Focus czy Xsara? - do 20 tys zł

24 Maj 2008, 10:19

Poszukuję ekonomicznego, taniego w utrzymaniu auta w kwocie do 18 – max 20 tys. zł. Moim faworytem jest Focus z 90-konnym dieselem 1.8, choć nie upieram się przy ON.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przeglądając różne oferty trafiłem również na taką Xsarę:

Oczywiście Focus jest lepszym autem, ale zobaczcie na przebieg i rocznik tej cytryny. Do tego bardzo przystępna cena. No i mam dylemat czy lepsza będzie foka, ale z 3-krotnie większym przebiegiem, czy „prawie” nowa Xsara, szkoda że benzynowa.

Co sądzicie o przedstawionych ofertach? Czy są godne uwagi?
[url][/url]

Jestem otwarty również na inne propozycje.
lechu
Nowicjusz

24 Maj 2008, 10:34

Xsara wydaje się ciekawa, ale może być mało ekonomiczna 110 km przy 1.6 robi swoje. Fokus trzeba uważać na korozję lubi się niej czepnąć ;)

Ja bym proponował ciut starsze ale naprawdę solidne autko:

Audi a4
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 1.9 tdi 110 km
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 1.9 tdi 90 km
[link do oferty na Allegro wygasł] - bardzo ciekawa propozycja

Albo
[link do oferty na Allegro wygasł] - Honda Accord
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Passat
Marzenie - Zobaczyć w swoim garażu :
BMW M3
Audi RS6
Dodge Charger 1967r.
siara94
Początkujący

Miejscowość: Łódź

24 Maj 2008, 14:26

Nigdy specjalnie nie miałem przekonania do Fordów. Co do Citroena i jego przebiegu. Radzę Ci bardzo dokładnie obejrzeć to auto, posprawdzać dokumenty, dokładnie porównać wszystkie numery na silniku, nadwoziu, etc.

Auto 7-letnie, które ma 53 tys. km jest na wstępie podejrzane.

Mogę ze swojej strony zaproponować Opla Astrę II w benzynie (silniki 1.4 - 90 KM, 1.6 - ok. 100 KM). Dzisiaj widziałem, że ON kosztował na stacjach tyle samo co PB95. Zależy ile jeździsz, ale obecnie wybór benzyny znowu staje się bardzo opłacalny.

Astra nie ma rewelacyjnych diesli.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Maj 2008, 18:47

Rzeczywiście ten Citroen xsara to bardzo ciekawa propozycja, ale mnie również wydaje się podejrzana.
również poważnie zastanowiłbym się nad odrobine starszym audi, albo nad oplem vectra. chociaż to citroen ma ciekawe diesele,
jest dylemat :)
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Maj 2008, 19:02

co te focusy takie drogie?
ja mam do sprzedania dobra sztuke za 15.300zł z rzeczywistym przebiegiem przynajmniej

tamte co wyszukales sa stanowczo za drogie :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

25 Maj 2008, 22:25

Xsara najprawdopodobniej była puknięta, więc zrezygnowałem.

Co do cen Focusów, to w dieselu i wersij innej niż kombi właśnie po tyle chodzą (przynajmniej w województwie pomorskim, bo inne nie wchodzą w grę).

Po przemyśleniu sprawy zacząłem się rozglądać sie za autami na benzynę. Jutro znajomy ma sprawdzić coś takiego. Samo auto nie rzuca na kolana (no i ten zryty kolor), ale cenowo wygląda bardzo zachęcająco.

Sam na dniach wybieram się, aby sprawdzić ten pojazd:

A znalazłem jeszcze bardzo ciekawą i bardzo podejrzaną ofertę Seata Toledo:
[link do oferty na Allegro wygasł]

W kwestii innych samochodów, jakie mi poleciliście to Passat zdecydowanie odpada ze względu na niemałą awaryjność, zaś do Astry nie mam przekonania, nie widzę w tym aucie nic ciekawego. Vectra jest całkiem fajna, ale często jestem wożonym takim autem i sam dla odmiany chciałbym mieć u siebie coś innego.

Dzięki za pomoc
lechu
Nowicjusz

27 Maj 2008, 13:42

Moge Cie doradzic Astre.
Po pierwsze to solidny samochod (wbrew roznym opiniom)
Dobre zawieszenie na polskie drogi.
Silnik 1,7 TD (bo w tych barierach cenowych kupisz samochod wlasnie z tym silnikiem) to moze nie super osiagi,ale na pewno oszczednosc.
Jesli chodzi o benzyne to 1.4 90 KM tez dobry wybor.
Mozna znalezc takie samochody w granicach 20tys. i z ladnym wyposazeniem.

Sam jezdze Astra 1.7 DTI z 2002, jestem bardzo zadowolony.
Poza tym zlego slowa o Oplu nie powiem, wczesniej mialem Corse i tez sobie chwalilem mimo,ze miala 170.000 przejechane.
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

27 Maj 2008, 14:58

Ja bym obstawil Xsare (Picasso najchetniej), co francuz to francuz. Chociaz czesci sa tanie do niemieckich aut. Ale jezeli chodzi o produkcje jaka sa samochody z Niemiec ...to mam b.złe doświadczenia z niemieckimi autami wlasnie z astra :( Bym się tez zastanowił nad opcją sprowadzenia samochodu od naszych zachodnich sasiadow. Najpierw wyszukac takie [link do eBay wygasł] i umowic sie najlepiej ze sprzedajacym. Sporo mozna zaoszczedzic :)
zyniuox
Nowicjusz