Fiat brava warto?

22 Mar 2010, 20:21

mój kolega zrobił nie dawno prawko i chce kupic auto
bardzo mu sie podobają fiaty brava
co o nich mozecie powiedzieć? jak sie prowadzą? itp
cena w okolicach 5-10tys zł
piotrauto
Stały forumowicz

22 Mar 2010, 21:09

Jedyny sensowny silnik jaki tam montowano to 1.9 JTD. Ogólnie nie warto, takie rzeczy jak sprzęgło, czy amorki padają po kilkudziesięciu tysiącach do tego masa pierdół itd. Wahacze są do wymiany po ok 100tys, a tulei nie da się wymienić, trzeba całe wahacze. Prowadzenie... no cóż auto jest pontonowate i ma zbyt czułe wspomaganie kierownicy, dla mnie to bez szału w klasie FWD, czyli ogólnie niezbyt dobrze.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Mar 2010, 21:53

Ja mam i BARDZO sobie chwale. Jesi chodzi o moj egzemplarz nie popsulo mi sie do tej pory absolutnie nic. Pali malutko (1,2 80km), wspomaganie jest rewelacyje, mozna krecic jednym palcem, nie wiem dlaczego ktos uwaza to za wade, choc demonem predkosci nigdy nie bedzie. Fakt, ze jest w nim duzo badziewnych plastikow, za to ja jestem bardzo zadowolona, bo jest mega wygodna :wink:
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

22 Mar 2010, 21:55

Małe sprostowanko - wada tego wspomagania kończy się w momencie wjazdu na parking. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Mar 2010, 00:35

...i znów zacznie się wojna zwolenników i przeciwników fiata. Dla tego nie wypowiem się zbyt obszernie, gdyż niema to zbyt wielkiego sensu. fiat? nie. słyszałem wiele negatywnych, a właściwie przede wszystkim, negatywnych opinii choć sam nigdy nie byłem i nie będę użytkownikiem tego typu samochodów. pozdrawiam i odradzam ;] zgodzę się jedynie z "jiGsaw" że W MIARĘ sensowne są silniki JTD...
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

23 Mar 2010, 00:55

Zdecydowanie polecam. Jeśli benzyna to najlepiej 1,2, jeśli diesel - 1,9JTD. Jest to najlepszy silnik diesla w swojej klasie. W mojej opinii lepszy od 1,9 TDI Volkswagena. W kwestii wspomagania - mocne wspomaganie jest zaletą na parkingach i w jeździe miejskiej jednak przy wyższych prędkościach samochód może zachowywać się nieprzewidywanie. Awaryjność fiata to mit, a jeśli coś już się zepsuje to najczęściej są to jakieś pierdoły, które kosztują grosze.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

23 Mar 2010, 09:17

Zgadzam się z KaczorLSM.
Dodam tylko,że obojętnie jakie mity ludzie powtarzają na temat marek samochodów,to przy autach za kwotę 5tys. tracą one sens...
Bo nie marka jest wtedy ważna ale zadbanie danego egzemplarza po "nastu" latach na drodze...
Bardziej zwracałbym uwagę jakie pieniądze trzeba będzie wyasygnowac na części do tego auta...czyli szukamy Daewoo,Opli,Fiatów no i może Felicji oraz Golfów III...
:smile: :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Mar 2010, 09:44

Prowadzenie... no cóż auto jest pontonowate i ma zbyt czułe wspomaganie kierownicy, dla mnie to bez szału w klasie FWD, czyli ogólnie niezbyt dobrze.

co to znaczy pontonowate? miękkie, twarde, sztywne, kanapowate? głośne, ciche?
jak z wytłumieniem? komfortem
on sie napalił na silnik 1,6 ile on moze mieć koni?
co to znaczy ze deska rozdzielcza jest plastikowa, a jaka ma być? przeciez w każdym aucie jest z plastików

[ Dodano: Sro Mar 24, 2010 15:23 ]
ponawiam
piotrauto
Stały forumowicz

24 Mar 2010, 21:04

1,6 o ile sie nie myle ma 103 km. jezdzi sie raczej "miekko" wyciszenie kiepskie - przy predkosci wyzszej niz 100km/h robi sie dosc glosno, przy nizszych predkosciach jest ciuchutki. A jesli chodzi o plastiki, to uwazam, ze wnetrze jest wykonane z dosc kiepskich materialow, klamki oblaza i ciezko chodza. Nie mozna wiele oczekiwac za ta cene, ale ja jako posiadaczka fiata jestem zadowolona :wink:
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

24 Mar 2010, 22:43

Kolega jeździ Brawą i ciągle przeklina to auto - masa usterek, może trafił na jakiś gorszy egzemplarz tego nie wiem.... wiem na pewno że po jego doświadczeniach fiata nie kupię
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

25 Mar 2010, 00:40

Możliwe że trafił na jakiś felerny model,bo generalnie czytam bardzo dobre opinie o bravie. samochód nawet mi się podoba,jedyny dobry silnik jaki widze to 1.9 w dieslu. Częsci tanie i powszechnie dostępne. Można brac.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

25 Mar 2010, 09:52

mala88 napisał(a):1,6 o ile sie nie myle ma 103 km. jezdzi sie raczej "miekko" wyciszenie kiepskie - przy predkosci wyzszej niz 100km/h robi sie dosc glosno, przy nizszych predkosciach jest ciuchutki. A jesli chodzi o plastiki, to uwazam, ze wnetrze jest wykonane z dosc kiepskich materialow, klamki oblaza i ciezko chodza. Nie mozna wiele oczekiwac za ta cene, ale ja jako posiadaczka fiata jestem zadowolona :wink:

jak miękko zawieszenie jest miękkie, sprężyste i przechyla sie na zakrętach czy jest twarde i nie przechyla sie wcale?
a jakie mają być plaskiki w kazdym aucie są plastiki w audi tez
piotrauto
Stały forumowicz