Delikatne falowanie obrotów po uruchomieniu

21 Lut 2020, 20:29

Hey:)

Moze dla niektorych temat moze sie wydac smieszny, zwlaszcza ze nigdy na to nie zwracalem jakos szczegolnie uwagi, az do dzisiaj :) - stad tez nie wiem czy od zawsze tak mialem, czy "to cos" co pojawilo dopiero teraz...ale do rzeczy:)

Autko to 2,5 letnia Corolla (manual, 133km) - za kazdym razem jak uruchamiam, bez wzgledu czy zimny czy cieply, czy zgasze i uruchomie znow, to jest:

- rozruch, wszystko sie zapala, wskaznik obrotów sie wychyla na moment na 2 - 2,5 tys.
- wszystko sie "reguluje" i staje na wychyleniu 0,9 tys.
- po czym znow na moment (sekunda) dostaje "skok" na 1,2 tys.
- ponownie wraca do poziomu 0,9 tys.

I wlasnie o ile przy zapłonie wiem ze silnik dostaje kopa, to o tyle to nastepne "falowanie" mnie martwi....

Podpowie ktos czy bzdura, czy jednak glebszy temat? :)

Dzieki z gory
michaladm
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • 22 Lut 2020, 08:56

nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś, co to według Ciebie wirowanie? nie wiem. Najlepiej nagraj film i wrzuć.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lut 2020, 20:19

Wybacz...faktycznie w pospiechu pisalem post i nawet nie wymienilem slowa "klucz", iz chodzi rzecz jasna o obroty silnika.

Ponizej film - wlaczam samochod (silnik juz rozgrzany, po jezdzie) - chodzi mi konkretnie o ten "skok" wskazowki, tuz po tym jak opada, to znow wskakuje mi na nieco wyzsze obroty i dopiero sie stabilizuje.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Drugi film z kolei jest tutaj:

Zachowanie to samo, jedyna roznica, ze obserwuje to takze nie tylko po zaplonie, ale np. gdy tylko wrzucam na "luz", dojezdzajac do skrzyzowania itd.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

michaladm
    Nowicjusz

Zdjęcia: 0

13 Mar 2020, 11:40

Wiesz co to wygląda na stabilizację wolnych obrotów. Czyli spadają najpierw za nisko po czym wracają do odpowiedniego poziomu. Tu trzeba by było sprawdzić silnik krokowy ale u ciebie chyba wolnymi obrotami będzie sterowała przepustnica więc warto do niej zajrzeć wyczyścić tak samo warto wyczyścić przepływomierz powietrza. Pomóc może jeszcze adaptacji przepustnicy.

Zobacz też czy jak wyłączysz klimatyzację to czy jest tak samo.

Jedna uwaga podczas jazdy nie wrzucamy na luz.

Napisz jeszcze jaki masz tam silnik bo napisałeś 133KM czy to jest 1.6 Valvematic?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AutoSalon - Bass i Tuning Show, Lublin 2012 / relacja
      W dniach od 21 do 22 kwietnia 2012 roku w Centrum Targowm Międzynarodowych Targów Lubelskich odbyła się kolejna edycja Targów Motoryzacyjnych AUTOSALON i Targi Tuningowe - Car Audio BASS&TUNING SHOW. Wiosenne ...
      Kierowco, uważaj na silny wiatr
      Silne podmuchy wiatru mogą być bardzo groźne dla uczestników ruchu drogowego. Kierujący jest wtedy narażony na utratę panowania nad autem, zjechanie z toru jazdy, a w skrajnych przypadkach jego pojazd może zostać dosłownie ...