a za 80 nawet 1.4T 150KM z dobrym wyposażeniem (w salonie dostaniesz dużą zniżkę względem cennika).
Masz gwarancję i spokój na dobrych kilka lat. Jeśli kupisz jakiegoś VAG-a ze skrzynią DQ200, to będziesz miał duże wydatki po przekroczeniu 100 tys.km.
Alternatywnie rozważyłbym Mazdę 3 2.0, może jeszcze Peugeota 308.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Sty 2019, 20:39

Dokładnie, dziwna sprawa, bo do 80000zł to masz nowe kompakty z automatem.
Mazda 3 za chwilę wchodzi nowa, także kupować poprzedni model, który na rynku jest od 2013 za grube pieniądze to trochę strata na starcie.
tomekdk