Daewoo Lanos; po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje

28 Kwi 2016, 18:52

Szanowni Panowie,

Od około 3 tygodni moje auto stoi przed mieszkaniem, bo mam do wymiany kolanko odmy (stopiło się i zrobiła się dziura). Wczoraj w nim usiadłem i chciałem odpalić, aby sprawdzić jak się mają sprawy a tu dosłownie NIC :/

Żadnego światełka, kontrolki , ani nawet dźwięku. Jedyne co się stało to wskaźnik temperatury podniósł się leniwie o 0,5mm... padł mi akumulator?
Spychu1993
Nowicjusz

Auto: Szukam!

28 Kwi 2016, 19:04

Spychu1993 napisał(a):padł mi akumulator?

Sam sobie odpowiedziałeś.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2016, 13:11

Spróbuj odpalić na kable, może klema popuszczona i nie styka.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

30 Kwi 2016, 16:41

No dobrze, a gdyby to nie pomogło? Muszę wymienić akumulator czy naładować go za pomocą prostownika? W jaki sposób ładować, aby czegoś nie spalić i jak to w ogóle działa? Przyznaję się, że nie znam się na motoryzacji. Chciałbym wszystko załatwić po najmniejszej lini kosztu, przynajmniej na kilka tygodni.
Spychu1993
Nowicjusz

Auto: Szukam!

09 Maj 2016, 13:05

Spychu1993 napisał(a):W jaki sposób ładować, aby czegoś nie spalić
Jeżeli akumulator rozładował się przez jakiś włączony odbiornik w samochodzie to jest szansa na jego naładowanie pod warunkiem że nie skończył już swojego żywota. Jak nie chcesz generować kosztów to pożyć od jakiegoś znajomego automatyczny prostownik podłącz go do akumulatora (odpinając wcześniej klemy) i jak on go zacznie ładować to będzie ok, a jak nie to znaczy że aku do wymiany. Taka najprostsza droga. Warto jeszcze by było zmierzyć napięcie na tym akumulatorze, ale do tego potrzebny jest miernik napięcia.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z Paryża do Dakaru hybrydowym Priusem
    Kreatywni i żądni przygód. Tak mówili o sobie członkowie japońskiego klubu entuzjastów motoryzacji. W 1979 roku utworzyli rajdowy zespół zwany Team ACP i żeby buńczuczne oświadczenia otrzymały ...