Dynamiczne autko: Saab 9-3 czy BMW E46 ? Które lepsze?

05 Lut 2015, 12:50

Z jednej strony chcesz kupić mocne E46, a z drugiej martwisz się spalaniem...Nie można mieć wszystkiego :)
Skoro już trafiłeś na bmw-klub.pl przejrzyj sobie wątek "Chcę kupić. E46 porady opinie pytania" (bardzo cenna lektura), a potem odpowiedz sobie na pytanie czy stać Cię na utrzymanie tego auta na "odpowiednim" poziomie (tzn. najlepiej takim, w jakim znajdują się auta tych forumowiczów).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Lut 2015, 12:58

Tzn martwię - nie martwię. Nie o to do końca chodzi, raczej o to że ktoś coś pisze - bo mu się tak wydaje niż ma w tym doświadczenie - apropo tego spalania.
Zdaję sobie sprawę że są to dość duże silniki i lubią trochę spalić, w końcu nie szukam samochodu na codzienne dojazdy do pracy robiąc 50km+ dziennie. Jeden z forumowiczów po prostu pisał na pierwszej stronie że na trasie te silniki mogą być oszczędniejsze niż 1.0. To pewnie racja - ale biorąc pod uwagę jak ktoś piłuje takie 1.0 na maxa jadąc 150 km/h (czy ile to tam jest w stanie pojechać ale wtedy takie 1.0 to może i ponad 10l/100km spalić) a takie 328 czy 330 jadące tą predkością dość spokojnie i nie na najwyższych obrotach. Jednak nie wydaje mi się żeby zejście do 7 l było realne czytając opinie użytkowników BMW, chyba że po instalacji gazowej.

Powiem tak. Jestem w stanie więcej zapłacić za taką normalną eksploatację w weekendy / w tygodniu sporadycznie. Jednak na dłuższe trasy na wakacje itp trochę liczyłem że to spalanie bedzie trochę mniejsze niż na forum bmw klub piszą.
Avenged
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 320d
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

05 Lut 2015, 16:24

Przecież facet napisał, że sam jak jechał 120 km/h to 7.9 spalanie w E46 330i. Ja w lżejszym 2.8 E36 osiągnąłem 7, może 7.2, ale jadąc 90 - 110 km/h. :) Normalna jazda w trasie szybsza to licz przynajmniej te 8. LPG i nie bedziesz sie spinal, czy Ci spali w trasie 9, czy 10 gazu... :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Lut 2015, 16:32

Tak też właśnie myślę żeby z czasem lpg wsadzić :) to chyba najlepsze rozwiązanie. Oczywiście wielu miłośników marki mówi że to zakrawa o pomstę do nieba..
Ale ja nie widzę w tym nic nadzwyczaj upokarzającego. Dobrej klasy instalacja i mamy osiągi praktycznie te same a płacimy za benzynę prawie 2 razy taniej - więc czemu nie?

Z resztą zawsze można wyłączyć chwilowo lpg i cieszyć się zabawą i jazdą na benzynce, a w trasy włączać :) chociaż nie wiem czy to wskazane taki rodzaj użytkowania, nie znam się na lpg.
Avenged
Nowicjusz

05 Lut 2015, 16:41

Na pocieszenie napiszę Ci, że ja o takim spalaniu w swoim A3 1.8T mogłem jedynie pomarzyć, a miałem zaledwie 150KM :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Lut 2015, 20:06

Chłop jeździ tigrą fwd, która waży tysiąc kilo z torbą kosmetyków z bagażniku i pudernicą w schowku, a chce BMW 1500 kg rwd 3.0 i najlepiej, żeby jeszcze mniej paliło... :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Classic Car Festival w Tokio - zabytkowe perły
    Zabytkowe samochody mają swój nieodparty urok, o czym już po raz kolejny mogli się przekonać goście tegorocznego Classic Car Festival zorganizowanego przez Toyota Automobile Museum. W imprezie wzięły udział najpiękniejsze ...

05 Lut 2015, 20:32

No i po co taki komentarz ;) ? Wszystko wyjaśniłem wyżej, wszystko już wiem w tym temacie.
Masz bmw to od razu upoważnia Cie, żeby czuć się lepszym kpić z innych i wyrażać to w taki sposób?
A że oprócz zabawy autem myślę też rozsądnie o lpg żeby jadąc na wakacje nie wydać fortuny bez sensownej na benzynę.. to coś złego?

...
Avenged
Nowicjusz