REKLAMA
Cześć. Mam pytanie odnośnie wyboru trasy na której spalanie będzie najmniejsze. Auto pali średnio 6 - 6,5 litra . Wiem że najprościej zatankować do pełna i po przebyciu tej trasy znów zatankować i zobaczyć ile paliwa wejdzie i na tej podstawie wybrać bardziej ekonomiczną trasę ale nie mogę na tą chwilę tego zrobić ponieważ muszę wymienić obejmę od baku a przed nowym rokiem tego nie zdążę zrobic a przez tydzień w nowym roku będę musiał jeździć takie trasy jak poniżej rano i popołudniu.
Trasa 1: 20 km z średnią prędkością ok 70km/h bez świateł i zwalniania + 10 km drogą szybkiego ruchu z średnią prędkością 90km/h - obroty silnika blisko 3tys + 10 km trochu bocznymi drogami , średnia prędkość ponad 50 i większość na 4 biegu + 50 km autostrady , mógłbym jechać 100 km/h a obroty byłyby ok 3tys + reszta trasy ok 20 km średnio 70 km/h bez świateł i zwalniania. Ok.110 km
Trasa 2 :
20 km z średnią prędkością ok 70km/h bez świateł i zwalniania.+ 60 km drogą szybkiego ruchu że średnią prędkością 80 km/h , połowę drogi można przejechać z prędkością ok 100 km/h a druga połowa ma kilka świateł , 3 fotoradary (50km/h), kilka rond + reszta trasy podobna do tej co na początku ( 105km całość)
Która z tych tras może być bardziej ekonomiczna?