Dynamiczne autko: Saab 9-3 czy BMW E46 ? Które lepsze?

23 Wrz 2014, 15:20

Jest to wynik realny, jesli mocno cisnie to auto. Ja kiedyś w lato w mieście do 14 litrów doszedłem gdy jeździłem zrywnie. W zimę 13 to wynik normalny u mnie. Wiadomo moje auto duzo cięższe ale jak sie ktoś stara to da radę 15 l
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

23 Wrz 2014, 15:26

tomek70 napisał(a):Jest to wynik realny, jesli mocno cisnie to auto. Ja kiedyś w lato w mieście do 14 litrów doszedłem gdy jeździłem zrywnie. W zimę 13 to wynik normalny u mnie. Wiadomo moje auto duzo cięższe ale jak sie ktoś stara to da radę 15 l

Ale Nas zaskoczyłeś :mrgreen:. Chodzi nam o spokojną jazdę :ok:. Bo na takiej zasadzie można powiedzieć że Tico pali 20 litrów przy deptaniu... Chcemy przybliżyć autorowi spalanie.

Avenged napisał(a):Jeżeli przy spokojnej jeździe takie 2.8 miało by spalać 15 litrów, 20 przy dynamicznej no to trochę to dużo nawet na auto, które nie będzie eksploatowane codziennie .. (chodzi o spalanie średnie w miescie)

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

29 Sty 2015, 01:50

Witam ponownie

A co myślicie, czy za 20-25 tys. zł można szukać jakiejś bmw e90 w dobrym stanie? Czy to mija się z sensem, i w tych cenach będą jedynie mocno zmęczone diesle, albo egzemplarze z bogatą historią stłuczkową?

Czy może lepiej się skupić na zadbanym e46 po lifcie z dobrym silnikiem benzynowym ?

Oglądając ten filmik, też trochę koleś smaka mi narobił na tą wersję 330d

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

brzmi przy wyższych obrotach jak fajny benzyniak, kopa całkiem fajnego ma a przy tym można w trasie więcej oszczędzić... ale pomyślałem potem że przecież równie dobrze można w 2.5 , 2.8 , 3.0 benzynie zamontować lpg i wyjdzie podobnie, jak nie taniej nawet.
Co myślicie? Warto też brać pod uwagę 330d?

Powoli przymierzam się do kupna, chociaż to tak jeszcze pewnie z 2-3 miesiące zanim nazbieram tyle ile chcę ;)..

W tym czasie rozważałem jeszcze alfę romeo 159, jechałem 2 razy i też pozytywne wrażenie na mnie zrobiła, ale to jednak trochę fiat .. fiatowskie silniki.. Chociaż sylwetka i wykonanie niczego sobie..

Oprócz alfy - spodobał mi się lexus is200, solidne fajne autko, ale niestety praktycznie tylko wersje 2.0 155 KM osiągalne u nas - a te do demonów prędkości i przyspieszenia nie należą z tego co czytam po opiniach..
Avenged
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1990
Auto: BMW e46
Silnik: 320d
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2005

29 Sty 2015, 03:23

Avenged napisał(a):spodobał mi się lexus is200, solidne fajne autko, ale niestety praktycznie tylko wersje 2.0 155 KM osiągalne u nas

Mówisz i masz :D , podobno stan ok. Te auta są osiągalne tylko w 3/4 idzie się na łatwiznę.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Sty 2015, 05:51

Hm no fakt, oprócz tego jeszcze 3 inne egzemplarze znalazłem:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] (ten najfajniejszy chyba :D)

jednak to trochę mało.. z częściami może być sajgon - większość pewnie od is200 podejdzie, ale część pewnie trzeba będzie sprowadzać.
Z drugiej strony te auta opisują jako praktycznie bezawaryjne ;]..
Avenged
Nowicjusz

29 Sty 2015, 09:47

Avenged napisał(a):jednak to trochę mało.. z częściami może być sajgon - większość pewnie od is200 podejdzie, ale część pewnie trzeba będzie sprowadzać.
Z drugiej strony te auta opisują jako praktycznie bezawaryjne ;]..

Części będziesz sprowadzać z alleggro albo sklepu motoryzacyjnego... :D
Nie ma najmniejszego problemu. Zalogujesz się na forum lexusa to Ci doradzą jak omijać naciągaczy twierdzących " o panie jak Lex to musi być kosmos"

P.S

Zainteresuj się tym co Ci wkleiłem bo kolo jest ogarnięty w Lexach oczywiście nie zwalnia Cię to ze sprawdzenia stanu auta.
Co do tego manuala to jest po mocnym dzwonie ale takim konkretnym więc odpuść zresztą ta wersja jak byłaby ok to sprzedawałaby się 1 dzień. Manuala jak kupiłbyś za 25k to za 2lata pewnie wziąłbyś tyle samo.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Dlaczego stres robi z nas gorszych kierowców?
    Obecna sytuacja jest dla wielu osób źródłem stresu. Wpływa on na naszą zdolność do prowadzenia samochodu. Stres pogarsza naszą koncentrację, a w przypadku osób, które reagują złością na sytuacje ...

29 Sty 2015, 10:45

A skąd wiesz że jest po dzwonie :P ?

