Daewoo lanos nie odpala

26 Sie 2008, 22:19

Witam ! Mam daewoo lanosa 1.5 16 v wczoraj kumpel podłanczał mi nowy akumulator i przez przypadek pomylił przewody do - podłączył + na kilka sekund ( chyba nie był trzezwy) . Po prawidłowym podłączeniu nie chce odpalić . Bezpieczniki sa ok. może jakiś przekaznik ? pomóżcie
jupens31
Nowicjusz

• 26 Sie 2008, 22:56

A czy po przekręceniu kluczyka w stacyjce,zaświecają się jakieś kontrolki (akumulator,olej,silnik,hamulec,ABS,PWR itd)?
    Czy sprawdzone są wszystkie bezpieczniki - są dwa miejsca z bezpiecznikami - w kabinie i komorze silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

27 Sie 2008, 13:17

a tak serio to czy rozrusznik kręci w ogóle?
    lukaszkomza
    Początkujący

Miejscowość: Więcbork

28 Sie 2008, 11:22

Dzieki za rade poszedł bezpiecznik od zapłonu! nara!
    jupens31
    Nowicjusz

03 Lis 2009, 16:53

Witam, mam podobny samochód na gaz - Daewoo lanos 1,6. Wczoraj wróciłem z trasy 400km, postawiłem auto pod domem. Przeparkowywałem , wszystko było ok. dzisiaj rano nie chciał odpalić. Akumulator w porządku, niedawno ładowany zresztą, jak przekręcam kluczyk w stacyjce nie kręci rozrusznik, lampki sie zapalają. Podrzućcie jakiś pomysł, będę wdzięczny
    johnus
    Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

04 Lis 2009, 07:32

johnus napisał(a):Witam, mam podobny samochód na gaz - Daewoo lanos 1,6. Wczoraj wróciłem z trasy 400km, postawiłem auto pod domem. Przeparkowywałem , wszystko było ok. dzisiaj rano nie chciał odpalić. Akumulator w porządku, niedawno ładowany zresztą, jak przekręcam kluczyk w stacyjce nie kręci rozrusznik, lampki sie zapalają. Podrzućcie jakiś pomysł, będę wdzięczny

A po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu słychać coś, np. "klaśnięcie" czy nic, martwa cisza?
    Jeśli jest "klaśnięcie", to albo coś jest nie tak z przejściem prądu do silnika rozrusznika (styki włącznika el-mag, szczotki rozrusznika, jego uzwojenia, itd..) albo może masa rozrusznika nie łączy dobrze, tudzież przewód prądowy (taśma) pomiędzy nadwoziem a zespołem napędowym.
    Jak nie ma "klaśnięcia" - to włącznik el-mag nie działa, może spadła z niego złączka od jego uzwojenia (które włącza się kluczykiem).

Sprawdź też klemy akumulatora, czy dobry docisk mają. W tych samochodach są one wykonane z takich śmiesznych blaszanych wytłoczek, w rękach idzie toto pogiąć.
    Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
    oprawca_1978
    Początkujący

Miejscowość: Zegrze
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda w zimowej aurze - opady śniegu i przymrozki, mgła
      Gdy występują opady śniegu i przymrozki, przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Oczyszczanie auta ze śniegu i lodu czy regularna ...
      Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
      W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...

04 Lis 2009, 15:04

oprawca_1978 napisał(a):A po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu słychać coś, np. "klaśnięcie" czy nic, martwa cisza?

Po przekręceniu kluczyka włączają się lampki standardowo, słychać pompę, jak przekręcam na rozruch słychać 'Kliknięcie' pod maska po stronie pasażera.
    oprawca_1978 napisał(a):Jeśli jest "klaśnięcie", to albo coś jest nie tak z przejściem prądu do silnika rozrusznika (styki włącznika el-mag, szczotki rozrusznika, jego uzwojenia, itd..) albo może masa rozrusznika nie łączy dobrze, tudzież przewód prądowy (taśma) pomiędzy nadwoziem a zespołem napędowym.
    Jak nie ma "klaśnięcia" - to włącznik el-mag nie działa, może spadła z niego złączka od jego uzwojenia (które włącza się kluczykiem).

Sprawdź też klemy akumulatora, czy dobry docisk mają. W tych samochodach są one wykonane z takich śmiesznych blaszanych wytłoczek, w rękach idzie toto pogiąć.

Dzięki za info, od tego zacznę
    johnus
    Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk