Coupe/Sedan do ~16.000 zł minimum 150KM.

26 Sty 2015, 20:51

Witam użytkowników tego forum :).

Obecnie jeżdzę Astrą F - samochód trzyma się całkiem przyzwoicie jak na swój wiek i przebieg (~400.000 km), ale czas się przesiąść na coś nowszego, mocniejszego i z lepszym wyposażeniem i jakością wykończenia.

Samochód mam zamiar kupić na wiosnę (kwiecień-maj), lecz już teraz chcę się poradzić w kierunku jakich modeli mam się kierować. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie można mieć wszystkiego w tym budżecie...

Paliwo: benzyna/benzyna + LPG (w ostateczności - patrz roczny przebieg)
Roczny przebieg: max 10.000 km
Rocznik: 2000+
Spalanie: Max 12-13L w mieście.
Użytkowanie: 80% miasto / 20% trasa
Ilość przewożonych osób: zwykle jeżdżę sam, czasem w 2-3 osoby.
Silnik: ~2.0, max 2.5l
Skrzynia: koniecznie manual
Napęd: bez znaczenia
Bagażnik: nie mniejszy niż obecny, ponieważ wożę w nim kilka rzeczy.

Oczywiście samochód ma być w miarę bezawaryjny, ale nie chcę też samochodu który będzie zabijał cenami części. Mocowo chcę minimum +- 150KM, bo czasem mam ochotę poczerpać przyjemności z jazdy (oczywiście w granicach rozsądku!), a i wyprzedzanie obecnym samochodem nie jest przyjemne - brakuje mocy i momentu obrotowego. Jeśli o czymś zapomniałem, to napiszcie, postaram się odpisać.

Moje typy to:

Hyundai Coupé - II generacja, tutaj celowałbym w 2.7 V6. Bardzo mi się podoba, fajna sportowa sylwetka. Wnętrze też wydaje mi się przyjemne. Słyszałem że auto niedoceniane, warte rozważenia.

Volvo C70 - stylistycznie średnio, jakość wykonania i wyposażenie na + dla mnie. Również silniki są podobno bardzo dobre. Obawiam się tylko ceny części/napraw. Czy jest to składak jak V40 i S40 (Renault/Mitsubishi)?

Astra G Bertone/Coupé - jeden z moich faworytów - dość przyjemna sylwetka, części jak w astrze G, więc tanie i dość rzadko spotykany na drogach. No i ocynk (obecna asterka niestety choruje na korozję :( ) Tutaj jedyny rozsądny wybór to chyba 2.0 Turbo? Ciężko trafić na dobry egzemplarz?

Toyota Celica - VII Generacja. Wizualnie mi się podoba, we wnętrzu mniej. Podobno 1.8 już jeździ przyzwoicie, ale ma jakieś problemy ze zmiennymi fazami rozrządu?

Lexus IS 200 - tylny napęd, fajny wygląd i podobno niezawodny. Jakość wykończenia też niby bardzo dobra. Podobno do tego auta lepiej brać 3.0 R6 niż 2.0 R6, lecz wersja 3.0 wykracza poza mój budżet :no:

Saab 9-3 II SS - najbardziej skłaniam się właśnie ku temu modelowi - fajne silniki 2.0t (podobno łatwo poddać je tuningowi), przyjemna sylwetka, niezłe wyposażenie. Słyszałem negatywne opinie na temat pisków i trzasków plastików we wnętrzu. Coś mi się obiło o uszy, że jest spokrewniony z Vectrą C.

Vectra C - raczej nie trafię na wersję po FL i z silnikiem o przyzwoitej mocy (poza budżetem). Słyszałem o problemach z elektryką i ogólnie z awaryjnością.

Peugeot 406 Coupe - podobno kolejne niedoceniane auto. Mimo że jestem trochę sceptycznie nastawiony do francuzów, to owy model przypadł mi do gustu - zarówno pod względem sylwetki, jak i wnętrza. Silnik 2.0 wydaje mi się troszeczkę za słaby, a V6 sporo palą. Jak z awaryjnością?

Mazda 6 I - tata jeździ takową i jest bardzo zadowolony, pomijając że rdzewieje :( . Na wersję MPS raczej mnie w budżecie stać nie będzie, co z wersją 2.3L? Warty uwagi ten silnik?

Do głowy przychodzą mi jeszcze: Honda Accord VI, Honda Civic Coupe.

Odrzuciłem:

Mazda RX-8 - bardzo duże zużycie paliwa i oleju silnikowego, większość egzemplarzy czeka remont silnika. Sylwetka super, fajny patent z drzwiami.

BMW E36/E46 - kojarzą mi się (niestety) z młodymi gniewnymi. Jestem trochę uprzedzony do BMW, choć nie wiem czy słusznie. Aczkolwiek chciałbym coś innego i mniej popularnego niż często widywane "bety" na mieście.