Ten niebieski wygląda interesująco, ale no właśnie automat... ogólnie wygodnie mi się jeździ automatami (miałem parę razy okazję jeździć) i pewnie jak będę zakładać rodzinę to może pomyślę o automacie ale jednak póki co wolałbym manual.. więcej zabawy zwłaszcza z autem RWD..
no i pewnie będę podnosić z czasem moc autka ;))
Avenged
Nowicjusz

29 Sty 2015, 12:55

Avenged napisał(a):A skąd wiesz że jest po dzwonie :P ?

A no wiem... :)

Avenged napisał(a):Ten niebieski wygląda interesująco, ale no właśnie automat... ogólnie wygodnie mi się jeździ automatami (miałem parę razy okazję jeździć) i pewnie jak będę zakładać rodzinę to może pomyślę o automacie ale jednak póki co wolałbym manual.. więcej zabawy zwłaszcza z autem RWD..
no i pewnie będę podnosić z czasem moc autka ;))

Co do automatu rozumiem chociaż ten IS ma tiptronica i spokojnie walisz do odcinki na każdym biegu :twisted: ale reszty Twojego toku rozumowania nie pojmuje.
Najpierw mówisz ze IS300 jest jak na lekarstwo a jak się trafi sztuka i to z LSD to masz problem...
Później stwierdzasz że będziesz podnosić moc a myślisz o wolnossakach...

Więc jeżeli będziesz podnosić moc a nie masz w tym doświadczenia to tylko turbo... jeżeli chcesz podnosić moc w wolnossaku to najlepiej jak miałby manual czego nie ma Lex is300 ale jak zaczniesz dłubać turbo przy wolnossaku to założenie manula który spokojnie starczy na stage1 jest pryszczem więc dalej idąc tym tropem IS300 ma silnik 2JZ a to chyba jeżeli chodzi o tunning to nie muszę Ci przedstawiać co oznacza Tudżejzi :D
szybki
Moderator - Tuning

29 Sty 2015, 16:15

Hm skoro tak jak mówisz :)
Fakt że na tuningu bardzo się nie znam, nie tuningowałem mechanicznie auta swojego jeszcze, jedynie czytałem na forach to i owo, ale nie wgłębiałem się w tuning e46 i is200/is300.

Myślę że po prostu najlepiej jak nie będe się nastawiać tylko na e46 albo tylko na lexusa. Wezmę obie marki pod uwagę i jak juz będę oglądać egzemplarze i wybierać pod zakup - zobaczymy co znajdę fajnego :) Ale to tak jeszcze 2 miesiące.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie żebym teraz przejechał się takimi autkami, wypróbował ;) także poumawiam się na oględziny zapewne i zobaczę jak te auta się spisują.
Avenged
Nowicjusz

29 Sty 2015, 18:25

E90 za 20 - 25 tysięcy to śmiech na sali.

Twój budżet nie starczy nawet na fajne E46 330Ci... ale próbowałbym szczęścia i szukał tego właśnie modelu. Grube tuningi itp. zostaw dla zajawkowiczów z grubym portfelem.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Sty 2015, 19:13

jiGsaw napisał(a):Twój budżet nie starczy nawet na fajne E46 330Ci...

Wszystkie aukcje jakie znalazłem - to kwota poniżej 25 000

I jedyna aukcja gdzie e46 330i przekroczyło 25 tys zł >> [link do oferty na Olx wygasł]

także nie wiem o czym piszesz kolego, chyba miałeś na mysli M3.
No chyba że wszystkie te auta w tych aukcjach to zajeżdżone trupy niewarte uwagi, w co jednak watpię.
Avenged
Nowicjusz

29 Sty 2015, 19:44

330 Ci to wersja Coupe - czyt. droższa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

30 Sty 2015, 01:00

ok, nie doczytałem. Aczkolwiek mi w zupełności wytarczyło by 330i ;)
Avenged
Nowicjusz

02 Lut 2015, 13:47

Witam

Wczoraj przejechałem się tym oto BMW : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Autko bardzo fajne, zawieszenie super, prowadzi się znakomicie :) wyposażenie również bardzo fajne, tyle że bez podgrzewanych foteli.
No i automat..
Już wiem, że nie chcę automatu :P - wygodne to i fajne, ale trochę za mało żwawe. I mimo tych prawie 200 KM aż tak nie czuło się tej mocy.

Poza tym na tylnych nadkolach było widac pofalowany lakier lekko - zwróciłem na to uwagę, to właściciel powiedział że poprzednio ktoś przerabiał te nadkola, żeby zmieściły się 19' felgi z gumami od M3, no i faktycznie ma oryginalne felgi M3.
Na ile to prawda? Czy faktycznie 328i mają mniejsze nadkola od M3? Jeżeli tak to ok, aczkolwiek mi to wyglądało na korozję pod lakierem, ale może rzeczywiście było to przerabianie?!

Z resztą i tak nie planowałem szukać takiej beemki w automacie, ale chciałem zobaczyć to autko z bliska, i jak się tym jeździ.
Moja dziewczyna się zakochała w tym aucie - bo wziąłem ją na przejażdżkę :)

Teraz pewnie poszukam w ogłoszeniach jakiejś z manualną skrzynią i tym razem 330i postaram się znaleźć, ew 328 znów.
Avenged
Nowicjusz

05 Lut 2015, 12:21

Witam

Ostatnio dużo spędzam czasu na forum bmw-klub.pl i czytam i czytam..

I m.in. o spalaniu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 7&t=254173

także te ~7l / 100 km w trasie o których pisaliście wcześniej chyba jednak nie w tej bajce..

No chyba że była mowa o 2.0 ;)
Avenged
Nowicjusz