REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
johnus napisał(a):Witam, mam podobny samochód na gaz - Daewoo lanos 1,6. Wczoraj wróciłem z trasy 400km, postawiłem auto pod domem. Przeparkowywałem , wszystko było ok. dzisiaj rano nie chciał odpalić. Akumulator w porządku, niedawno ładowany zresztą, jak przekręcam kluczyk w stacyjce nie kręci rozrusznik, lampki sie zapalają. Podrzućcie jakiś pomysł, będę wdzięczny
oprawca_1978 napisał(a):A po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu słychać coś, np. "klaśnięcie" czy nic, martwa cisza?
oprawca_1978 napisał(a):Jeśli jest "klaśnięcie", to albo coś jest nie tak z przejściem prądu do silnika rozrusznika (styki włącznika el-mag, szczotki rozrusznika, jego uzwojenia, itd..) albo może masa rozrusznika nie łączy dobrze, tudzież przewód prądowy (taśma) pomiędzy nadwoziem a zespołem napędowym.
Jak nie ma "klaśnięcia" - to włącznik el-mag nie działa, może spadła z niego złączka od jego uzwojenia (które włącza się kluczykiem).
Sprawdź też klemy akumulatora, czy dobry docisk mają. W tych samochodach są one wykonane z takich śmiesznych blaszanych wytłoczek, w rękach idzie toto pogiąć.