Fiat Grande Punto , brak złączek audio

30 Lip 2009, 19:27

Witam serdecznie forumowiczów ,
dostałem firmowego Fiata Grande Punto (1,3 3-drzwiowy 2008r) , poprzedni użytkownik nie używał radia , instalacji ponoć nie ma jak zapewniali mnie w serwisie ,ale zachęcali do jej całkowitej zrobienia co delikatnie mówiąc troszkę mnie zdenewowało ~ 500 zł. Faktycznie brak anteny i jakiejkolwiek kostki do podpięcia radia. I tu pojawia się pytanie czy faktycznie nie ma żadnych kostek czy są ukryte przed widokiem niepowołanych osób z poza serwisu fiata.
W drzwiach są zamontowane głośniki więc wydaje mi się że również przewody powinny być wyprowadzone . Zauważyłem przy zawiasach kostkę-złączkę która doprowadza zasilanie do lusterek i szyb elektrycznych , może więc również są wolne miejsca na głośniki? Jeśli ktoś pomoże mi w tym problemie będę bardzo wdzięczny , bo bez radia w samochodzie ciężko żyć :razz: będę bardzo uważnie śledził temat , odpowiem na każdy post i z góry dziękuję :wink: Pozdrawiam MAREK
Ostatnio edytowany przez markonix, 02 Sie 2009, 08:46, edytowano w sumie 1 raz
markonix
Nowicjusz

Miejscowość: kraków-szarów

01 Sie 2009, 19:29

wydaje mi sie ze cos takiego jak wyjscie na radio to podstawa i raczej nie powinno sie zdarzyc ze nie bedzie tego w samochodzie ... choc z drugiej strony to FIAT ...ale skoro masz glosniki to raczej powinno tam byc ... poszukaj kostki ISO lube czegos w tym rodzaju bo nie wiem jak to w tym modelu wystepuje. Proponuje poswiecis troche czesu na poszukanie ww kostki i anteny (glowa pod deske i działamy) sam kiedys mialem problem ze znalezieniem anteny w jakimś samochodzie i juz mialem robic to na nowo gdy przypadkiem ja znalazłem

kolory wychodzace z kostki
czerwony żółty czarny pomarańczowy brązowy niebieski .......itd
moze troche ci ułatwi szukanie
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

02 Sie 2009, 08:54

Jak są głośniki,to powinny być przewody.Jak wiesz jak to zdemontuj tapicerkę drzwi i sprawdz,czy głośniki są podłączone.Jak chcesz,to możesz nawet zdemontować progi i popatrzeć pod wykładziną,gdzie lecą te kabelki.Podejrzewam,że będą gdzieś schowane za środkową konsolą niedaleko miejsca,gdzie powinno być radio.Szukaj kostki ISO,bo taka musi być.Sprawdz też w skrzynce bezpieczników,czy jest bezpiecznik lub puste miejsce na bezpiecznik dla radia.Jak je znajdziesz to sprawdz,czy na obu końcach są złaczki.Jak są,to oznacza to,że instalacja jest zrobiona.Możesz nawet zdemontować środkową konsolę,jak wiesz jak(żebyś nie pourywał sobie zaczepów i jej nie zniszczył).Zawsze warto poświęcić nawet pół dnia na upewnienie się niż płacić 500 zł za samo podpięcie kostki do radia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sie 2009, 17:59

nawet jak jen nie bedzie w co nie chce mi sie wierzyć to 500 zl to przeginka sam to zrobisz za 10% tego
co do ISO to nie jestem taki pewien bo fiat ma jakieś swoje wynalazki i zazwyczaj potrzebne sa przejściówki na ISO
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Sie 2009, 20:10

cały problem polega na tym że nie mogę przeprowadzić przewodów pomiędzy drzwiami i karoserią ponieważ jest tam złącze ogyginalnie zaprawione , nawet gdybym chciał przeprowadzić kable nie mam ich gdzie wcisnąć (niestety nie mogę wrzucić fotki pod ten post - troszkę muszę się doszkolić) :idea:
markonix
Nowicjusz

03 Sie 2009, 11:12

Najpierw sprawdz,czy tych przewodów już tam nie ma.Skoro piszesz,że są głośniki,to przwody też powinny być.
Co do złaczek,to zawsze możesz je wywalić i kupić w sklepie motoryzacyjnym jakiekolwiek inne i przewody poucinać,oprawić i zakuć na nowo,a kostkę możesz zalać silikonem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Sie 2009, 12:01

jak duza kostka to napewna sa wolne piny a jak nie ma to porostu wywal ja i zalutuj kable na stale
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Sie 2009, 19:48

niestety żadna ingerencja typu odcięcie złączki nie wchodzi w grę - auto jest na gwarancji a w dodatu nie jest moje
to linki do zdjęć :
[link wygasł] [link wygasł]
markonix
Nowicjusz

