19 Paź 2008, 12:40
Ja kupiłem za 400 zł Smatr GPS SG310.Ma ekran 4,3 cala i jest wystarczający,a nawet za duży.Mapa jest dość dokładna,bo ma 98% pokrycia.Ma wszystkie funcje jakie chciałeś - możesz sam planować trasę,możesz tylko zaznaczyć cel podróży i trasa sama zostanie obliczona,podczas jazdy są komunikaty głosowe(głos męski,żeński i Chołowczyc),który mówi np. za 500 metrów trzymaj się prawej,za 300 metrów skręć w prawo,za 200 metrów skręć w prawo,skręć w prawo.Jak są jakieś wygibasy,to mi mówi za 50 metrów skręć w prawo,a następnie przygotuj się do skrętu w lewo i później znowu w prawo.W nowej mapie(kosztuje 100 zł i można ją ściągnąć zestrony producenta mapy)mówi tez,że za 500 metrów czarny punkt,zwolnij;za 500 metrów pomiar prędkości,jedz ostrożnie itd.Mapa posiada automatyczną regulację jasności - im ciemniej na zewnątrz,tym bardziej przyciemnia się ekran.W prawym dolnym rogu dodatkowo jest strzałka(na wprost,w lewo lub w prawo),a pod nią odległość do pierwszego manewru,czyli np.jak droga jest prosta i za 4 km trzeba skręcić w prawo,to pod tą strzałką są właśnie te kilometry,które się zmniejszają.Miejsce twojego położenia pokazuje cały czas zielona strzałeczka.Dodatkowo na dole ekranu jest wyświetlana twoja prędkość,odległość do celu,która się oczywiście zmniejsza podczas jazdy.Na mapie pokazywane są fotoradary i miejsca pomiaru prędkości,czyli takie,w których może stać policja z radarem.Można zaznaczyć w menu całe mnóstwo rzeczy,które mają być pokazywane na ekraniep. stacje benzynowe,hotele,supermarkety,cmentarze,parki,banki,bankomaty i mnóstwo innych.Są to tzw miejsca POI.Możesz też oczywiście zaplanować sobie trasę do nich lub sprawdzić jak daleko masz do danego miejsca - np. jadąc w trasie kończy ci się paliwo,to możesz sprawdzić jak daleko od ciebie jest stacja np. Orlen.Możesz też wyznaczyć sobie trasę na tą stację.Albo jesteś w jakimś mieście i szukasz bankomatu z danego banku.Żaden problem -mapa pokazę ci dokładnie gdzie on jest(nazwa ulicy i numer).Możesz tez wpisać konkretny adres - miasto,ulica,numer domu i tam cię ta mapa zaprowadzi.Dodatkowo możesz w menu wybierać jaką trasą chcesz jechać - najszybszą,najkrótszą,po drogach krajowych,po wszystkich drogach,utwardzonych itd.Jest też funkcja mapy Real 3D,czyli jak wjedziesz w jakieś miasto(jest ich chyba 17),to na ekranie widzisz budynki i między nimi ulice,a strzałka pokazuje ci twoje położenie.Możesz tez dotknąć na ekranie literkę "I" a następnie jakieś miejsce na mapie(np. jezioro) i wyskoczy ci info o tym miejscu np. jezioro śniardwy,albo park Kościuszki,albo urząd miejski itd.Ekran jest oczywiście dotykowu,czyli jest wygodniejszy,bo wszystkie funkcje wybierasz dotykająć palcem ekranMapy można bezpłatnie uaktualniać 4 razy w roku,podłączając się pod komuter i je wgrywając.Niestety w tej nawigacji jest jeden feler - jest tylko mapa Polski.Ale mnie to wystarcza.Można oczywiście wgrać więcej map,ale to wiąże się z utratą gwarancji(zasada taka jak np. zdięcie simlocka w telefonie).Mapa w tej nawigacji jest z MapaMap.
Ale się rozpisałem...No ale masz przynjmnej obraz funkcji w nawigacjach.Są jescze AutoMapy,tóre też są bardzo dobre.Tak więc za góra 600,700 zł kupisz bardzo dobrą nawigację.A to koło 100 to już tzw profesjonalki,które mają różne dodatkowe,a najczęściej niepotrzebne funkcje,których zazwyczaj podczas podróży się nie używa - tak jak np. ten odtwarzacz mp3 zgłośnikami 1W(co to za muzyka z takiego głośniczka) czy odtwarzacz filmów(ale co to oglądanie filmu na ekranie 7 cali...).Niektóre mają też kalkulator(a ten jest w każdej komórce) itd,itd.
Osobiście prponuję ci pijechać do jakiegoś sklepu)np. MediaMarkt,Saturn) i tam możesz sobie taką nawigację wziąść w ręce i pooglądać jaka jest grafika,jakie są funkcje,możesz teżzrobić symulacę trasy,czyli k=rótko pisząć sprawdzić zczym się to je.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...