Czym sie różni akumulator do diesla od benzyniaka?

22 Lis 2010, 15:50

pytam poniewaz ostatnio bylem u mechanika bo mi sie non stop akumulator rozladowywal i myslalem ze to jest za malo elektrolitu w ako.ale owy mechanik mi powiedzial ze do diesla sa inne akumulatory i w nich nie ubywa elektrolitu.
czy to prawda?
bla_zejek

22 Lis 2010, 15:58

aku jest tego samego typu tylko zwykle różni się pojemnością :wink:
diesle zwykle nie potrzebują tyle prądu co benzyna, mają mniejsze altrnatory, jak włożysz aku o zadużej pojemności będzie non stop nie doładowany
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Lis 2010, 22:44

Tak jak napisał przedmówca - akumulator do silnika benzynowego i Deisla to te same akumulatory. Nie ma żadnej różnicy.
Co do mechanika - weź go zmień i nie utrzymuj z nim kontaktu, bo to nie mechanik tylko partacz.
Sprawdz jaki masz mieć akumulator w twoim samochodzie i sprawdz jaki masz zamontowany. Chodzi oczywiście o napięcie, pojemność i prąd rozruchu. Ewentualnie zapodaj markę i model samochodu.
Jeżeli ci sie aku rozładowuje to są trzy możliwości - brak ładowania lub za małe ładowanie, akumulator już nadaje się do wymioany, bo przezył swoje lata lub instalacja samochodu pobiera za duży prąd z akumulatora.
Na temat akumulatorów, ładowania, i pomiarów możesz sobie poczyatć na naszym forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2010, 23:32

pocieszny napisał(a):aku jest tego samego typu tylko zwykle różni się pojemnością :wink:
diesle zwykle nie potrzebują tyle prądu co benzyna, mają mniejsze altrnatory, jak włożysz aku o zadużej pojemności będzie non stop nie doładowany

???
zawsze widziałem w dieslach większe akumulatory, a to dlatego że diesle potrzebują znacznie więcej prądu !
przy rozruchu.
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka

22 Lis 2010, 23:44

razor napisał(a):
pocieszny napisał(a):aku jest tego samego typu tylko zwykle różni się pojemnością :wink:

???
zawsze widziałem w dieslach większe akumulatory, a to dlatego że diesle potrzebują znacznie więcej prądu !
przy rozruchu.
mylisz prąd rozruchowy z pojemnością :wink:
ogólnie przy rozruchu diesel ptrzebuje większego kopa by pokonać większą kompresje,
ale po odpaleniu nie potrzebuje przecież prądu do nieczego prócz świateł, radia czasem wiatraków,
benzyna potrzebuje jeszcze do samej pracy, dlatego zwykle większe alternatory i akumulatory o większej pojemności (różnie bywa też z samym zapotrzebiwaniem silnika/samochodu na prąd)..... no chyba że mówimy o pojazdach użytkowych z wieloma odbiornikami prądu to rzeczywiście czasem i jeden akumulator to mało :wink: ale wtedy czy benzyna czy diesel ma niewielkie znaczenie :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lis 2010, 00:44

pocieszny napisał(a):
ogólnie przy rozruchu diesel ptrzebuje większego kopa by pokonać większą kompresje,
ale po odpaleniu nie potrzebuje przecież prądu do nieczego prócz świateł, radia czasem wiatraków,

A chlaśnij siekierą zasilanie np. w opelku CDTI jak odpali motorek. Będzie chodził ? :mrgreen:
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lis 2010, 00:51

bonifacy napisał(a):Będzie chodził ?

A dlaczego nie......ale szofer z kamasza... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Lis 2010, 01:27

pocieszny napisał(a):
razor napisał(a):

???
przy rozruchu.
mylisz prąd rozruchowy z pojemnością :wink:

wierz mi że nie mylę Ah od A.
aku z większym Ah można obciążyć większym A (zakładając że mają ten sam dopuszczalny prąd rozładowania C (co jest związane z rezystancją wewnętrzną aku)).
pod odpaleniu silnika wszystko zasila alternator, nie akumulator (inaczej szybko by się rozładował)
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka