Fiat Punto - problem z radiem

29 Sty 2013, 14:27

Witam;
Jestem posiadaczem fiata punto i mam denerwujący problem z radiem. Zauważyłem, że z radia leci bardzo nieczysty dźwięk więc postanowiłem to sprawdzić. Okazało się, kable nie łączą dobrze przy samym wtyku, który jest podpinany do radia. Wtyczka wygląda tak:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mam zamiar sobie kupić nowe radio i od razu chciałbym wymienić tą wtyczkę.
Czytałem, że nowe radia mają inne złącze. Pytanie moje jest takie, czy można taką wtyczkę wymienić, jeżeli można to czy wymienić na inne złącze czy takie same jak jest w tej chwili i gdzie takie coś mogę dostać?
Naprawdę się na tym nie znam, więc mam nadzieje, że wszystko dobrze wytłumaczyłem :)
Z góry dziękuję za pomoc.
phantom122
Nowicjusz

Auto: Fiat Punto

30 Sty 2013, 11:43

A jaki jest to typ/model radia? Bo trochę się te zdjęcie zlało. Może będzie jakaś przejściówka, ale podaj jakie radio
cbmaniak
Nowicjusz

Auto: ASTRA G

30 Sty 2013, 12:11

Nie mam pojęcia jakie radio, później zobaczę, ale nie w tym tkwi sęk. Przejściówkę dostanę zapewne wraz z radiem. Chodzi o to, że ta złączka która jest na zdjęciu jest zepsuta (kable nie łączą przy samym wtyku).
Nie mam lepszego aparatu, żeby w tej chwili zrobić zdjęcie, ale znalazłem takie samo radio na googlach: Panasonic - C Q-KO5FNV
http://www.naszekrosno.pl/sprzet-rtv/ak ... feruje.htm
phantom122
Nowicjusz

30 Sty 2013, 12:45

Jeśli kable są oryginalne, to jak kupisz w sklepie motoryzacyjnym, albo będzie przy radiu kostkę to tam są kable w określonych kolorach. Kostki wychodzą z obciętym kablami. Złączysz sobie to tak, albo wepniesz kolory w miejsce i będzie działać. W każdej instrukcji radia jest jak należy podpinać kable - tzn jakie kolory.
cbmaniak
Nowicjusz

30 Sty 2013, 13:33

Wszystko w tym samochodzie jest oryginalne. Chodziło mi o to gdzie takie coś mogę dostać. Mam znajomego w sklepie motoryzacyjnym i powiedział mi, że u niego w sklepie czegoś takiego nie ma i nigdy nie było. Powiedział żebym popytał w jakimś sklepie elektronicznym. Nie mam czasu jeździć po mieście i pytać o coś takiego, dlatego też napisałem ten temat. Czyli jak dostanę przejściówkę do radia to mam ją uciąć i zamontować na stałe w samochodzie? Tak jak mówiłem w pierwszym poście, jestem kompletnie zielony w tym temacie i nie mam pojęcia czy da się jakoś wymienić całe okablowanie czy można właśnie kupić same złącze.
phantom122
Nowicjusz

30 Sty 2013, 13:55

Słuchaj jeśli jest oryginalna wiązka to kolory zgadzają się z tymi, które masz w radiu. Kostka jeśli zakupisz nowe radio nieraz znajduje się w opakowaniu. Nie ma co kupować kostki na zaś, bo może być inna.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Oto przykładowa kostka radiowa w standardzie ISO.

Tu masz natomiast rozpiskę twojej kostki http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... ieszen.htm
cbmaniak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Cross – czy to idealne auto do miasta?
    Podoba mi się to, w jaki sposób silnik benzynowy i elektryczny ze sobą współpracują. W ruchu miejskim możemy poruszać się bezgłośnie, nie eksploatować jednostki benzynowej na światłach. Auto rusza też płynnie, ...

30 Sty 2013, 14:22

Dobrze, dzięki za pomoc.
Tylko nie rozumiem nic z tego drugiego linku. Nawet nie potrafię powiedzieć, która kostka jest taka jak w moim samochodzie.
Dziękuję jeszcze raz za zainteresowanie tematem. Mam nadzieje, że sobie już poradzę.
phantom122
Nowicjusz

30 Sty 2013, 14:29

No kostka Panasonic - oznaczeń CQ to jest twoja. Sprawdź czy kolory się zgadzają wedle rozpiski kabli.
cbmaniak
Nowicjusz

30 Sty 2013, 14:51

Jeżeli chodzi Ci o tę tabelę, no to się nie zgadza

Złącze zmieniacza płyt CD (złącze z LEWEJ strony patrząc od tyłu radia).
styk sygnał kolor, styk w złączu DIN-8
2 masa audio L masa cinch
3 audio L gniazdo cinch
7 CDC ACC czerwony, 6
8 CDC GND brązowy, 5
9 CDC DATA zielony, 1
10 CDC CLOCK biały, 2
12 masa audio R masa cinch
13 audio R gniazdo cinch
18 CDC GND szary
20 CDC STRB czarny

Jest kolor czarny, 2xszary, 2xbiały, czerwony.
Chyba, że nie to miałeś na myśli, bo tak jak mówiłem nic nie rozumiem z tej tabeli. U góry tej tabeli jest napisane "Złącze zmieniacza płyt CD (złącze z LEWEJ strony patrząc od tyłu radia)", a przecież ja nie mam nawet wejścia na CD. Albo ja coś pokręciłem, albo czytam ze złej tabeli.
phantom122
Nowicjusz

04 Kwi 2013, 19:44

Masz rozpiskę kabli i jedziesz po kolorach,dzięki temu masz czarno a białym wszystko podane,nic tylko podłączać. daj znać czy Ci się udało,jeżeli nie to oczywiście pomożemy na forum.
Avde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1998
Auto: Ford

04 Kwi 2013, 20:56

https://www.forumsamochodowe.pl/radio-rozladowuje-mi-akumulator-w-samochodzie-fiat-albea-vt63643-15.htm w tym poście opisałem co i gdzie się podłącza, to są standardowe kostki ISO i to musi pasować :)
FabianRnR
Początkujący

Prawo jazdy: 27 12 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Mondeo I
Silnik: 1.8 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995