Coupe/Sedan ze sportowym zacieciem do 20tys - pierwsze auto

18 Sty 2015, 12:00

Witam. Przymierzam sie do kupna pierwszego auta. Mam 23 lata, prawko od 5 ale jezdzilem tylko autem rodzicow (Primera P12 :mrgreen: ).

Szukam auta o konkretnej specyfice. Wiem ze za ta kase specjalnie wyboru nie ma ale moze jednak cos doradzicie.

A wiec chcialbym aby autko:
- mialo ladny, nowoczesny wyglad co wlasciwie implikuje to ze musi to byc autko z rocznika 2002-3+
- sedan lub coupe
- z racji ze pracuje i studiuje w Krakowie a niestety pochodze ze wschodnich, dzikich rubiezy chcialbym aby autko bez problemu robilo te 350km kilka razy w roku :wink:
- diesel, gaz, benzyna - bez roznicy byle nie palilo wiecej niz 10l w trasie
- do 20 tys zl

Moje propozycje (zaopiniujcie):
Alfa 159 JTD
BMW E46 (wersja po lifcie)
Hiundai Coupe
Peugeot 407 HDI
Mazda RX8 (odstrasza spalanie i ponoc lubi brac olej)

Nie interesuja mnie natomiast zupelnie marki ponizszych producentow:
Volkswagen, Opel, Fiat, Seat, Kia, Toyota

Jak widzicie pewne wymagania mam ale wynikaja one z tego ze chcialbym kupic juz na prawde porzadne autko na te kilka lat. Prosze o wyczerpujace odpowiedzi

Pozdrawiam
Sheppard
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Sty 2015, 12:19

AR 159 za 20k to będzie padlina z kiepskim silnikiem. Co do rx-8 masz rację :yes: dochodzi jeszcze to, że niewiele osób ogarnia temat naprawy Wankla
Od siebie polecam Volvo C70
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Sty 2015, 12:24

Alfa 159 JTD - za mały masz budżet
BMW E46 (wersja po lifcie) - jak po lifcie to tylko rzędową czwórką, która nie pasuje do tego auta. Na R6 nie starczy ale lepiej wybrać przedlifta z R6 np. 328i lub 330i
Hyundai Coupe - Masz bardzo dobry budżet na polifta i jeszcze zostanie. Jak coś to szukaj z silnikiem 2,0. Najtańsze naprawy z ww, na poziomie kompaktów.
Peugeot 407 HDI - drogi i delikatny zawias i kapryśna elektronika
Mazda RX8 (odstrasza spalanie i ponoc lubi brac olej) - dodatkowo po 150tys. silnik nadaje się do remontu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Sty 2015, 12:33

Cóż by Ci tu polecić? Nie chcesz Opla to może Saab 9-3 z 2.0T?. Oczywiście drugą moją myślą byl Ford, także Mondeo 2.5 v6 też się nada. Jeszcze jakiś Accord Type-R? Tylko nie wiem czy wygląd przejdzie bo rocznik nie będzie zakładany. Mazda 6 2.3 też ujdzie ale tu wysokie spalanie.
Z mniejszych to może jakaś Celica?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Sty 2015, 12:54

Dziękuję za odpowiedzi. :)

A więc tak:
- Alfa, Mazda RX8 i Peugeot odpadają bo nie dostanę w tej cenie - w sumie to już zakładałem, ale chciałem się upewnić.

Od siebie polecam Volvo C70

Niestety w tej cenie widzę na Allegro tylko te najstarsze generacje:

Hyundai Coupe 2.0

W grę wchodzi tylko 2ga generacja
Mówicie że nie jest zły?

Honda Cellica

Jak pierwszy raz widzialem to autko na Allegro pomyślałem - to jest to! Niestety, potem zobaczyłem jej tyłek 8)

Saab 9-3

@Koniu to nie jest ten Saab, który w testach bezpieczeństwa ma jedną gwiazdkę? :D

No i wreszcie faworyt
BMW E46

Kolega @dzida napisał że po lifcie tylko z rzędową czwórką. Niestety nie ogarniam totalnie BMek, samych wersji E46 jest masa: 316, 318, 320d i na dobrą sprawę kierowałem się jedynie wyglądem. Jakbyście mogli coś wiecej o niej napisać byłbym wdzięczny. Zależy mi jednak żeby to była wersja po face-lifcie taka jak tutaj (piękny egzemplarz wg mnie)
[link do oferty na Allegro wygasł]

Czekam również na dalsze propozycje, za wszystkie z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Sheppard
Nowicjusz

18 Sty 2015, 13:03

Sheppard napisał(a):W grę wchodzi tylko 2ga generacja
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... iburon.jpg
Mówicie że nie jest zły?

