Coś z Japonii, Francji lub inne za około 10tys.

24 Paź 2016, 10:18

Barol napisał(a):Bo ostatnio jak wrzuciłem Civica z mojego miasta za 8k to sam stwierdziłeś że nie wart ceny..

Bo miał zgnite nadkola i malowane elementy, co jego właściciel sam przyznał w treści ogłoszenia. I było to prawie 9k, a nie 8. To faktycznie była wygórowana cena za taki stan samochodu - samochodu, który sam wtedy wrzuciłeś...

Barol napisał(a):A oglądałeś choć ten egzemplarz że sądzisz że jest wart tej ceny?

Przeczytaj dokładnie co napisałem w poprzednim poście... :roll:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

24 Paź 2016, 10:50

Cena póżniej spadła do 8k.. dobra kończe już ale zobaczymy jak długo to ogłoszenie będzie wisieć..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Paź 2016, 10:53

Barol napisał(a):Cena póżniej spadła do 8k..

I auto za tą cenę poszło :) To też pójdzie, pewnie trochę powisi i cena w końcu pójdzie w dół, ale na pewno nie do 6 czy 7k :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Paź 2016, 11:46

Także tego
Civic za 9k piękny, ale tyle hajsu za bidne 1.4 to już trochę rozbój, za tyle to jakieś 1.6 VTI. Ja wiem, że stan, że garażowany, że perełka... Ale nie jestem jakoś przekonany, czy 2k rocznie wychodzi autu na dobre, oczywiście w tak długim okresie czasu.
Przykład ze 190tką trochę nietrafiony, bo to auto o zupełnie innym charakterze, przeznaczeniu i historii, ale szanuję :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Paź 2016, 12:05

mike, ale ja w żadnym miejscu nie napisałem, że tyle należy za niego dać. Cena pewnie spadnie po kilku tygodniach, a i na miejscu spokojnie coś się urwie - jeśli to dobry wózek warto po prostu tą ofertę cierpliwie obserwować. Od jakiegoś czasu przyglądam się z czystej ciekawości tej aukcji:
[link do oferty na Olx wygasł]
i widzę jak wygórowana z początku cena topnieje z każdym tygodniem - jestem przekonany, że ostatecznie spadnie grubo poniżej 5k :D
A z tymi małymi przebiegami rocznymi bywa różnie - możliwe, że trzeba będzie auto odmulić, co już daje pretekst do zbicia ceny.
P.S. Nie jestem tak dobry w przykładach jak Ty :(
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Paź 2016, 12:31

łysy30 napisał(a):mike, ale ja w żadnym miejscu nie napisałem, że tyle należy za niego dać
ale spokojnie, wcale Ci tego nie zarzucam :) stwierdziłem tylko fakt, że auto nie jest tyle warte. W kilkunastoletnich autach tzw overprized nigdy nie wróży nic dobrego (choć trochę inaczej wygląda to z klasykami) jeśli chidzi o DD. U mnie w dawnej pracy był Civ VI w 3 furtkach z LPG, bardzo ładny tylko coś było z aku/alternatorem, bo bez boostera nie palił. Wystawiony za 5.5k, zainteresowanie zerowe. Później Polonez Atu od pierwszej łapy 70k przebiegu, szefu twierdził, że ori folia w środku (robił dobrą minę do złej gry, że ktoś go mocno naciął,bo folia jak po kartoflach :mrgreen: ), ludzie się śmiali, że wystawiony za ponad 5k :mrgreen: obecnie wisi za 4900 i jak mniemam nikt go nie tyka.
Także nie sztuką jest wywalić cenę z kosmosu, a taką, by przyciągnąć klienta.
łysy30 napisał(a):P.S. Nie jestem tak dobry w przykładach jak Ty
no wiadomo :mrgreen: ale nie podlizuj się :P
Zatem zapodam bardziej pasującym IMO przykładem. Otwieramy knajpę na rynku/blisko rynku we Wro czy Krk. Jak nietrudno się domyślić czynsz pieruńsko drogi, a więc trzeba na niego zarobić. A więc co robimy - wywalamy cenę 10zł/0.4 litra piwa i liczymy, że jakieś bogate ciołki przyjdą raz na ruski rok i kupią, czy dajemy cenę 4zł, która przyciągnie rzeszę studentów w trakcie okienka między zajęciami? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Škoda Kodiaq SPORTLINE i Škoda Kodiaq Scout
    Modele KODIAQ SPORTLINE i KODIAQ SCOUT stawiają kolejny krok w ofensywie czeskiej marki w segmencie SUV. ŠKODA KODIAQ SPORTLINE Elegancki i dynamiczny SUV, który szczególnie przypadnie do gustu entuzjastom ...

24 Paź 2016, 12:40

mike napisał(a):Zatem zapodam bardziej pasującym IMO przykładem. Otwieramy knajpę na rynku/blisko rynku we Wro czy Krk. Jak nietrudno się domyślić czynsz pieruńsko drogi, a więc trzeba na niego zarobić. A więc co robimy - wywalamy cenę 10zł/0.4 litra piwa i liczymy, że jakieś bogate ciołki przyjdą raz na ruski rok i kupią, czy dajemy cenę 4zł, która przyciągnie rzeszę studentów w trakcie okienka między zajęciami?

Wydaje mi się, że mój przykład był jednak lepszy, chyba, że czegoś nie zrozumiałem :) Oczywistym jest, że ten Civic wystawiony za 4k poszedłby od ręki, ale ja na miejscu właściciela w życiu bym go za takie pieniądze nie sprzedał - gdybym wiedział, że sprzedaję dobre auto rzuciłbym wygórowaną cenę i spokojnie czekał na rozwój sytuacji.
Z jakiś miesiąc temu w innym temacie wrzuciłem tego Avensisa (też była burza, że cena z kosmosu). Widzę, że ogłoszenie dalej wisi, a jego właściciel najwyraźniej nie jest zainteresowany pozbyciem się auta, bo cena ani drgnęła:
Ciekawe jak będzie z tym Civiciem.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Paź 2016, 13:43

łysy30 napisał(a):
mike napisał(a):Zatem zapodam bardziej pasującym IMO przykładem. Otwieramy knajpę na rynku/blisko rynku we Wro czy Krk. Jak nietrudno się domyślić czynsz pieruńsko drogi, a więc trzeba na niego zarobić. A więc co robimy - wywalamy cenę 10zł/0.4 litra piwa i liczymy, że jakieś bogate ciołki przyjdą raz na ruski rok i kupią, czy dajemy cenę 4zł, która przyciągnie rzeszę studentów w trakcie okienka między zajęciami?

Wydaje mi się, że mój przykład był jednak lepszy, chyba, że czegoś nie zrozumiałem :) Oczywistym jest, że ten Civic wystawiony za 4k poszedłby od ręki, ale ja na miejscu właściciela w życiu bym go za takie pieniądze nie sprzedał - gdybym wiedział, że sprzedaję dobre auto rzuciłbym wygórowaną cenę i spokojnie czekał na rozwój sytuacji.
Z jakiś miesiąc temu w innym temacie wrzuciłem tego Avensisa (też była burza, że cena z kosmosu). Widzę, że ogłoszenie dalej wisi, a jego właściciel najwyraźniej nie jest zainteresowany pozbyciem się auta, bo cena ani drgnęła:
Ciekawe jak będzie z tym Civiciem.
Temat rzeka. Auto trzeba obejrzeć i przejrzeć papiery. Co z tego, że mały przebieg? Miałem corse 95 r. od cioci (kupiła sobie i10). Książka i wszystkie FV, nie zjedzony. Ale stał pół roku i szlak wsio wzięło - aku, płyny filtry.

Jeśli ten Civic stoi i rzadko jest odpalany pewnie zacznie go ruda jeść jak tylko zacznie więcej jeździć. W dodatku trzeba zobaczyć ile było w nim robione. Bo auta stojące też niszczeją - nie ważne czy z salonu PL czy od niemca. Wolę auto z przebiegiem 200k regularnie naprawiane i serwisowane, niż takie które sobie stało i stało i może czasami coś wymieniono. Sądzę, że każdy tak woli :)

Ja do 10k bym szukał Galanta 2.5V6 - piękne nadwozie, silnik do LPG genialny, klima jest, jak się poszuka to można po 1 lifcie wyrwać (większe tarcze). Oczywiście i tak będzie brał kasiore na amory i wahacze, ale już zacne osiągi. Ew. polecam mazde 626 w benzynie. To droższe, ale niezniszczalne.
Salgrim
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Subaru GD WRX
Silnik: 2.0 255 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

24 Paź 2016, 13:51

Z tą rudą trochę prawdy jest i wiem to z doświadczenia na trzech autach w domu :!:
126p który aktualnie od 2-3lat stoi w garażu bardzo mało używany (w ciągu roku zrobił może z 1000-1500km) i rdza zaczyna brać progi (jeden ma dziurkę wielkości 5groszy).
Uno które miałem przez prawie 3miesiące było kupione jako garażowane i ze śladami rdzy,po tych 3miechach stania pod chmurką ruda coraz bardziej zaczeła go chrupać (96rok i auto miało podczas kupna 75900km).
Trzecie auto to Lanos ojca,od 2003roku był u nas i był garażowany i mimo tego ruda też go zaczeła brać (przy sprzedaży miał około 150tysięcy).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Paź 2016, 00:34

Patrzcie jednak się ta Honda sprzedała

Ciekawe za ile :D

W sumie jakby kosztowała 7 to sam bym się nad nią zastanowił.
martinn22
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 06 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic EP2,Mazda3 III
Silnik: 1,6 110km, 2,0 120km

25 Paź 2016, 09:24

Niekoniecznie poprostu sprzedający mógł anulować ogłoszenie,już widziałem pare razy takie przypadki.
Barol
Awatar użytkownika

25 Paź 2016, 12:21

Barol napisał(a):Niekoniecznie poprostu sprzedający mógł anulować ogłoszenie,już widziałem pare razy takie przypadki.
Albo wygasła mu ważność i nie przedłuża. Przecież to opłata co 14 dni lub co miesiąc. Albo ma tak jak ja, tylu chętnych którzy jeszcze się nie zdecydowali i teraz czeka na kontakt od nich.
Salgrim
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Subaru GD WRX
Silnik: 2.0 255 KM
Typ: Sedan/Limuzyna

25 Paź 2016, 12:31

2 dni po wystawieniu nagle mu się ważność skończyła?

Mi by było szkoda 3 dych by usuwać ogłoszenie tak szybko :>
martinn22
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 06 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic EP2,Mazda3 III
Silnik: 1,6 110km, 2,0 120km

25 Paź 2016, 12:33

Zdjęcia są z 23 października, więc raczej mu się nie skończyła ważność ogłoszenia. Dobre auta szybko znikają z ogłoszeń, ot cały sekret.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Paź 2016, 12:35

Niekoniecznie,czasami ludzie przedłużają lub podbijają swoje ogłoszenia ale tak czy tak nie wiem czy zauważyliście że zrobił się duży off top w temacie.
Barol
Awatar użytkownika