Co zrobić po sprzedaży samochodu?

03 Gru 2018, 12:43

Hej.
Sprzedałam wczoraj samochód. Byłam dzisiaj w ubezpieczalni z umową kupna sprzedaży, pani powiedziała,że to nie wystarczy i,że muszę jeszcze donieść wzór odstąpienia od umowy OC. OC było wzięte na 4 raty, ja spłaciłam tylko dwie, było wzięte w uniratce. Czy wtedy gdy ja wypowiem oc to nowy właściciel zostanie bez ubezpieczenia i będzie musiał je wykupić? Czy ja dostane wtedy jakiś zwrot składki? Jak to załatwić najlepiej, nie chce żeby przychodziły do mnie wezwania do zapłaty.
paulina48
Nowicjusz

03 Gru 2018, 21:32

Witam
Na załatwienie formalności rejestracyjno - ubezpieczeniowych zarówno kupujący jak i sprzedający mają termin do 30dni.
Wszystko zależy jak uzgodniłaś kwestie OC z kupującym
W sensie kupujący może dalej kontynuować twoje ubezpieczenie, wtedy u brokera piszą aneks do polisy z nowymi danymi właściciela.

Albo kupujący rezygnuje z twojej polisy i zawiera sobie nową, wtedy Ty musisz zrobić wypowiedzenie do tej polisy (i pewnie tak to jest w Twoim przypadku z tego co opisujesz) podpiąć ksero umowy K-S i wysyłasz drogą elektroniczną lub listowną, najlepiej za potwierdzeniem odbioru.
Wypowiedzenie możesz napisać nawet i odręcznie, nie ma na to jakiś specjalnych wzorów. Za niewykorzystany okres OC a opłacony, TU powinno ci przeliczyć i wypłacić $$$.
To że pani w tzw ubezpieczalni nie chce Ci tego przyjąć wcale się nie dziwię jak się u niej nie ubezpieczałaś, ale wszystko można zrobić samemu.
Jeżeli masz jeszcze jakieś dodatkowe pytanie to weź swoją polisę, zapisz jej numer i tam masz numer telefonu na infolinię, zadzwoń i tam już Ci wszystko podpowiedzą co dokładnie musisz zrobić żeby wszystko było OK.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

04 Gru 2018, 11:19

dokładnie wypowiedź polisę OC, bo będzie się to za Tobą ciągęło...
romank21
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zima nadchodzi !!
    Zapalanie krok po kroku Jeśli auto jest mocno zaśnieżone, dobrze jest w pierwszym rzędzie oczyścić tablicę rejestracyjną. A już bardziej na serio - okolice drzwi (lub całe auto, o ile jesteśmy pewni, że zapali) po to, by ...