Ekonomiczne auto do 10 000 zł

19 Lis 2017, 23:58

Witajcie.

Przymierzam się do zakupu samochodu i bardzo prosiłbym o pomoc.
Potrzebuję czegoś ultra ekonomicznego. Cztery razy w tygodniu będę dojeżdżał autem do pracy (80 km w jedną stronę). Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby auto było bezawaryjne, a koszt przejechania 100 km wahał się w granicach 20 zł.
Mile widziane silniki diesela lub LPG.

Na tą chwilę rozważam m. in. Peugeota 206 w wersji 1.4. Przy rozsądnej jeździe auto ponoć spala ok. 5 litrów ropy, lub 8 litrów gazu (w przypadku 1.4 HDI i 1.4i).

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.
Pozdrawiam!
Mistral
Nowicjusz

Auto: Mercedes-Benz A200
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2019

20 Lis 2017, 19:23

Mistral napisał(a):Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby auto było bezawaryjne

Nie wiem czy to zdanie można odnieść do kilkunastoletniego diesla, który już 500kkm przejechał.

206 pb może być ale zastanów się, czy nie lepiej kupić coś większego. Może spali mało tego lpg ale tylko w przypadku kiedy nie będziesz przeciążał silnika. W przypadku 1.4 będą to śmieszne prędkości.

Pomyśl np nad astrą g 1.8/125
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lis 2017, 00:09

Ktoś mądry mi kiedyś powiedział: Nie myśl jak tu oszczędzić tylko zastanów się jak sobie dorobić i do Ciebie kieruje te słowa,bo ja już nie mam takich dylematów czy spali litr mniej czy więcej :ok: Jak wszyscy będziemy ściskać tak każdy grosz to zawsze będziemy biedakami, pieniądz musi krążyć, SORRY ZA OFFTOP
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna