Czy firmowi kierowcy to piraci?

23 Sie 2010, 09:07

mictom-the-best napisał(a):
godfather78 napisał(a):ja jezdze firmowym duzym przyznaje ze czasem lamie prawo, ale obwiniam szefa bo placi za przejechany kilometr
każdemu z nas zdarza się złamać prawo, kwestia tylko czy wypadki śmiertelne w mniejszym czy większym stopniu są właśnie spowodowane przez kierowców firmowych

Firmy zazwyczaj mają AC na te auta, kwestia tylko, jak szef zareaguje na zwyżki ;), a za wyrządzenie komuś krzywdy i tak odpowiada kierujący!
Ostatnio edytowany przez shilay, 23 Sie 2010, 22:57, edytowano w sumie 1 raz
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

23 Sie 2010, 13:43

mictom-the-best napisał(a):każdemu z nas zdarza się złamać prawo, kwestia tylko czy wypadki śmiertelne w mniejszym czy większym stopniu są właśnie spowodowane przez kierowców firmowych

Swoją drogą takie statystyki mogłyby okazać się bardzo ciekawe!
grzeg1968
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Wrz 2010, 16:58

Łatwo psioczyć na firmowe samochody, ale może warto pomyśleć jak my sami jeździmy naszymi prywatnymi? Nie ma na to żadnej reguły, uważam że to nie zasługa tego że samochód służbowy, tylko samego kierowcy. Próbujecie na siłę ustanowić stereotyp że "cudzym" jeździ się jak idiota, a swoim przepisowo. Tak wywnioskowałem z wypowiedzi niektórych osób. Ja ani służbowym nie jeździłem przepisowo, ani swoim nie jeżdżę i chyba każdemu się zdarza często lub rzadziej łamać przepisy. Nie wiem jak Wy, ale ja znam bardzo mało osób które jeżdżą po drodze poza miastem 90km/h. Nie róbmy z siebie świętych :!:
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

23 Wrz 2010, 18:12

Szybko jeżdżą, szybko żyją, szybko umierają :idea: Czasami przychodzi refleksja - czy to było tego warte :?:
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Wrz 2010, 15:57

Kierunkowskaz napisał(a):Łatwo psioczyć na firmowe samochody, ale może warto pomyśleć jak my sami jeździmy naszymi prywatnymi? Nie ma na to żadnej reguły, uważam że to nie zasługa tego że samochód służbowy, tylko samego kierowcy. Próbujecie na siłę ustanowić stereotyp że "cudzym" jeździ się jak idiota, a swoim przepisowo. Tak wywnioskowałem z wypowiedzi niektórych osób. Ja ani służbowym nie jeździłem przepisowo, ani swoim nie jeżdżę i chyba każdemu się zdarza często lub rzadziej łamać przepisy. Nie wiem jak Wy, ale ja znam bardzo mało osób które jeżdżą po drodze poza miastem 90km/h. Nie róbmy z siebie świętych :!:

Co racja, to racja. Ja sam mając służbowe auto nie mogłem się przyzwyczaić. Przykładowo jechałem sobie moim Saabem, ciach, kilka sekund na zegarku już powyżej 100 km/h. W pewnym momencie dostałem służbowo Nissana Micrę... W dieslu :roll: jakież było moje zdziwienie, gdy deptałem pedał gazu do tak zwanej dechy, a samochód przyspieszał jak żółw... W momencie gdy samochód zaczynał się turlać z prędkością powyżej 80km/h cieszyłem się, że teraz pójdzie z górki, jednak nie, zaraz błysnęła czerwona fala świateł i już musiałem zwolnić, ledwo rozpędzając auto... Co ma na celu ta wypowiedź? Uświadomienie kierowcom tego, że przyzwyczajeń nie da się od tak zmienić wraz z przesiadką do innego auta. :)
Saab 9-5 1999 r. 2.3 Benzyna TURBO! :D
Golf 4 2005 r. z blokadą S-LOCK Premium
yellowman
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wlkp.

25 Wrz 2010, 09:00

chyba że przesiada sie ze słabszego auta. Ja jeżdze SC
Ale jak tak mysle nad tym to mocniejszym autem tez bym szybko jezdzil z przyzwyczajenia bo żeby dynamiczniej jezdzic SC to to trzeba nieźle "molestować" pedał gazu i tak mi juz pewnie zostanie po przesiadce :D
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ustawić prawidłowo lusterka w samochodzie?
    Prawidłowe ustawienie lusterek ma istotny wpływ na bezpieczeństwo – od tego zależy, czy kierowca będzie mógł dokładnie obserwować sytuację na drodze. Ważne, aby w ustawieniu lusterek wykazywać się starannością ...