Daewoo lanos 1.5 16v

08 Gru 2009, 20:24

kupiłem lanosa 1.5 16 v, ale ze zwykła instalacją gazową (druga generacja)
gaz narazie odpukać działa świetnie, bez strzelania, przejechane 105 tysięćy km(gaz od 45 tysięcy)
olej wymieniany był przy 88 tysiącach, więć pewnie musze wymienić
nie wiem co z rozrząem podobno wymieniony 35 tysięcy temu, ale nie mam potwierdzenia(faktury czy kwitu na to)
jeśli chodzi o rozrząd to co wymienić sam pasek?

Druga sprawa to OC-wiadomo przeszło na mnie i obowiązuje do sierpnia 2010, czy musze zgłaszać się do ubezpieczalni informując o zakupie auta???
Bo myślę zrobić tak, że dopiero jak wyjdzie ubezpieczenie poprzedniego właściciela w sierpniu 2010, to ubezpiecze sobie go gdzie indziej-tylko nie wiem czy nie niesie takie moje zachowanie jakiś konsekwencji ze sobą?
miro27
Nowicjusz

Miejscowość: bełchatów

08 Gru 2009, 21:06

Musisz wymienić olej, filtr oleju, paliwa, powietrza i gazu (z tym gazem to bym wogóle na przegląd i regulację pojechał). Ubezpieczyciela musisz powiadomić a oni przekalkulują Twoje zniżki i dopłacisz lub zwrócą Ci część składki w zależności od Twoich zniżek.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Gru 2009, 20:25

OC musisz zgłosic do przekalkulowania !!!
Inaczej nie masz OC..!!! To że poprzednik miał jeszcze aktualną polisę,to nie ma znaczenia.
Miało to by znaczenie gdybyście na umowie kupna nie wpisywali daty ale jeśli jest,to sprzedający po 30 dniach pewnie zwróci się do swojej ubezpieczalni o zwrot niewykorzystanej składki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

09 Gru 2009, 21:34

Sprzedający do ubezpieczalni zgłasza, że sprzedał auto ale zwrotu składki nie dostanie bo ubezpieczenie jest przypisane do auta i zostaje z nowym właścicielem ;) Mimo to przekalkulować trzeba.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

11 Gru 2009, 08:47

Jesteś Kubuch pewny..?
Nie mam całkowitej pewności ale wydaje mi się,że skoro nabywca nie przekalkulowuje OC poprzedniego właściciela ale podpisuje nową umowę z innym towarzystwem ubezpieczeniowym,to poprzednik może odzyskac swoje pieniądze za pełne,kalendarzowe,niewykorzystane miesiące swojej polisy OC.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG