Czym wyczyścić mokre od oleju/płynu miejsca pod maską

06 Mar 2022, 12:11

Witam, wczoraj coś mnie natknęło na rzucenie okiem pod maskę, zauważyłem w okolicach korka od oleju silnika mokre plamy tłuste, oraz gumowy wąż i elementy pod nim śrubki itp również mokre, chciałbym się was dopytać czym wyczyścić to do sucha żeby na rozgrzanym silniku móc zlokalizować miejsce wycieku, jakieś pomysły ?
Dodam że w niektórych miejscach dojście jest niemożliwe np żeby umyć szmatka czy jakiś sposób jest na to jest bez odkręcania ?
blackhawk888
Nowicjusz

06 Mar 2022, 13:05

Najlepiej sprawdzi się środek odtłuszczający o szybkim działaniu na bazie rozpuszczalników posiadający zdolność skutecznego usuwania tłuszczów i innych zanieczyszczeń z silnika bez pozostawiania resztek. Takie środki masz w sprayu lub w takich dozownikach z ręcznym spryskiwaczem. Do tego najlepiej wyposażyć się w jakiś pędzelek, szmatkę i mieszadło do farb (taka cienka wąska listewka) ono pozwoli wytrzeć nam bardziej niedostępne miejsca.
blackhawk888 napisał(a):Dodam że w niektórych miejscach dojście jest niemożliwe np żeby umyć szmatka czy jakiś sposób jest na to jest bez odkręcania ?
Po oprysku płynem jak zacznie on działać można spróbować z takich miejsc usunąć rozpuszczony brud sprężonym powietrzem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Mar 2022, 15:53

Dziekuje, już wiem czego szukać :)
blackhawk888
Nowicjusz

07 Mar 2022, 08:17

Odtłuszczacz do tarcz hamulcowych, najbardziej uniwersalny środek.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2022, 16:15

Te wszystkie płyny do mycia silników też zdają egzamin?
sosek1
Nowicjusz

08 Mar 2022, 18:56

sosek1 napisał(a):Te wszystkie płyny do mycia silników też zdają egzamin?
Powinny bo właśnie do tego są przeznaczone. @Kao podał preparat który częściej jest pod ręką np. w domowym garażu i też daje radę :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Polak w czołówce Toyota Gazoo Racing Trophy
    Maciej Dreszer zajmuje piąte miejsce w Toyota Gazoo Racing Trophy na półmetku sezonu. W wyjątkowym pucharze dla kierowców wyścigowych i rajdowych Toyot GT86 pula nagród wynosi 80 tys. euro. Toyota od ...