Dziwne piski podczas skęcania lewo/prawo

22 Paź 2016, 13:57

Witam mam taki problem,że podczas jazdy w prawo lub lewo czy tez na rondzie i tylko wtedy wydobywa mi sie z okolic przednich kół taki oto dzwiek

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

nie mam pojecia od czego to moze byc. miałem kilka miesiecy temu ten sam problem lecz po jakims czasie sam z siebie przeszedł a teraz znow.
nie wiem czy to łozysko czy moze cos z ukladu hamulcowego :?: :?:
Ncafe
Nowicjusz

Auto: Renault clio II
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2016, 11:40

Dziwnie popiskuje, raczej nie wygląda to na łożysko. Ten pisk jest związany z obrotami koła pewnie jak byś szybciej pokonywał zakręt odstępy były by krótsze. Jak bym przyczepił się bardziej do klocków. W jakim są one stanie razem z tarczami?

Łożyska można sprawdzić podnosząc samochód na podnośniku i sprawdzając poprzeczne luzy czy będą wyczuwalne.

Gumy od przegubów są całe?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

24 Paź 2016, 12:44

To tak hamulce robione byly w listopadzie zeszlego roku tzn. Nowe tarcze klocki cylinderki bebny z tylu. Ogolnie wszystko nowe na trw lucas. W zeszlym tygodniu mialem samochod u mechanika i robil mi sworzen wchacza na obu stronach powymienial jakies czesci w wachaczach chyba tuleje i cos tam jeszcze, nie pamietam jakie. Powiedzial ze wachacze sa dobre, ze przez ok. 2 lata moge spokojnie jezdzic na nich. Z tymi piskami jest taki problem, zauwazylem ze na rondzie jak mi tak cwierkalo to wcislem pedal hamulca, zobaczyc czy ucichnie. No i nic dalej cwierkalo i nie wiem czy to od hamulcow czy nie. No z tymi luzami to sprawa wyglada tak, kiedys podnosilem samochod i sprawdzalem poprzeczne luzy i byly jakies tam, male bo male ale wyczuwalne. Gumy sa na przegubach. 3 miesiace temu wymienialem prawa polos z przegubem bo strzelal i piski wystepowaly przed wymiana , a po wymianie juz nie. I myslalem ze to przez przegub ,ale ostatnio znow mi sie pojawilo tylko ze nic jiz nie strzela w przegubach lewym i prawym. :/
Ncafe
Nowicjusz

26 Paź 2016, 10:28

Ncafe napisał(a):Z tymi piskami jest taki problem, zauwazylem ze na rondzie jak mi tak cwierkalo to wcislem pedal hamulca, zobaczyc czy ucichnie. No i nic dalej cwierkalo i nie wiem czy to od hamulcow czy nie.
To raczej nie bo jak by było od klocków to dźwięk by się zmienił lub ustał całkowicie po wciśnięciu hamulca.

Pisałeś że nie zależnie w którą stronę skręcasz to słychać te dźwięki. Sprawdź zatem jeszcze podczas tego odgłosu na zakręcie czy jak wciśniesz sprzęgło to coś się zmieni.

Ncafe napisał(a):3 miesiace temu wymienialem prawa polos z przegubem bo strzelal i piski wystepowaly przed wymiana , a po wymianie juz nie.
Przed wymianą przegubu były takie same dźwięki jak teraz czy inne?
Kacper
Forumowicz VIP

26 Paź 2016, 10:54

Przed wymiana byly te same dzwieki co teraz.zauwazylem tez ze jak jade w korku na 1 biegu tak ze sie samochod toczy slysze taki dzwiek jakbym mokrymi palcami ocieral o szybe lub np talerz, nie dam rady nagrac bo troche za ciche sa zeby kamera je uchwicila ale wlasnie tak to brzmi intensywnosc wzrasta proporcionalnie do predkosci. A z tym sprzeglem sprawdze i dam znac.
Ncafe
Nowicjusz

26 Paź 2016, 11:25

Ncafe napisał(a):zauwazylem tez ze jak jade w korku na 1 biegu tak ze sie samochod toczy slysze taki dzwiek jakbym mokrymi palcami ocieral o szybe lub np talerz
A jak wciśniesz wtedy sprzęgło lub wrzucisz luz bądź drugi bieg to nic się nie zmienia?

Ncafe napisał(a):Przed wymiana byly te same dzwieki co teraz.
Poziom oleju w skrzyni sprawdzałeś? Zerknij jeszcze czy przeguby wewnętrzne są całe i czy skrzynia nie ma żadnych wycieków.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

26 Paź 2016, 12:08

Sprawdzalem ze sprzeglem podczas jazdy tak samo ze zmiana biegu jak i jazda na luzie w korku i dalej slyszalem ten dzwiek. Olej pare miesiecy temu mi sie lał mialem wycieki,ale dolewalem u mechanika a miesiac pozniej kontrolowalem stan oleju i bylo wporzadku, teraz nie zauwazylem jakis plam oleju pod samochodem. A lało mi sie jak mialem zaparkowany samochod na 1 biegu, a na luzie z recznym nie. He he dziwne.przeguby wporzadku sprawdzalem wizualnie i w trakcie jazdy przy ruszaniu ostrym w lewo i w prawo
Ncafe
Nowicjusz

26 Paź 2016, 12:36

Hm... pozostaje chyba wstawić auto na podnośnik włączyć silnik wrzucić pierwszy bieg i niech się kręcą koła tak jak byś się toczył (wtedy co słychach popiskiwanie). Następnie ustawić się pod autem i spróbować zlokalizować skąd dochodzi ten dźwięk. Ewidentnie ma to jakiś związek z prędkością obrotową kół, bo tak tez słychać na filmiku.

Może się jednak okazać, że na podnośniku nie będzie tego dźwięku.
Kacper
Forumowicz VIP