04 Sie 2009, 14:59
Jeżeli jest na gwarancji,to całkowicie zmienia to postać rzeczy....
Żeby tej gwarancji nie stracić to niestety musisz założyć to radio w serwisie Fiata.
Ale zanim tam pojedziesz,sprawdz,czy faktycznie są głośniki w drzwiach i z tyłu i czy są do nich podpięte przewody.Tapicerkę drzwi możesz zdemontować spokojnie,nie stracisz gwarancji.A jak już będziesz wiedział jakie są kolory przewodów od głośników,to możesz zdjąć dywaniki i popatrzeć,gdzie lecą przewody z drzwi.Dowiesz się,czy instalacja do radia istnieje,ponieważ jak polecisz po przewodach z głośników,to dojdziesz do kostki z radia.
Jak już będziesz pewien,co jest w aucie,to jedz na serwis i zapytaj za co chcą te 500 zł.
Co zrobisz dalej,to już twoja sprawa,ale jakby ci z tego serwisu na mnie trafili i powiedzieli,że nie ma instalacji i że trzeba ją założyć,a ja bym wiedział,że ta instalacja jest,to zrobiłbym fotki lub nakręcił ,kamerą dowód istnienia tej instalacji i zsotawiłbym im to autko do montażu tej instalacji.Jakbym przyszedł po odbiór,to poprosiłbym fakturę lub rachunek z wykazem części jakie założyli do tego autka.Jakby na tym wykazie pojawiły się pozycje typu głośmniki przednie lub tylne,przewody,złączki itd,to poprosiłbym sobie kierownika tyego serwisu oraz tego gościa co to zakładał i powiedziałbym im obu wprost - albo nie płacę nic za montaż tego radia,albo wzywam policję i składam zawiadomienie o przestępstwie.
Ale to już od ciebie zależy co zrobisz,ale z tym założeniem i tak musisz jechać do serwisu.Dowiedziałem się,że na schemacie z Grade Punto istnieje instalacja radiowa wraz z głośnikami.W jednej wersji jest 6 głośników,a w drugiej 4.Te dwa dodatkowe są prawdopodobnie w miejscu,gdzie zazwyczaj jest ręczna regulacja lusterek.Jak lusterka są regulowane elektrycznie,to jest 6 głośników.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...