Duży silnik z gazem, co wybrać?

06 Maj 2018, 13:00

Cześć, interesuje mnie Mercedes CLK 5.0 V8 lub Lexus Gs 4.3 z LPG, powiedzcie mi czy można jeździć oszczędnie takim samochodem nie licząc kosztów serwisu.
Oszczędnie mam na myśli jak osobówką która pali 8-9 litrów benzyny i oczywiście nie ma mocy.
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

06 Maj 2018, 13:51

Vogue napisał(a):Cześć, interesuje mnie Mercedes CLK 5.0 V8 lub Lexus Gs 4.3 z LPG, powiedzcie mi czy można jeździć oszczędnie takim samochodem nie licząc kosztów serwisu.
Oszczędnie mam na myśli jak osobówką która pali 8-9 litrów benzyny i oczywiście nie ma mocy.

Miałem clk 4,3 potem przez kilka lat używał go mój kolega jednocześnie mając gs300 no i oczywiście posiadałem gs430 mk2. A więc co do porównań jazdy to MB i Lex są różnymi autami nie będę teraz rozpisywał się co jest ładniejsze albo co szybsze.
Skupię się na kosztach czyli gs430 mk2 kosztami serwisu/napraw jest daleko z przodu nad MB. Jak kupisz gs430 w normalnym stanie możesz go używać jako zwykłe DD.

Wspomniałem o szybkości to clk będzie szybszy może nie jest to wielka różnica super odczuwalna ale jednak.

I zapomniałem co do spalania to miasto 15-16l lpg trasa 12-14l lpg. Miasto uważam cykl mieszany Warszawa włącznie z godzinami szczytu.
Trasa do 160km/h . Podaje tą prędkość bo później możesz dojść do przeskoku na 16l lpg.
Mój rekord w de to przy wklepanym gazie w podłogę non stop doszedłem do 18l pb. Jechaliśmy na dwa Lexy i w drugim wyszło minimalnie więcej ale tamten był bez odcinki przy 250km/h :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe