Dodatki z Allegro a przepisy.

15 Lut 2009, 22:37

Właśnie natknąłem się na taką aukcję:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wbrew temu co twierdzi sprzedawca, policja będzie mogła wlepić mandat za używanie takiego gadżetu zamiast świateł mijania.
Światła do jazdy dziennej, tak jak elementy całego oświetlenia pojazdu w bezpośredni sposób wpływają na bezpieczeństwo jazdy, a więc powinny być przebadane przez odpowiednie instytucje i mieć świadectwo homologacji.
Naiwnością jest więc wiara w to, że wystarczy sobie podłączyć kilka diod świecących i........ już nie trzeba używać świateł mijania.....
Pomysłowość sprzedawców we wciskaniu kitu nie zna granic, a naiwnych niestety nie brakuje.
Samochód to nie choinka, a takie światełka można sobie założyć do roweru (patrz nazwa sprzedającego) a nie do auta.

Jakiś czas temu pisałem o ksenonach. Na Allegro aż roi się od ofert na tzw. zestawy zmieniające zwykłe reflektory na ksenony. Wystarczy wybrać się w nocną trasę albo przejechać po zmroku po mieście, żeby przekonać się ile warte są takie zestawy. Jedzie taki jeden z drugim emanując niebieskawą poświatą, ale dla jadących z naprzeciwka to koszmar - niczego przez chwilę nie widzą. Równie dobrze "majsterkowicz" mógłby jechać na światłach drogowych. W większości przypadków nie ma żadnej różnicy.

Ciekaw jestem co Wy sądzicie na ten temat.

pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez MCB 15 Lut 2009, 23:02, edytowano w sumie 2 razy
Nigdy nie polemizuj z idiotą, sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
MCB
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze

15 Lut 2009, 22:51

Zgadzam się z Tobą.

Coraz częściej widzę samochody z tymi niby dziennymi światłami. Ale także u niektórych widzę, że mają włączone zarówno te diody, jak i światła mijania. Takim to chyba tylko zależy na bajerach
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

16 Lut 2009, 16:18

Ja również się z tym zgadzam - większość sprzedawców oferuje towar z fałaszywym opisem!Dotyczy to zazwyczaj różnego rodzaju świateł - od postojowych poprzez podświetlanie LED do ksenonów.Ciekawi mnie tylko,dlaczego zarządca allegro się tym nie interesuje i nie powidaomił UOKiK - przecież to jest jawne wprowadzanie klienta w błąd,a można nawet powiedzieć oszustwo finansowe.90% produktów oferowanych przez sprzedawców nie ma prawa znaleść się w samochodzie,ponieważ nie maja świadectwa homologacji,a jak już ma,to niewłaściwe,które jest nieważne w Polsce.
Naszych forumowiczów ostrzegamy - zanim cokolwiek kupicie na allegro do samochodu,a w szczególności jeżeli wiąże się to z oświetleniem,to miejcie się na baczności - możecie zapłacić mandat,albo nawet mieć odebrany dowód rejestracyjny.Zanim cokolwiek zakupicie,zapytajcie sprzedawcę,czy dany produkt jest zgodny z obowiązującymi przepisami ruchu drogowego oraz z warunkami technicznymi określonymi przez ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - załącznik 6.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2009, 18:08

Niby chodzi o to, żeby zamiast prądożernych świateł mijania używać energooszczędnych LEDów, tylko że ani to homologacji nie ma, żadnej pewności, że jak niebiescy mnie złapią to nie wlepią mandatu. I ogólnie zobaczcie jak to świeci żenada, równie dobrze mogę przykleić na maskę dwie latarki z tesco i mam ten sam efekt. Nie rozumiem zamieniania normalnych świateł na nic nie świecące badziewie. Bo jest przecież różnica w widoczności bryki z światłami a bez świateł nawet w słoneczny dzień.

W dodatku natrafiłem na ostatnie zdanie a tam prawdziwa perełka ;)
(...) mojego autorstwa, wykożystywanie ich bez (...).

jak ktoś robi tak rażące błędy to nie może to być jakaś poważna firma ;) przecież nawet pisząc posta w Firefoxie wyskakują wszelkie błędy ;)
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

17 Lut 2009, 12:00

Z allegro to jest tak, że zarzadcy allegro dopiero sprawdzają aukcje i usuwają ją jeśli ktoś im to zgłosi sami nie dali by rady przeglądnać tysiecy jak i nie milionów aukcji.
A co do tych psełdo ksenonów czy świateł dziennych to zmora na polskich drogach wczoraj wieczorem jechałem w trasie i gość jechał za mna na psełdo ksenonach praktycznie za kazdym razem gdy mijaliśmy tira to długimi w nas walili wkoncu stwierdziłem że nie ma sesu tak jechac i zjechałem ulżyc pecherzowi po jakimś czasie ruszyłem i już do samego domu ani razu nik mi długimi nie przywalił.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

18 Lut 2009, 09:59

Mój kolega w golfie ma podobne LEDy. Tylko porządniejsze mi się wydaje. Moduł LED. Miał to zamontowane jako światła przeciwmgielne nie wiem czy ma na to homologacje ale miśki się nie przyczepili.

