Czy akumulator można regenerować?

24 Paź 2010, 18:31

:cry: Witam Wszystkich.Dzis pytanie mam odnosnie akumulatora w moim pasaciku diesel.chodzi o to ze dzis rano ok 6 wrocilem z niemiec i auto stalo na podworzu ok 8 h przy czym byla podpieta lodowka samochodowa -noi niestety auto mi nie zapalilo po tych 8 h :mad: ,padla bateria zagladalem do komor i w jednej tylko widac cele.W jaki sposob mozna by jeszcze usprawnic akumulator - jaki mam dolac rozwor i wode destylowana - nie wiem ?Prosze o pomoc i porade .Dziekuje za uwage .Pozdrawiam
jocer5
Nowicjusz

Miejscowość: Polaniec

24 Paź 2010, 18:49

woda destylowana najlepsza z tego co wiem ale nigdy nie próbowałem lecz nawet mechanik mi to mówił.możesz też kupić elektroid i dolać ale nie wiem gdzie to można kupić i po ile bo nie kupowałem ale słyszałem od znajomego że do innego znajomego przyjechał gościu też znajomy w oplu pracuje i przywiózł mu elektroid.
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

24 Paź 2010, 19:03

Do akumulatora dolewamy tylko i wyłącznie wodę destylowaną. Jeżeli płyty były odsłonięte, to nie wykluczone, że mogły się one zasiarczyć. Ale to zależy od tego, jak długo były one odkryte.No ale skoro już sie zdarzyło...
Zacznij od tego, że dolej wody destylowanej do tych komór, gdzie widać odkryte płyty no i go naładuj. Po naładowaniu odczekaj około 2 godzin i zmierz gęstość elektrolitu w każdej komorze. Wynik powie ci prawdę o tym akumulatorze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2010, 20:24

Po dolaniu destylowanej wody, akumulator powinien nabrać wigoru,u mnie każdy akumulator się tak dotąd zachował.Możesz mieć nadzieję,jedna tylko odkryta cela wystarczy, by akumulator zdziadział.Gdy jest zasiarczony,to już mu nic nie pomoże,ani płukanie wodą ani odsiarczanie,szkoda czasu,przerabiałem ten temat dawniej,nie pomogło nic!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Lis 2016, 16:01

No nie zawsze. Jeśli jest już bardzo zużyty nie ma to sensu, gdyż i tak za chwile się rozładuje. Wystarczy, że auto postoi trochę na mrozie. Czasami warto odżałować kasę i kupić nowy i mieć świty spokój. Zdecydowanie odradzam supermarkety. Jest tak bardzo drogo. Najlepiej kupić na Allegro albo w sklepie internetowym. Ja z reguły kupuje w ten sposób.
januszkosik70
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 08 1981
Przebieg/rok: 48tys. km
Auto: audi a4
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...
    VW Amarok, pick-up klasy premium, z nową stylistyką
    Pierwsze szkice zaprezentowane przez dział stylistyczny Volkswagen Samochody Użytkowe pokazują, w którą stronę zmierzają projektanci: Volkswagen Amarok ma być autem klasy premium wśród pick-upów swojego ...