Wiele jest pijanych kierowców na Polskich drogach natomiast nie wiele z nas mimo wszystko nie reaguje gdy widzimy za kierownicą taką osobę. Musi się to na pewno zmienić bo wiele też od nas samych zależy aby było bezpiecznie gdy właściwie zareagujemy w odpowiedniej chwili.
tak. Są to testy na ślinę. sprawdzają one obecność chyba 4 substancji. na pewno marihuana, kokaina, opiaty i coś jeszcze, nie pamiętam. wynik jest w przeciągu 12 min, więc na pewno p. policjant poczeka jeśli tlyko będzie miał wątpliwości.
Te coś jeszcze to amfetamina, marihuane takimi testami wykryjesz a nawet gdyby miały byc kłopoty to gołym okiem widać kto jest pod ich wpływem, no chyba że funkcjonariusz nie jest w temacie. Gorzej z wykryciem efedryny, która staje się coraz bardziej popularna ze względów na szybkie wydalenie z organizmu.
ArteK napisał(a):A no wtedy na pewno byli trzeźwi i nic nie brali Najgorsze jest to że taki człowiek może wyrządzić krzywdę innym, a nie tylko sobie.
Niby tak, ale moim zdaniem jak złapią takiego pijaka za kierownicą to powinni go mocniej ukrać. U nas w kraju to ludzie jeżdżą po pijaku bo wiedzą że niwiele im grozi
Dlaczego Octavia to jeden z najpopularniejszych modeli w Polsce? Škoda Octavia regularnie znajduje się w czołówce polskich rankingów sprzedaży, zdobywając serca kierowców niezależnie od wieku czy potrzeb. Wysoka pozycja Octavii nie jest dziełem przypadku, a ...
Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...
Trzeba zdać sobie sprawę, że pijany kierowca stanowi niebezpieczeństwo na drodze nie tylko dla siebie i swoich pasażerów ale także dla innych uczestników ruchu drogowego - innych samochodów, ale także rowerzystów i pieszych. Ile się słyszy o tym, że pijany kierowca wjechał np. w grupę pieszych... Nie pozwólmy osobom "po drinku" siadać za kierownicą! Już nawet jeden drink ma wpływ na refleks czy spostrzegawczość, co może kosztować kogoś życie.
Zgadzam się że pijani kierowcy to prawdziwa plaga. Po kieliszku jeżdżą i zwykli ludzie i ci z pierwszych stron gazet. Kary jakie mamy są stanowczo nieskuteczne. Ja uważam że takie osoby powinno się kierować na ciężkie roboty na odpowiednio długi okres,
Otóż to! Każdego, kogo przyłapie się na jeżdżeniu na podwójnym gazie powinno się od razu pozbawiać prawa jazdy i zsyłać do kamieniołomów! Stop wariatom drogowym!
no to przechodzi ludzkie pojęcie, nie mam nic do motocyklistów bo wielu z nich jest dobrymi kierowcami ale wczoraj widziałem prawdopodobnie podpitego gościa który przy 120km wchodzi w zakręt pod kątem 90* jechałem zanim więc mógł mieć więcej... położył motor i siebie przy okazji...zablokował ruch i jeszcze się awanturował....
Niektórzy chyba prowadzą po pijaku - na codzień. Wypity kierowca lub Kierownica to zabłąkany pocisk na drodze, który może trafić w jakąś nie winną istotę np. dziecko idące z rodzicami na spacer w niedzielny poranek. Tak jak jakiś czas temu pijany typ wjechał w dwie grupy ludzi zabijając wszystkich na miejscu. Jak kogoś widzicie, że pije ZABIERZCIE MU KLUCZYKI!!!
To jest jakaś plaga, ja rozumiem, że ktoś może mieć problem, ale wtedy niech idzie na leczenie alkoholizmu a nie siada za kółko! powstało już tyle kamapnii, bardziej lub mniej szokujących i nic. Chyba po prostu nie ma lekarstwa na ludzką bezmyślość.
Niestety wielu kierowców przyłapanych na podwójnym gazie ma rzeczywiście problem z alkoholem. Osobiście trudno mi sobie wyobrazić, żeby wsiąść za kierownicę po kielichu. Równie niebezpieczne jest prowadzenie na kacu, bo niewiele osób wie, że w tym jest również czas reakcji jest wydłużony. Pytanie ile z tych złapanych kierowców jest wypitych a ilu skacowanych...
Poruszyłeś ważny temat. myślę że znaczna większość to kierowcy "dnia następnego" oczywiście jazda w takim stanie również jest ryzykowna i należy tego unikać, z drugiej jednak strony osoby takie często nie zdają sobie sprawy z tego, że mogą mieć jeszcze % we krwii. Statystyki podają zatrważające liczby pijanych ale większość z nich to kierowcy którzy są w stanie myśleć trzeźwo, tylko ich organizm i reakcje są spowolnione
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.