Ford Focus czy Mitsubishi Lancer Sportback

02 Lip 2013, 10:05

Chciałbym kupić jeden z w/w samochodów.
Ford to w tej chwili oferta promocyjna (1,0 / 100KM) a Mitsubishi rocznik 2012 ale też nowy w wersji Invite (1,6 / 117KM).
Mam cały czas wątpliwości bo z jednej strony F znam od lat tyle że jest teraz posiada całkiem nowy silnik i nie wiadomo jak się będzie zachowywał po kilku latach eksploatacji (na razie dwa lata na rynku), bardzo dobre właściwości jezdne, większy i bardziej ustawny bagażnik, tempomat itd a z drugiej strony M z mocniejszym silnikiem (tyle czy lepszym?), bardzo przestronnym wnętrzem, klimatyzacją automatyczną i można powiedzieć od ręki. Koszt przeglądów podobny tyle że rozrząd i pasek nie do zdarcia w M.
Jechałem już M i prowadzi się ok, (krótki dystans i bez wyprzedzania innych samochodów) nie czułem różnicy między F. Dzisiaj lub jutro przejadę się F i porównam do tego co znam od lat.
Pod względem niezawodności/usterkowości wyczytałem że jest podobnie choć nie wiem czy blacha w M jest ocynkowana - zdarzają się opinię o kiepskim lakierze i szybko pojawiającej się rdzy.
Jeżeli ktoś miał do czynienia dłużej z tymi samochodami będę wdzięczny za opinie.
hosted
Obserwowany

Auto: brak

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Lexus IS 430
    Wyjątkowym samochodem Lexusa był również IS 430, opracowany na targi SEMA w 2003 roku. Choć auto na pierwszy rzut oka przypominało po prostu nieco stuningowanego sedana IS, zmiany były znacznie istotniejsze. Pod maską ...