Jaki pierwszy samochód do 15tys.

18 Lis 2017, 22:14

Witam wszystkich, mam poważny problem dotyczący zakupu pierwszego auta.
Jestem 18-letnim, świeżym "kierowcą" spod Lublina. Poszukuję samochodu do ok. 15tys zł. Moc czy pojemność nie gra zbyt dużej roli.
Ostatnio poważnie myślałem nad BMW E46 (taaa, kolejny gówniarz który chce tył napęd bla bla bla..). Strasznie podoba mi się bryła tego pojazdu, wnętrze itd.
Jednak po obliczeniu szacowanych wydatków na ubezpieczenie i naprawy, to auto będzie kosztować duuużo. (Mówię na podstawie E46 2.0d). Jeśli ktoś posiada E46 i mógłby się wypowiedzieć o kosztach to byłbym wdzięczny.
Poza tym podobają mi się głównie sedany, np. Saab 9-3, Lexus IS200.
Do hatchbacków byłem nastawiony dosyć sceptycznie, ale jeśli ktoś zaproponuje coś ciekawego to może się przekonam.
Jeździć będę na pewno dużo. W ciągu roku myślę ze koło 5tys km.
Jaki samochód polecacie ?
Patryq6
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 2017
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

19 Lis 2017, 11:07

Patryq6 napisał(a):Jeździć będę na pewno dużo. W ciągu roku myślę ze koło 5tys km.
dużo to jest 5 tys w tydzień a w rok, 5k to zaledwie nic dlatego diesel odpada w Twoim przypadku. Pod uwagę bierz tylko benzynę. E46 na świeżego kierowcy? Słaby pomysł, chyba że z 1.6. kup sobie najpierw jakieś inne auto, tańsze, nabierz pewności za kierownicą i doświadczenia a później pomyslisz o czym poważniejszym.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lis 2017, 11:17

Nie urwało Ci się jedno zero przy 5 tyś kilometrów? Bo to zmieni sporo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Lis 2017, 00:25

galakty napisał(a):Nie urwało Ci się jedno zero przy 5 tyś kilometrów? Bo to zmieni sporo

To świeży kierowca przeież :ok:

Auta typujesz bardzo ciekawe ale szkoda byłoby 15 kafli zostawić w rowie. Za BMW to OC Ci przysolą od serca ja bym zaproponował Toyotę Corollę, co się tknęło na diesla chodzi o koszta tankowania?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Lis 2017, 11:57

Z tym 5tys. to teraz myślę że faktycznie coś źle napisałem, ale o co mi wtedy chodziło to nie wiem. Ale obliczyłem sobie mniej więcej, że będę robił +/- 250km tygodniowo, co w rok da mi te 13500km. (Czyli w poprzednim poście dodajcie sobie 1 przed 5 :D co i tak nie daje "dużo" )
Jeśli chodzi o E46 diesel...hmm nie wiem czy to jest fakt, ale wydaje mi się że diesle są ładniejsze niż benzyna... prawdopodobnie to mój błąd i one się niczym nie różnią, ale być może chodzi też o to jak eksploatował go poprzedni właściciel.

fate napisał(a):Auta typujesz bardzo ciekawe ale szkoda byłoby 15 kafli zostawić w rowie. Za BMW to OC Ci przysolą od serca ja bym zaproponował Toyotę Corollę, co się tknęło na diesla chodzi o koszta tankowania?

