Eliminujmy pijków za kierownicą

18 Sie 2014, 22:51

Wiele jest pijanych kierowców na Polskich drogach natomiast nie wiele z nas mimo wszystko nie reaguje gdy widzimy za kierownicą taką osobę. Musi się to na pewno zmienić bo wiele też od nas samych zależy aby było bezpiecznie gdy właściwie zareagujemy w odpowiedniej chwili.
aga2021
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 2005
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW 320D
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

19 Sie 2014, 12:54

tak. Są to testy na ślinę. sprawdzają one obecność chyba 4 substancji. na pewno marihuana, kokaina, opiaty i coś jeszcze, nie pamiętam. wynik jest w przeciągu 12 min, więc na pewno p. policjant poczeka jeśli tlyko będzie miał wątpliwości.
mmmilena
Nowicjusz

Auto: bmw e46

21 Sie 2014, 12:18

Jesli chodzi o zielsko to słyszałem że bardzo ciężko jest tak naprawdę coś komuś udowodnić za pomocą tych testów które mają przy sobie policjanci
mietekfogg
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 08 1973
Auto: mercedes
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny

21 Sie 2014, 12:50

Te coś jeszcze to amfetamina, marihuane takimi testami wykryjesz a nawet gdyby miały byc kłopoty to gołym okiem widać kto jest pod ich wpływem, no chyba że funkcjonariusz nie jest w temacie. Gorzej z wykryciem efedryny, która staje się coraz bardziej popularna ze względów na szybkie wydalenie z organizmu.
Zbyszelski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 1974
Auto: Citroen C4

22 Sie 2014, 13:05

a nic mi nie mów, teraz to zarzucają co się da.... I weź tu jeździj samochodem i bądź ostrożny skoro cudzej głupoty nie powstrzymasz...
mietekfogg
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 08 1973
Auto: mercedes
Typ: Inny

26 Sie 2014, 08:14

ArteK napisał(a):A no wtedy na pewno byli trzeźwi i nic nie brali :)
Najgorsze jest to że taki człowiek może wyrządzić krzywdę innym, a nie tylko sobie.

Niby tak, ale moim zdaniem jak złapią takiego pijaka za kierownicą to powinni go mocniej ukrać. U nas w kraju to ludzie jeżdżą po pijaku bo wiedzą że niwiele im grozi :/
BobikKamil
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 08 2004
Auto: BMW E91
Silnik: 320d 163km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...

28 Sie 2014, 15:24

I zapewne już tylko będzie się sytuacja z pijanymi za kółkiem pogarszała...mówię z obserwacji znajomych;//
kalaa94
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 04 2012
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.4 95KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Wrz 2014, 13:34

Trzeba zdać sobie sprawę, że pijany kierowca stanowi niebezpieczeństwo na drodze nie tylko dla siebie i swoich pasażerów ale także dla innych uczestników ruchu drogowego - innych samochodów, ale także rowerzystów i pieszych. Ile się słyszy o tym, że pijany kierowca wjechał np. w grupę pieszych... Nie pozwólmy osobom "po drinku" siadać za kierownicą! Już nawet jeden drink ma wpływ na refleks czy spostrzegawczość, co może kosztować kogoś życie.
sebade
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi C4

01 Wrz 2014, 18:18

Zgadzam się że pijani kierowcy to prawdziwa plaga. Po kieliszku jeżdżą i zwykli ludzie i ci z pierwszych stron gazet. Kary jakie mamy są stanowczo nieskuteczne. Ja uważam że takie osoby powinno się kierować na ciężkie roboty na odpowiednio długi okres,
KamilPP
Obserwowany

Auto: Audi

10 Wrz 2014, 13:41

Otóż to! Każdego, kogo przyłapie się na jeżdżeniu na podwójnym gazie powinno się od razu pozbawiać prawa jazdy i zsyłać do kamieniołomów! Stop wariatom drogowym!
leszek40
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Cuddy

11 Wrz 2014, 11:34

no to przechodzi ludzkie pojęcie, nie mam nic do motocyklistów bo wielu z nich jest dobrymi kierowcami ale wczoraj widziałem prawdopodobnie podpitego gościa który przy 120km wchodzi w zakręt pod kątem 90* jechałem zanim więc mógł mieć więcej... położył motor i siebie przy okazji...zablokował ruch i jeszcze się awanturował....
komik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 02 1999
Auto: Audi A4 B7

21 Wrz 2014, 10:58

Niektórzy chyba prowadzą po pijaku - na codzień. Wypity kierowca lub Kierownica :D to zabłąkany pocisk na drodze, który może trafić w jakąś nie winną istotę np. dziecko idące z rodzicami na spacer w niedzielny poranek. Tak jak jakiś czas temu pijany typ wjechał w dwie grupy ludzi zabijając wszystkich na miejscu. Jak kogoś widzicie, że pije ZABIERZCIE MU KLUCZYKI!!!
Robert250
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 11 1987
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Ghia kombi
Silnik: 1.6 Kat 105KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

30 Wrz 2014, 11:28

To jest jakaś plaga, ja rozumiem, że ktoś może mieć problem, ale wtedy niech idzie na leczenie alkoholizmu a nie siada za kółko! powstało już tyle kamapnii, bardziej lub mniej szokujących i nic. Chyba po prostu nie ma lekarstwa na ludzką bezmyślość.
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

30 Wrz 2014, 14:55

Niestety wielu kierowców przyłapanych na podwójnym gazie ma rzeczywiście problem z alkoholem. Osobiście trudno mi sobie wyobrazić, żeby wsiąść za kierownicę po kielichu. Równie niebezpieczne jest prowadzenie na kacu, bo niewiele osób wie, że w tym jest również czas reakcji jest wydłużony. Pytanie ile z tych złapanych kierowców jest wypitych a ilu skacowanych...
rychu69
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: citroen

02 Paź 2014, 12:28

Poruszyłeś ważny temat. myślę że znaczna większość to kierowcy "dnia następnego" oczywiście jazda w takim stanie również jest ryzykowna i należy tego unikać, z drugiej jednak strony osoby takie często nie zdają sobie sprawy z tego, że mogą mieć jeszcze % we krwii. Statystyki podają zatrważające liczby pijanych ale większość z nich to kierowcy którzy są w stanie myśleć trzeźwo, tylko ich organizm i reakcje są spowolnione
Maks86
Nowicjusz

Auto: Mazda cx7