04 Sie 2009, 14:59

Jeżeli jest na gwarancji,to całkowicie zmienia to postać rzeczy....
Żeby tej gwarancji nie stracić to niestety musisz założyć to radio w serwisie Fiata.
Ale zanim tam pojedziesz,sprawdz,czy faktycznie są głośniki w drzwiach i z tyłu i czy są do nich podpięte przewody.Tapicerkę drzwi możesz zdemontować spokojnie,nie stracisz gwarancji.A jak już będziesz wiedział jakie są kolory przewodów od głośników,to możesz zdjąć dywaniki i popatrzeć,gdzie lecą przewody z drzwi.Dowiesz się,czy instalacja do radia istnieje,ponieważ jak polecisz po przewodach z głośników,to dojdziesz do kostki z radia.
Jak już będziesz pewien,co jest w aucie,to jedz na serwis i zapytaj za co chcą te 500 zł.
Co zrobisz dalej,to już twoja sprawa,ale jakby ci z tego serwisu na mnie trafili i powiedzieli,że nie ma instalacji i że trzeba ją założyć,a ja bym wiedział,że ta instalacja jest,to zrobiłbym fotki lub nakręcił ,kamerą dowód istnienia tej instalacji i zsotawiłbym im to autko do montażu tej instalacji.Jakbym przyszedł po odbiór,to poprosiłbym fakturę lub rachunek z wykazem części jakie założyli do tego autka.Jakby na tym wykazie pojawiły się pozycje typu głośmniki przednie lub tylne,przewody,złączki itd,to poprosiłbym sobie kierownika tyego serwisu oraz tego gościa co to zakładał i powiedziałbym im obu wprost - albo nie płacę nic za montaż tego radia,albo wzywam policję i składam zawiadomienie o przestępstwie.
Ale to już od ciebie zależy co zrobisz,ale z tym założeniem i tak musisz jechać do serwisu.Dowiedziałem się,że na schemacie z Grade Punto istnieje instalacja radiowa wraz z głośnikami.W jednej wersji jest 6 głośników,a w drugiej 4.Te dwa dodatkowe są prawdopodobnie w miejscu,gdzie zazwyczaj jest ręczna regulacja lusterek.Jak lusterka są regulowane elektrycznie,to jest 6 głośników.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sie 2009, 19:11

Dzięki za info , sprawdziłem i są 2 w drzwiach i 2 twitery . Próbowałem odpiąć plastiki z drzwi , ale mam problem , boję się uszkodzić zaczepy , dodatkowo jest parę wkretów na torsk , wszystko aby utrudnić penetrację. Porzednio miałem felicję i fabię i takich jaj nie miałem z instalacją .. ale to w końcu fiat!!!!!!
markonix
Nowicjusz

08 Sie 2009, 16:28

.. poszukaj kostki w konsoli .... napewno gdzies tam jest bo nie wierze ze jej tam nie ma ...
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Sie 2009, 18:54

nietety trzeba uwierzyć !!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie ma żadnej kostki , nawet skrawka jakiegokolwiek wolnego przewodu , po prostu pustynia!!!!!!!!! po prostu FIAT ....pozostaje rozbrać tapicerkę
markonix
Nowicjusz

20 Sie 2009, 09:36

Jeżeli do głośników są podłączone przewody,to gdzieś przecież muszą prowadzić.Z racji tego,że jest to Fiat,moga się one kończyć np. w kostce w drzwiach...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sie 2009, 13:04

pierwszy raz sie z takim czymś spotykam i dziwi mnie taka polityka ... rozumiem koszty się tnie ale w taki sposób .... skoro jestes pewien ze nie ma no to trzeba będzie ciągnąc nowe ....
Części Vectra C atrakcyjne ceny
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Sie 2009, 20:19

No to mam po bólu , zdjąłem tapicerkę z drzwi i oczom moim ukazał się widok głośników z których wystają tylko styki aby wpiąć złączkę. Również twiter bez żadnego przewodu , pomalutku wszystko sobie popodpinałem , jedynym problemem było przeprowadzenie kabla pomiędzy drzwiami i karoserią , niestety tutaj poległem , nie mogąc przewiecić kostki(gwarancja samochodu) puściłem przewód luźno , delikatnie podwiązując go do starej wiązki . Nie wygląda to zbyt efektownie , ale przynajmniej zaczęło mi coś wreszcie grać w samochodzie!!!! Aha aby nie było zbyt pięknie w drzwiach od strony kierowcy nie ma twiterka , pewnie jakiś monter zamontował go gdzieś ...... tylko gdzie? Podsumowując zajęło mki to około 2,5 godzinki głównie ze względu na brak doświadczeni w zdejmowaniu tapicerki , a chcąc ją uchronić przed zniszczeniem musiałem robić to bardzo powoli. Koszt przewodów i złączki to około 30 zł. Poraża mnie głupota w komplikowaniu niektórych spraw , ale w końcu SERWIS FIATA MUSI Z CZEGOŚ ŻYĆ , trzeba złapać leszcza i może zabuli parę stów . Pozdrawiam Marek
markonix
Nowicjusz