Ekonomiczna trasa

29 Gru 2020, 13:58

Cześć. Mam pytanie odnośnie wyboru trasy na której spalanie będzie najmniejsze. Auto pali średnio 6 - 6,5 litra . Wiem że najprościej zatankować do pełna i po przebyciu tej trasy znów zatankować i zobaczyć ile paliwa wejdzie i na tej podstawie wybrać bardziej ekonomiczną trasę ale nie mogę na tą chwilę tego zrobić ponieważ muszę wymienić obejmę od baku a przed nowym rokiem tego nie zdążę zrobic a przez tydzień w nowym roku będę musiał jeździć takie trasy jak poniżej rano i popołudniu.

Trasa 1: 20 km z średnią prędkością ok 70km/h bez świateł i zwalniania + 10 km drogą szybkiego ruchu z średnią prędkością 90km/h - obroty silnika blisko 3tys + 10 km trochu bocznymi drogami , średnia prędkość ponad 50 i większość na 4 biegu + 50 km autostrady , mógłbym jechać 100 km/h a obroty byłyby ok 3tys + reszta trasy ok 20 km średnio 70 km/h bez świateł i zwalniania. Ok.110 km

Trasa 2 :

20 km z średnią prędkością ok 70km/h bez świateł i zwalniania.+ 60 km drogą szybkiego ruchu że średnią prędkością 80 km/h , połowę drogi można przejechać z prędkością ok 100 km/h a druga połowa ma kilka świateł , 3 fotoradary (50km/h), kilka rond + reszta trasy podobna do tej co na początku ( 105km całość)

Która z tych tras może być bardziej ekonomiczna?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Gru 2020, 14:31

Tu dużo zależy też od twojej nogi jak nie masz tempomatu ale ja bym chyba wybrał drugą opcję. Jak nie masz określonego czasu na przejazd to można sobie podczas jazdy korygować spalanie oczywiście bez przesady.

Pamiętaj że EKO jazda wcale nie jest jazdą wolną. Tu jeszcze wpływ na spalanie może mieć nachylenie terenu. Ja kiedyś jechałem 200km w jedną stronę i tą sama drogą wracałem. Jazda praktycznie identyczna a spalanie w drodze powrotnej większe o jakiś litr na 100km przez ukształtowanie terenu i wiatr :)

Jak będziesz musiał jeździć takie trasy często to ja raz bym pojechał jedną a raz drugą. Wtedy podsumował jak to wygląda bo może się okazać ze na trasie na której teoretycznie powinieneś spalić mniej wcale tak nie wyjdzie bo będą jakieś większe korki lub jakieś zatory itp. A może okaże się że jedną z nich strasznie kiepsko się jedzie? Tu na wszystko trzeba zwracać uwagę :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...