06 Lut 2011, 20:12
Witam,
Mysle o zakupie jakiegos malego, taniego w eksploatacji samochodu i zauwazylem ze mozna np. kupic za okolo 9tys zl, Dacie Logan 2006 z przebiegiem tylko 40-60tys KM.
Studiuje zaocznie + pracuje i potrzebuje jakiegos taniego, i taniego w eksploatacji samochodu. Dacia Logan jak na samochod 5-letni, na podzespolach Renault i co najwazniejsze z silnikiem Renault, to chyba bardzo atrakcyjna propozycja, tym bardziej ze mozna kupic nawet wersje z ABS i klimatyzacja, 50tys km to w sumie niewiele, a inne samochody w tej cenie to maja juz po 10lat i nawet po 200tys km zrobione.
Samochod jak juz kupie to na pare lat i zrobie nim conajmniej 50tys KM wiec montaz instalacji gazowej sie na pewno mi zwroci tutaj.
Tylko teraz moje pytanie jest takie, czy jest sens montowac gaz w Logan 1.4 16V 75KM? Samochod w sumie nie najmniejszy, troche wazy, silnik czasem nie jest za malej pojemnosci/mocy? Sa tez modele z 1.6 16V, ale dosc ciezko dostepne i zwykle sporo drozsze.
Dlatego rozwazam glownie 2 mozliwosci:
- 1.4 16V
- 1.5 DCI(tutaj gaz odpada),
co bedzie lepiej wybrac? Nie potrzebuje samochodu do wyprzedzania na 3-ciego, po prostu na dojazd do pracy/uczelni, zwykle bede jezdzil nim sam wiec az tak mocno silnik nie bedzie obciazony. Klimatyzacja w sumie tez mi nie jest potrzebna, przy inst. gazowej i 1.4 16V, chyba lepiej nie uzywac i tak.
Jezeli warto "gazowac" 1.4 16V to jaka instalacja wybrac? U mnie w miescie chyba tylko BRC zakladaja, znajomy gazowal ostatnio lanosa 1.5 16V, i zaplacil za sekwencyjna BRC 2500zł(jakas promocja jest teraz), taki koszt by mi odpowiadal nawet, zwroci mi sie to 2-krotnie bez problemu, tylko czy nie moge zwyklej instalacji zalozyc np? Musi to byc sekwencyjna? Zwykla to koszt kolo 1500zl, jakby nie patrzec 1000zl w kieszeni.
Albo moze lepiej kupic 1.6 16V i zalozyc zwykla instalacja?
Klimatyzacji jak juz pisalem nie potrzebuje na dobra sprawe, ABS/wspomaganie jak juz tylko.
Dodatkowo gaz ma wyzsza temp. spalania, co sie wiaze z wyzsza temp. silnika podczas pracy, nie bedzie to problemem przy duzych upalach? Dosc malo jest uzywanych Logan z LPG, to mnie martwi troche...
Dzieki za wszystkie sugestpie/porady, pozdrawiam.