Jest bardzo ok ale nie myśl, że to sportowe auto. Po prostu dynamiczny i przyjemny dla oka samochodzik. Dostaniesz nowszą wersję niż ta z linku za te pieniądze (inne zderzaki i światła)

To BMW po opłatach wyjdzie grubo ponad 20tys. i jest z dieslem. W dodatku zrobione na handel... Coupe dostaniesz co najwyżej 320i tylko w dobrym stanie. Przed lifta upolujesz i 330i.
Ostatnio edytowany przez dzida, 18 Sty 2015, 13:04, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Co potrafią skrzynie biegów? Ręczna czy automatyczna?
    Wytworzenie momentu napędowego to dopiero połowa sukcesu samochodu – moment ten trzeba jeszcze przenieść na koła. By odbywało się to efektywnie i komfortowo, ŠKODA opracowała szeroką ofertę układów napędowych ...

18 Sty 2015, 13:04

Sheppard napisał(a):@Koniu to nie jest ten Saab, który w testach bezpieczeństwa ma jedną gwiazdkę?
Raz że nie patrz na gwiazdki tylko jak samochód wychodzi po teście bo gwiazdki to kwestia finansowa danej marki :mrgreen:
Z tego co widzę na wiki to ma 5 gwiazdek więc chyba nie o tej generacji pomyślałeś. Chodzi mi o tego produkowanego w latach 02-11.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Sty 2015, 13:43

Pewnie chodzi CI o takiego (wersja po lifcie?):
http://img02-otomoto.sogastatic.pl/870x ... 8051_1.jpg

Faktycznie bardzo ładny i nie wiem czy w takim wypadku nie wyjdzie korzystniej niż BMW. Zdaję sobie sprawę że wygląd trochę jest mylny i nie jest to demon prędkości, ale zdecydowanie jest w moim guście. Na co trzeba zwracać uwagę przy kupnie tego auta?
Sheppard
Nowicjusz

18 Sty 2015, 13:49

nie, chodziło mi o taki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Sheppard napisał(a):nie wiem czy w takim wypadku nie wyjdzie korzystniej niż BMW

Tu nie można rozpatrywać czy korzystniej, bo się sprowadza czy chcesz auto z tylnym napędem czy przednim. Na pewno będzie tańszy w utrzymaniu.

Autko nie ma jakiś typowych i nagminnych usterek więc standardowo trzeba patrzeć czy nie bity, czy papiery się zgadzają itd. Szukaj 2,0, bo jedzie o wiele lepiej niż 1,6 przy niewiele większym spalaniu. 2,7 V6 ma ładny dźwięk ale sporo więcej może wypić ale za to ma skrzynię 6tkę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sty 2015, 13:57

Hmm to już trochę gorzej jeżeli chodzi o wygląd. Czym jeszcze one się róznią? Bo to chyba ta sama generacja.
Sheppard
Nowicjusz

18 Sty 2015, 14:17

Ta sama generacja tylko z dwoma liftingami. W sumie jakby się uparł to tą ostatnią też można dorwać ale mało tego w ogłoszeniach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sty 2015, 14:21

Bierz gościu golf 4, dostaniesz nawet do 13 tyś z porządnym wyposażeniem, i powinieneś być zadowolony. Silnik 2.8 idzie jak błyskawica. Jednym słowem mówiąc: każda panna twoja :naughty:
Januszek24
Początkujący

Prawo jazdy: 19 11 2006
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 2,5 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

18 Sty 2015, 14:24

Wrócił Januszek i zaraz znów wyleci :D
Nie bierz jego opinii na poważnie ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sty 2015, 14:29

Januszek24 napisał(a):Bierz gościu golf 4, dostaniesz nawet do 13 tyś z porządnym wyposażeniem, i powinieneś być zadowolony. Silnik 2.8 idzie jak błyskawica. Jednym słowem mówiąc: każda panna twoja :naughty:

Chyba spod wiejskiej dyskoteki albo biblioteki :naughty: . Do tego 2,8 pali dużo w porównaniu do tego co oferuje choć fakt faktem jedzie fajnie ale BMW E46 2,8 R6 jest dużo lepsze i pali mniej nawet.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

18 Sty 2015, 16:15

Myślę wersja silnika to już detal, nie mam zamiaru tym specjalnie szaleć, ważne zeby był bezawaryjny i nie brakowalo mu mocy wtedy gdy akurat szaleć zechcę ;). Ponoc ciezko znalezc dobre BMW bo Niemcy sie raczej takich aut nie pozbywaja. Co do Hyundaia, trochę boję się o praktycznosc. Ciezki dylemat.
Sheppard
Nowicjusz