Czy zalało mi silnik ?

11 Lip 2013, 09:22

Witam wczoraj doszło do niefortunnego zdarzenia , wjechałem w dosyć spora kałuże , w której był jeszcze dół który uszkodził mi nadkole i osłony pod silnikiem , wody było mniej więcej 2 cm nad zderzakiem ,samochód zgasł , próbowałem go 2x odpalić lecz nie było startu , ostatecznie wyciągnął mnie znajomy , po 10 minutach schnięcia samochód odpalił , po tym jak złapał temperatury i porządnie odparował , zeszło trochę wody z rury wydechowej , trzymał obroty , nie telepało go. Filtr powierza był zamoczony , zdjęliśmy go i daliśmy samochodowi kilka minut żeby pochodził , prócz pary nie leciało nic podejrzanego. Martwi mnie tylko to że zapaliła się zółta diodka silnika , i przy gaszeniu samochódu jest takie jakby lekkie telepnięcie i świst, Jak myślicie czy silnik zassał wodę i jest pozamiatane ,czy warto poczekać aż podeschnie i na spokojnie wymienić filtr i olej(tak słyszałem że warto zrobić) , ponadto wjechać na komputer i sprawdzić co pokaże ? Jaka jest szansa że kontrolka zgaśnie po resecie systemu? Pozdrawiam
sendo9005
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 04 1990
Auto: Toyta Celica
Silnik: 1.8 193km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • 11 Lip 2013, 10:36

Jak filtr powietrza był mokry, to jest możliwośc, że silnik zassał wodę. Ale niekoniecznie - zależy, ile tej wody dostało się do wlotu powietrza. Może być tak, że filtr tą wodę zatrzymał, pochłaniając ją. Pierwsze co powinieneś był zrobić to wymienić filtr ( jeszcze zanim uruchomiłeś silnik ). Więc zrób to od razu. Następnie sprawdz jak wygląda oolej silnikowy - czy casami nie ma w nim wody - raczej nie powinno być. No i skoro świeci się kontrolka silnika, to trzeba sprawdzić jaki jest powód, a więc sprawdzić jaki jest błąd.
    Co do pytania o szancsę zgaśnięcia kontrolki silnika, to po resecie zgaśnie napewno, ale zaraz się pokaże. Jedynym sposoboem na jej stałe zgaszenie jest usunięcie powodu jej świecenia się.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Lip 2013, 10:44

No nie mam innej opcji , jeszcze dziś wymienię filtr i wieczorem jestem ustawiony u znajomego na komputer , on również oceni sytuacje okiem mechanika , po prostu do wieczora nie ma kto tego sprawdzić i jestem podenerwowany czy nie jest to nic poważniejszego.
    sendo9005
    Obserwowany

Prawo jazdy: 01 04 1990
    Auto: Toyta Celica
    Silnik: 1.8 193km
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    Skrzynia biegów: Manualna

16 Lip 2013, 13:20

Z perspektywy forum oraz objawów jakie opisujesz ciężko będzie to jednoznacznie stwierdzić. Podjedź do tego znajomego,niech podłączy pod komputer i sprawdzi. Daj też koniecznie znać na forum.
    Turbopama
    Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
    Auto: BMW M3
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus CT - 9 rzeczy, których o nim nie wiedziałeś
      CT to najmniejszy i najtańszy model w ofercie Lexusa. Ale równie ważny w historii japońskiej marki, co dużo większe i mocniejsze auta. Lexus CT zrewolucjonizował segment luksusowych kompaktowych hatchbacków, ...