A co do tego sprzedającego to niech lepiej zajmie się oświetleniem rowerów jeśli pracuje w takiej branży. A nie wprowadzać klienta w błąd. I sprzedawać takie badziewia nie znając przepisów
:?

Z allegro to jest tak, że zarzadcy allegro dopiero sprawdzają aukcje i usuwają ją jeśli ktoś im to zgłosi sami nie dali by rady przeglądnać tysiecy jak i nie milionów aukcji.

Jasne że trzeba im to zgłosić. Kolega ma rację paru pracowników nie da rady przekopać wszystkich aukcji i znaleźć jakiś błąd.
Proponuję to zgłosić.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

03 Maj 2009, 18:18

MotoAlbercik napisał(a):Ja również się z tym zgadzam - większość sprzedawców oferuje towar z fałaszywym opisem!Dotyczy to zazwyczaj różnego rodzaju świateł - od postojowych poprzez podświetlanie LED do ksenonów.Ciekawi mnie tylko,dlaczego zarządca allegro się tym nie interesuje i nie powidaomił UOKiK - przecież to jest jawne wprowadzanie klienta w błąd,a można nawet powiedzieć oszustwo finansowe.

Ano dlatego, że serwis na tym zarabia. To wolny kraj, każdy może sprzedawać i kupować [prawie] wszystko co mu sie podoba. Tylko od naszego rozsądku zależy czy kupimy czy też nie. Fakt, że niektóre zabawki są niebezpieczne, ale niestety tak jest ten świat skonstruowany, nie ma lekko i trzeba uważać, zarówno na innych uczestników ruchu jak i sprzedaców :wink:
Everybody lies.
czarno-biala
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

03 Maj 2009, 22:02

Czarno-biała - tu nie chodzi o to,że to wolny kraj i każdy może sprzedawać i kupować sobie co chce.Z tym akurat się nie zgodzę,ponieważ wiele rzeczy nie każdy może i sprzedać i kupić.Ale nie o to chodzi.Chodzi o to,że jest to jak pisałem wprowadzxanie klienta w błąd.Klient ma prawo wiedzieć,czy rzecz którą kupuje jest np. legalna.A już tym bardziej,jak sprzedający opisuje,że jest to np. rzecz,która jest dopuszczona do ruchu,a okazuje się,że nie ma homologacji.W jaki więc sposób została dopuszczona do ruchu?
Na allegro jest całe mnóstwo lamp i żarówek ksenonowych,które koło prawdziwych ksenonów nawet nie leżały.A już nie wspomnę,że zamontowanie takiego zestawu do samochodu jest niedopuszczalne.Ale sprzedający pisze,że są znakomite do samochodu.A gdzie homologacja?
I nikt nikomu nie kazuje kupować takich rzeczy w serwisie.Można kupić w sklepie.I to z homologacją.A że drożej,to już inna sprawa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

05 Maj 2009, 17:27

No i tu się troszkę mylisz, już wyjaśniam dlaczego. Nie jest nielegalna SPRZEDAŻ tych rzeczy, ale UŻYTKOWANIE na drodze. Sprzedawca mandatu nie dostanie, bo i za co? Ale kierowca jadąc z czymś takim może, bo stanowi utrudnienie / zagrożenie... To tak jak z programami do wymiany plików, np: DC++. Możesz sobie taki program mieć, jest w pełni legalny i dozwolony, nie możesz tylko ściągać filmów czy muzyki objętych prawem autorskim, a i tak wszyscy to robią ;p
Wracając do tego sprzedawcy - to kwestie moralne, nie prawne, z punktu widzenia prawa on nie robi nic złego.
Everybody lies.
czarno-biala
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

05 Maj 2009, 17:42

Dokładnie. Może chcesz kupić dla kolegi w USA? A może chcesz sobie powiesić w szopie? Co to kogo obchodzi?
Ale powinno być jasno i wołami napisane - światła nie spełniają polskich rygorów diagnostycznych, lub nie mają homologacji i nie mogą być zamontowane w autach.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika