Dostawczak do 40tyś

31 Maj 2010, 20:50

Witam,
Chciałbym kupić samochód dostawczy do 40tyś, zastanawiam się nad:
-vw t5,
-renault master, trafic,
-mercedes sprinter, vito,
-peugeot boxer,
-iveco daily.

Najbardziej interesuje mnie dobre zawieszenie i karoseria oraz przeciętny silnik.

Mam wielki dylemat gdyż nie wiem który z nich wybrać, proszę o odpowiedź.
michael_004
Początkujący

Miejscowość: Nikad

31 Maj 2010, 22:01

T5 jako tako generalnie na tle pozostałych (pomijając Vito i Trafic'a) jest znacznie mniejszy niż pozostałe samochody. Silniki diesla w T5 są już wszystkie na pompo - wtryskach więc na jakość paliwa trzeba uważać. No i już to nie to samo co legendarne 1.9 TDi czy 2.5 TDI w starszych czyli T4, jakość jednak z upływem lat spadła, na myśli mam tutaj ogólną jakość wykonania. Podobnie rzecz ma się Mercedesów. Na ten temat też w sieci jest pełno informacji.
[link do autocentrum.pl wygasł]
[link do autocentrum.pl wygasł]
Tutaj masz opinię użytkowników, poczytaj, popatrz, zastanów się i kup to co będzie Ci rozum podpowiadał. Generalnie model ten (w zależności jeszcze jak się trafi) trapią drobne bolączki elektryki, ale niestety i nieraz poważniejsze awarie silnika.
Ja skłaniałbym się ku Boxer'owi.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Maj 2010, 22:32

Nie chce mi sie pisać poraz drugi to tylko skopiuje z tematu który od wczoraj jest na forum.

Ja bym Ci polecił Iveco (chodzi mi o takie coś [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ) ojciec takim śmiga na codzień w robocie i sobie chwali,ja też troche nim jeżdziłem i jak dla mnie jeżdzi sie bardzo dobrze jak na auto dostawcze.Auto codziennie od poniedziałku do piątku i czasami w sobote jest w trasie (śmiga po całym śląsku,troche opolskiego i małopolski).Obecnie ma nalatane grubo ponad 260tys.km (2004r) i dalej jeżdzi.Ostatnio było w nim wymieniane całe zawieszenie,płyny,filtry,olej i coś tam jeszcze i ojciec mi mówił że koszt to jakiś 1600zł był a więc nie tak żle jeszcze.Auto jest na prawo jazdy kat.B (DMC 3490kg) i jeżdzi z rurami PCV i wyposażeniem sanitarnym łazienek a więc ma lekko ale czasami wozi też meble i inne duperele to jest ładowane ile wlezie i mimo to też dzielnie śmiga.Także ja to autko moge Ci śmiało polecić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Cze 2010, 15:04

Dzięki za odpowiedź, a co myślicie nad masterem, trafikiem, vito i boxerem.
michael_004
Początkujący

Miejscowość: Nikad

01 Cze 2010, 21:42

Mmm własnie iveco i transity maja najgorsza opinie wśród aut tej wielkości(Moj znajomy ma 20 takich- flota zmienia co 3 lata wiec trochę tego objezdzil. Najlepsza relacje cena jakość oferuje Master.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

01 Cze 2010, 22:29

Bardzo ciekawe,ojciec jeżdzi i nie narzeka.Auto codziennie tyra po kilka kilometrów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Cze 2010, 09:15

Jak sam pisales niedawno wymieniał po 200 iles tam tys czesci zawieszenia itd moj Znajomy ma b. Duża firmę budowlana i te auta naprawdę dostają w dupe po 3 latach maja na budziku 350-400 tys i jak twierdzi iveco i transity nadaway sie wyłącznie na złom, a mastery jescze by trochę pojezdzily ale wziął już inne nowe w tym roku.

A ty czasami podajesz w linkach sprintery za 15 tys co jest po prostu śmieszne:
nowy sprinter należy do najdroższych busów a za te 15 tys dostajemy de facto blachę(często skorodowana- przypadlosc sprinterow) i pozostałości silnika. Kupując busa sugeruje się stanem nie rocNikiem bo te auta służą do zarabiania pieniędzy i nikt szczególnie o nie nie dba.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

02 Cze 2010, 11:23

Co do Iveca to u mnie na mieście w firmie meblowej tyrają i nie powiem bo często dostają w palnik,czasami też wozą więcej niż dopuszczalna ładowność i śmigają bez zarzutu a co do Transita to mam dobrego znajomego który ma Transita jeszcze tego w starej budzie i często też dostaje w palnik i nie ma zamiaru go zmieniać,więc ja niewiem skąd taka zła opinia o Ivecach i Transitach.Zresztą jak dbasz tak masz.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Cze 2010, 11:27

No wymieniał zawieszenie fakt ale bądzmy ludzmi auto ma na blacie grubo ponad 260tys.km po naszych polskich drogach.A co do sprinterów to gdzie i kiedy podawałem jakiegoś sprintera za 15tys bo nie bardzo pamiętam.Zresztą każde auto jak sie kupuje to patrzy sie na stan a nie rocznik ale są osoby które wolą kupić młodsze auto w kiepskim stanie niż starsze ale w lepszym.
Barol
Awatar użytkownika

02 Cze 2010, 11:29

JerzyB333 napisał(a): nikt szczególnie o nie nie dba.

TFSI napisał(a):jak dbasz tak masz

Czyli bardzo uważać przy kupnie :D
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM