Dylemat początkującego taksówkarza. Prośba o pomoc.

10 Mar 2016, 22:08

Właśnie tego się boję bo wiele ludzi się nie zna i nie wymagam...
[link do oferty na Allegro wygasł]
muszysty
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 2013
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Nie mam

10 Mar 2016, 22:10

A ja na Twoim miejscu zweryfikowałbym troszku plany ponieważ zaczynasz a dopiero później może się okazać co Ci potrzeba. Na tą chwilę masz bardzo duże prawdopodobieństwo że po odpowiednim przeserwisowaniu w/w aut okaże się że dołożysz albo wyjdziesz na 0.

Tak naprawdę diabeł tkwi w szczegółach dam Ci prosty przykład co do MB.

Mój kolega ma CIk V8 4.3 niby tanio i fajnie, wszystko do kupienia na giełdzie aż tu nagle przy 170tyś.km. autentycznego przebiegu poleciał rozrząd i (ten nie zniszczalny)... do wymiany potrzeba unieść silnik, rozmontować pół przodu a części wyszły 2,2k+1,2k robocizna... przy okazji można zobaczyć świece 16szt.!!! i wymienić olej 8l. tak więc w tanim mercedesie naprawa bzdetów serwisowych wyjdzie ze świecami około 5k...

I nie piszę CI żeby obrzydzić Merca tylko chodzi o to że masz zarabiać na aucie więc jeden serwis może Cię kosztować 2miesiące pracy. I nie zapominaj że napisałem o benzynie a diesel hmmm jeszcze drożej.

muszysty napisał(a):Właśnie tego się boję bo wiele ludzi się nie zna i nie wymagam...

Prosisz się o kłopoty ... nie razi Cię zakup auta do zarabiania mającego 360tyś.km. w dieslu???
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Mar 2016, 22:12

muszysty napisał(a):Właśnie tego się boję bo wiele ludzi się nie zna i nie wymagam...
i popatrz co masz w tej cenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Mar 2016, 22:19

Nie no właśnie ten diesel mnie odpycha ale trafić niekreconego merca graniczy z cudem i wydaje mi się, że łatwiej będzie trafić pheatona w dobrym stanie niż.gwiazde to nie będzie moje jedyne źródło utrzymania tak, że nie muszą to być.worki pieniędzy na utrzymanie paliwo i parę złotych i będzie ok mój stracony czas na postojach i jazda to będzie taki hm... Podatek od luksusów hehe
muszysty
Nowicjusz

11 Mar 2016, 11:05

Pejtona nie znam, więc nie chcę się wypowiadać. Myślę, że 3.2 z gazem da rade.
W211 problemy z elektryką, slawetna pompa SBC. W wersji z airmaticiem duże koszty obslugi zawieszenia.
W220 ta sama kwestia. Każda S klasa ma pneumatyczne zawieszenie, którego remont może dojść do 10k. Zobacz jak często wlaśnie te S stoją zarośnięte na parkingach.

Osobiście polecilbym Volvo S80, 2.4 diesel który robi dobre 700k km, zwykle zawieszenie, nawet wielowahacza nie ma. Byle nie automat, bo są awaryjne.
Daniel0
Nowicjusz

Miejscowość: Legionowo
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Windstar
Silnik: 3.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

18 Mar 2016, 18:01

A może:
Audi a6 c6 kombi ( rozwiązanie ekonomiczne)
Bmw 5 e60 kombi ( rozwiązanie ekonomiczne)
Bmw 7 e65 tylko elektronika podobno koszmar nie wiem ile w tym prawdy.
Audi a8 d3 na małym grillu pierwszy wypust
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pomyślałem ,ze skoro chce limuzynę i zależy mi trochę na klienteli to bmw i audi na pewno bardziej prestiżowe niż pheaton... Co sadzicie ? Dzień zakupu zbliża sie nieuchronnie a tu brak pomysłu... Pozdrawiam.
muszysty
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Niebezpiecznie dla pieszych od września
    Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...

18 Mar 2016, 19:00

muszysty napisał(a):Audi a6 c6 kombi ( rozwiązanie ekonomiczne)
Bmw 5 e60 kombi ( rozwiązanie ekonomiczne)

i gdzie tu ekonomia?
Wszystkie auta są drogie w utrzymaniu - musisz się liczyć z tym i zapomnieć o słowie ekonomia.
Najwięcej klienteli z tych przysporzy Ci A8 i wg mnie ma genialny i ponadczasowy projekt wnętrza :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

21 Mar 2016, 20:01

Jak chcesz auto, które będzie się wyróżniać, mieć dużo miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu (mam 2 metry i po ustawieniu fotela za sobą też wejdę nie obcinając nóg ;) ), było mało awaryjne i tanie w eksploatacji to mogę Ci polecić Vel Satisa poliftowego. Prosty silnik 2.0T, klasyczny automat 5-ciobiegowy, gaz założony 17tkm temu. Sprawdź sobie w dziale sprzedam - mam tam go wystawione. I jeszcze zostanie Ci trochę monety na inne przyjemności.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

21 Kwi 2016, 11:12

Witam wszystkich ponownie. Egzamin zdany wszystkie papiery badania są pozostaje zakup auta i rejestracja działalności i można śmigać. Tylko dalej brak pomysłu na auto. Po namowach znajomych z branży najprawdopodobniej będzie to klasyczny W210 po lifcie co sądzicie może jakieś inne pomysły?
muszysty
Nowicjusz