Audi TT I - wizualnie ok, silnikowo też fajnie. Jakość wykończenia jak to w audi :) Jednak auto jest malutkie, bagażnik też malusieńki, a i do 16.000 chyba nie mam co liczyć na fajny egzemplarz nawet z podstawowym silnikiem.

Odpadają również Alfy Romeo.

Jakbyście mieli jeszcze jakieś propozycje, to proszę podawać. Ogółem mam trochę mętlik w głowie i nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu przy kupnie auta, z którego nie będe zadowolony, które nie spełni moich oczekiwań.

Pozdrawiam :ok:
Ostatnio edytowany przez BuShMaN, 26 Sty 2015, 23:06, edytowano w sumie 1 raz
BuShMaN
Nowicjusz

Auto: Lexus SC430

26 Sty 2015, 21:25

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] np

[link do oferty na Allegro wygasł] np

[link do oferty na Allegro wygasł] np
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

26 Sty 2015, 21:36

BuShMaN napisał(a):BMW E36/E46 - kojarzą mi się (niestety) z młodymi gniewnymi. Jestem trochę uprzedzony do BMW, choć nie wiem czy słusznie. Aczkolwiek chciałbym coś innego i mniej popularnego niż często widywane "bety" na mieście.

Wsiądź do bety coupe e36 2,5 lub 2,8 i wtedy zobaczysz jakie to super auto
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Sty 2015, 21:52

1. Mondeo trochę taki "tatusiowóz", aczkolwiek silnik fajny, wnetrze przyjemne. Natomiast wygląd zewnętrzny mi niestety nie pasuje. Już bardziej podoba mi się jego następca choć też taki tatusiowaty :D.

2.3.4. Z wyglądu całkiem całkiem, silnik V-ka, więc na plus. Jak awaryjność?

5. Preluda fajna, nie brałem pod uwagę.

Czemu polecasz auta ~10K? Nie ma nic wartego uwagi bliżej 15.000 zł?

@krzysiek4000

Sąsiad ma E36 w coupe. Raz się przejechałem. Auto fajne, zrywne, no i ten tylny napęd. Aczkolwiek tak jak wspomniałem chcę coś mniej popularnego niż E36/E46 którymi jeździ sporo osób. Nie chcę być kolejnym w BMW.No i rocznikowo średnio - auto ledwo 3 lata młosze od mojego leciwego opla. Tak jak mówiłem rocznik minimum 2000-ny.

Pozdrawiam.
BuShMaN
Nowicjusz

26 Sty 2015, 22:04

Ode mnie Cougar
[link do Otomoto wygasł]
Lepiej poszukać 2.5 v6 ale teraz na otomoto nie ma nic zdatnego :no: Instalacja LPG do 2.5 v6 to koszt 3.5k więc z 10 robi się już 13.. :ok:
A tu niepozorne kombi, pewnie też odpadnie
[link do Otomoto wygasł]

Na temat MG wypowie się kirin88.
PS. Szkoda że e46 odrzucasz :(
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Sty 2015, 22:18

"Czemu polecasz auta ~10K? Nie ma nic wartego uwagi bliżej 15.000 zł?"

A po co przepłacać za nie wiadomo co, skoro można mieć stosunkowo młode autko za dobry pieniądz? :)
Ew zainteresuj się Hondą Accord VI 1.8 VTEC ([link do oferty na Allegro wygasł] np) lub szukać Civica 1.8 VTi - tylko w tym przypadku z rocznikiem będzie ciężej, ale jak masz możliwość to na własną rękę sprowadzić :ok:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmiany w punktach karnych 2023 - powrót do przeszłości
    Ten rok to zdecydowanie czas zmian dla prawa ruchu drogowego w Polsce. Ponad dwa miesiące temu zetknęliśmy się z lawiną nowych regulacji, a już od 17 września 2023 roku, w życie weszła nowelizacja przepisów o punktach ...
    Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...

26 Sty 2015, 22:30

Powiem tak. Przy miesięcznych przebiegach 500-600 km nie wiem czy opłaca mi się zakładać gaz. Osobiście wolałbym auto trochę droższe, ale bez LPG. Przy obecnym samochodzie zysk gaz benzyna to 120 zł/miesiąc.

Co do twoich propozycji - Cougar fajna opcja, aczkolwiek wnętrze taki sobie. V6 to fajna sprawa, bardzo podoba mi się gang takich silników.

Focus też fajny, taki sleeper. Natomiast na kombi jeszcze nie czas - zgłoszę się raz jeszcze za kilka lat jak będe zakładał rodzinę. Słyszałem że focusy I rdzewieją.

@Kieł

Poprostu będę miał do wydania +- kwotę podaną w temacie. Oczywiście mam odłożoną kwotę na pakiet startowy, chodzi mi tylko o kwotę na sam samochód.

A co sądzicie o moich propozycjach? Któraś jest warta rozważenia? Może któraś z odrzuconych?

Jeśli lepiej wydać te 10-12 zł zamiast 16, to wyprowadźcie mnie z błędu :)

Pozdrawiam :)
BuShMaN
Nowicjusz

26 Sty 2015, 22:55

Z wyjątkiem Lexusa (w manualu) to reszta nijaka, a nie lekko sportowa... tutaj prym wiedzie bmw w tym budzecie... nawet ciężko o cos fajnego z 1.8t... jak nie chcesz takiego bmw jak wszyscy maja to kup E30. W tym budzecie znajdziesz cos fajnego.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Sty 2015, 23:06

Nie no bez przesady Jigsaw golfa czy a3 z 1,8 turbo dostanie za 15 tysi bo a4 i paska nie polecam bo kiepski zawias ew polecam skodę Octavię I z tym samym silnikiem.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2015, 23:21

Może źle się wyraziłem o tym "lekko sportowe". Chodziło mi o auto z całkiem mocnym silnikiem (czyli dla mnie minimum 150KM), które będzie sprawnie przyspieszało, da się nim bezproblemowo wyprzedzać, i będzie się nim w miarę przyjemnie jechało na trasie.

Nie oczekuję przyspieszenia do setki <7s i super wozu do ścigania się. Chcę aby miało przyjemny, sportowy wygląd, całkiem mocny silnik i przyzwoite wnętrze.

Tak jak mówiłem mam mętlik w głowie, bo chyba za duży wybór tych samochodów i sam już nie wiem co wybrać.

Powiem tak. Średnio się widzę w BMW. Fajne silniki, fajne wykończenie, tylni napęd, ale jednak coś od tego auta mnie odrzuca.

@Krzychu

Miałem okazję przejechać się Paskiem B5 FL z 1.8T i według mnie to już idzie bardzo fajnie :ok: Hatchbacki raczej odpadają, chciałbym coś choć trochę większego. Octavia to tatusiowóz - więc raczej nie.
BuShMaN
Nowicjusz

26 Sty 2015, 23:27

No to mamy lekki problem gdyż z sedana z 1,8 turbo to tylko jeszcze Toledo albo zobacz na passata lub a4 b5 jak nie przeszkadza ci wielowachacz który lubi paść po około 40 paru tysiącach.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2015, 23:29

A Laguna II FL 2.0T?

PS. Masz chyba błąd w profilu, bo nie było 1.4 75KM :?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Sty 2015, 23:36

Krzychu napisał(a):
BuShMaN napisał(a):BMW E36/E46 - kojarzą mi się (niestety) z młodymi gniewnymi. Jestem trochę uprzedzony do BMW, choć nie wiem czy słusznie. Aczkolwiek chciałbym coś innego i mniej popularnego niż często widywane "bety" na mieście.

Wsiądź do bety coupe e36 2,5 lub 2,8 i wtedy zobaczysz jakie to super auto
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ta pierwsza E36 moim zdaniem za tania jak na sprowadzoną. Takie E36 są droższe w Niemczech, ceny powyżej 25tyś, to normalne zjawisko, a takie średnie zaczynają się do 14-15, czyli ile on musiał za nią dać, po odliczeniu wszystkich kosztów?
Druga na pierwszy rzut oka ciekawa i to rarytas w tym kolorze. Ciekawe jak w rzeczywistości wygląda.
No ale autor oodrzuca BMW, w sumie szkoda, ale fakt, są to dość popularne auta na naszych drogach.
Popieram propozycje Cougara, ciekawe i na prawdę rzadko spotykane auto. Lexus też fajne auto, chodź akurat do mnie nie przemawia. Na plus na pewno należy zaliczyć dużo bezawaryjność.
Z bardziej normalnych aut, to wspomniane 1.8T np w Seacie Leonie.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

26 Sty 2015, 23:48

@ Krzychu

Nie musi to być 1.8T, nie musi to być VAG. Jestem raczej przeciwny samochodom z grupy Volkswagena. A4 kiedyś mi się podobały, ale to było kupę czasu temu.

@Koniu

Laguna raczej nie. Podoba mi się Laguna III w coupe, ale nie ten budżet.

Mam takie oznaczenie na bloku, nawet niedawno sprawdzałem dla pewności.

14NV, benz. R4/8, Gaźnik Pierburg 2E3, 1398 cc, 75 hp (56 kW; 76 PS), 110 N·m (81 lb·ft), SOHC 9.4:1

Żeby nie robić mętliku to może rozgraniczmy to na dwie części - oddzielnie coupe i oddzielnie sedan. Z waszych propozycji które rozważam (resztę odrzuciłem):

Coupe: Ford Cougar, E36/E46

Sedan: MG ZT/ZS, Honda Prelude, E36/E46, Accord.

@Krzychu

Mondeo mi się nie podoba wizualnie niestety :no:
Ostatnio edytowany przez BuShMaN 27 Sty 2015, 00:01, edytowano w sumie 2 razy
BuShMaN
Nowicjusz

26 Sty 2015, 23:55

To może jakiś mondeo mk2 st200,
Krzychu
Stały forumowicz