Tematu kosztów tankowania nie poruszałem nawet w swojej głowie (a to chyba błąd)
Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to właśnie powód dla którego założyłem ten temat. Gdyby nie to, to BMW stało by już pewnie pod domem. Sprawdzałem w porównywarce ubezpieczeń, i dla mnie OC kosztowało by 4/5tys zł... Chociaż nawet za Civica 1.4 pokazywało mi 4tys.....
Oczywiście będę współwłaścicielem z którymś z członków rodziny, więc trzeba liczyć coś koło 1,5/2tys zł.
"Głupio było by zostawić 15 kafli w rowie"
No fakt, nie powiem.... nie chciałbym żeby do tego doszło.
Wiem że chociażby to katowane, wymarzone BMW jest mocnym samochodem, wiem że w poślizgu przy moim "doświadczeniu" nie mam chyba szans. Ale czy przy normalnej jeździe jest aż takie ryzyko, żeby ten samochód wylądował w rowie?
Może to będzie teraz jakiś oksymoron, ale mam 18lat i nie zamierzam być od razu kierowcą rajdowym. Popisywanie się, drift itd. to nie w moim typie.
Ten samochód po prostu mi się podoba.
Toyota Corolla, ciekawy samochód, hatchback zdecydowanie ładniejszy niż sedan, ale może się nim bardziej zainteresuje. Dzięki za propozycję.
Patryq6
Nowicjusz

21 Lis 2017, 12:32

Patryq6 napisał(a):Ale czy przy normalnej jeździe jest aż takie ryzyko, żeby ten samochód wylądował w rowie?

Wystarczą stare opony i kiepska pogoda, ale to nawet w Corsie czy Tico można wylądować w rowie (a nawet łatwiej).
Jeśli chodzi o diesla w E46, to tylko 330D, co przy 13k rocznie jest niezbyt sensowne. Jeśli się uprzesz na te auto to możesz szukać, bo budżet masz. Nie będę Ci odradzał RWD na pierwsze auto, bo jesteś młody i tak zrobisz co zechcesz, ale jak już kupisz to zainwestuj w dobre opony, na prawdę to cholernie dużo zmienia.

Co do OC... No cóż, jak liczyłem dla kolegi na pierwsze auto (moje) to mu wyszło 3200 zł, więc jak za BMW Ci policzą 4000 zł to będzie dobrze. Zresztą ze współwłaścicielem to te koszty się niwelują nieco i nie ma co patrzeć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...

21 Lis 2017, 12:54

A mam jeszcze pytanie. Dlaczego właściwie odradza się diesla przy małej ilości zrobionych kilometrów ? Diesiel lepiej się sprawuje przy długiej jeździe? O co tak właściwie chodzi ?

Jeśli chodzi o diesla w e46 to tylko 330D

Czy to nie jest przypadkiem już 3-litrowy silnik ? Nie będzie to oznaczało kolejnego tysiąca przy ubezpieczeniu ? :D

A i jeszcze jedno, faktycznie słyszałem że 320 to niezbyt dobry model, i dosyć awaryjny. A jak to wygląda z silnikiem benzynowym ?
316i, 318i, 320i ? który jest mniej awaryjny?

Oraz czy przy takim samochodzie mogę sortować samochody pod względem wyposażenia i designu ? Czy tutaj liczy się tylko stan techniczny ? (Jeśli rozumiesz o co mi chodzi. Bo muszę przyznać że wpadło mi ostatnio w oko kilka ogłoszeń, gdzie auto posiada np. wizualny m-pakiet, a jest w tej samej cenie co zwykły model)

np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Patryq6
Nowicjusz

21 Lis 2017, 20:25

Jak kupisz auto w kiepskim stanie technicznym to tak jakbyś wpłacił wkład własny a kolejne raty bedziesz spłacał w ciągu najbliższego roku co dodatkowo wiąże się z przestojami w eksploatacji :cry: Koszty napraw 15 letniego diesla beda wyższe niż benzyny dlatego też są tańsze przy tej samej wersji wyposażenia, roczniku itd i bywają to niemiłe strzały po kilka klocków które mogą Cię trochę uziemić :cry: po cześci starty te rekompensują koszty paliwa dopóki benzynki nie doładujesz podtlenkiem LPG :yes: Corolla wymięka przy E46 na pewno będzie Cię korciło żeby przycisnąć jak poczujesz się pewniej ale co byś nie miał to do tego dojdzie tylko RWD jest bardziej wymagajace do okiełznania jak nie bedziesz miał pecha to do rowu nie wlecisz :ok:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna