Fiat uno 1.4 spalanie

21 Paź 2007, 14:13

Witam.
Posiadam Fiata uno 1.4 rok 95 zagazowany w 2000.
Moim problemem jest to, że auto coraz więcej pali. Spalanie gazu wynosi w granicach 13-15l / 100km. Na benzynce nie sprawdzalem ile pali, ale ostatnio było w granicach 11-12. Niektórzy mówią,że to jest normalne we fiacie.Ostatnio zrobiłem na zbiorniku 30l - 210 km. To auto mi pali jak silnik 3.0 albo więcej.
Doradźcie co może być nie tak. na co zwrócić uwagę.
Ktoś mi ostatnio powiedział, że to może być przestawiony rozrząd.
Co Wy na ten temat myślicie?
Pozdrawiam
Hardkorus
hardkorus
Nowicjusz

• 22 Paź 2007, 02:02

kiedy wymieniałeś filtr powietrza?jezeli to silnik gaznikowy warto by tez sprawdzić ustawienia gaznika.a jak sie zachowuje samochód?to znaczy czy pracuje dobrze?ma moc?nie muli sie?nie strzela?nie dymi?
    chicken19
    Zaawansowany

23 Paź 2007, 00:24

Jeżeli benzyny pali 11 - 12,to gazu pali w sumie normalnie.Ale nie powinien palić tyle benzyny.Najwazniejsze jakie jest zasilanie - gaźnik czy wtrysk?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Paź 2007, 14:14

WITAM!

Identyczny problem miałem ze swoim(kiedyś miałem ten sam model). Nie można powiedzieć bo jako silnik tej pojemności w tym aucie to nieźle chodzi. Ale wracając do tematu. Miałem akurat benzynę bez gazu i padł cały moduł elektroniczny. To był powód tak dużego spalania. Wymiana filtrów nic nie pomogła.
    adam700
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy wciąż opłaca się sprowadzać auta z zagranicy?
      Wraz ze spadkiem dostępności i wzrostem cen samochodów, zarówno nowych, jak i używanych, wielu kierowców szuka możliwości sprowadzenia wymarzonego auta z zagranicy. Na drodze do udanego zakupu mogą stanąć ...
      Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
      Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...