Ford Galaxy czy S-max a może Multivan ew. Dodge Journey>&

10 Cze 2011, 17:39

Jak w temacie z racji tego ,że specyfikacja mojego zawodu lekko się zmieniła szukam samochodu na dosyć długie trasy .Samochód będzie mnie również służył jako smaochód na wakacje. Musze to powiedzieć jasno i wyraźnie , przez całe życie byłem zdecydowanym przeciwnikiem fordów ale maja one jeden niezaprzeczalny argument : wygodę naprawdę jak dla mnie to ta firma jest dla mnie numerem jeden(,żeby nie było może lepsze są tylko pneumatyczne zawieszenia).Przejechałem się S-maxem i jak dla mnie bajka , niestety nie mieli Galaxego aby go porównać ale podobno tam tylko na + . Ale nie wiem tego bo nie testowałem. Podobno S-max zdecydowanie lepiej wygląda ale mnie chodzi o komfort i o bezawaryjność a nie o wygląd. Lekko boje się Fordów bo na zepsucie samochodu raczej nie mogę sobie pozwolić. Dodałem tutaj Multivana z prostej przyczyny ma kilka niezaprzeczalnych plusów których nie mają Fordy po pierwsze napęd na cztery koła po drugie łóżko w samochodzie ,rzadko będę korzystał ale jednak na biwaku a czasem jakby nie było noclegu . Ale według mnie komfort jazdy jako kierowca jest zdecydowanie gorszy. A Dodga dodałem bo ogólnie wewnątrz na zewnątrz bardzo mnie się spodobał. więc co aj mam wybrać?
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

11 Cze 2011, 11:00

Zamiast Galaxy to lepiej Alhambre czy Sharana wg mnie(sa wersja z 4x4), ale co do komfortu, to taki Minivan, troche odstaje pod wzgledem komfortu od autek typu W210 czy Audi A6 jednak. A wiem bo jezdze W210, Audi A6 C4 i Alhambra I po FL 1,9 TDI 130KM i jak chodzi o motor takiej mocy do auta co wazy 1,8 tony, to niestety jest bez rewelacji jak chodzi o jakies dynamiczne i szybkie wyprzedzanie, ale Alhambra I po FL czy Sharan, to jak najbardziej udane samochody, tylko nie wiem czy ty pytasz o Galaxy najnowszego, czy wlasnie tego jak Alhambra/Sharan po FL.

Co do 4x4, to naprawde jest ci on potrzebny? Zdajesz sobie sprawe ze to jest 1l na 100km srednio wiecej?
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

12 Cze 2011, 11:22

Mówimy o nowych samochodach. Nie podoba mnie się ani nowy Sharan ani Alhambra a poza tym komfort jazdy zdecydowanie lepszy w Fordach.Jakbym miał brać Sharana to wybrałbym już multivana.Czemu napę na cztery koła?? Sporo będę samochodem jeździł po Szwecji i Norwegii a tam w zimie pomimo ,że piaskarki uwijają się jak mrówki nie zawsze to starcza. Spalanie nie jest dla mnie najważniejsze.
Łukasz789
Aktywny

12 Cze 2011, 11:35

A autka typu Volvo XC70 czy Subaru Outback? Cie w obu przypadkach zima nie zaskoczy. Tylko ze XC70 z 4x4 bedzie troche drogie, w Subaru masz symetryczny 4x4, moze na osniezonych drogach spokojnie rywalizowac z samochodami terenowymi. Raczej oba autka zawodzic cie nie powinny jak kupisz nowe.

http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f= ... 97&start=0
Czimi
Stały forumowicz

12 Cze 2011, 11:48

Z tych można się zastanowić nad Volvo Xc70 bo Subaru jakoś mnie nie podchodzi. Szukam czegoś w czym wyżej a przy tym wygodnie i komfortowo by się siedziało.
Łukasz789
Aktywny

12 Cze 2011, 12:08

Nie jezdzilem nigdy zadnym Subaru, ale z tego co na necie pisza, to zawieszenie jest w nich po prostu perfekcyjne, jak chodzi o trzymanie czy tłumienie nierownosci. XC70 to tez nie bedzie jakos mega wysoko zawieszone autko, oba ktore ci podalem, to sa takie pseudo SUVy aka podniesione kombiaki.

Z tematu o SUVie za 70kzl:
MajkPZM napisał(a):W subaru reduktor maja tylko silnik benzynowe wolnossące 2.0 z manualem. Co do postrzegania marki przez ludzi, jak mialem Forka w poprzedniej budzie to na prawde cała masa ludzi sie za nim oglądała, na kazdych swiatlach ktos sie patrzy, duzo wiecej ludzi sie na niego patrzy niz na RS4 ktore obecnie posiadam. Z ręką na sercu mowie, ze zadne inne auto sie nie prowadzi tak jak Subaru ( w tej klasie a nawet i drozszych samochodów). Moim zdaniem modele do 2008 roku były najładniejsze, Legacy 2007-08, Forester 2006-2007, Outback 2007-2009 i takich modeli bym szukał, te nowe są bo są , prowadzą sie fajnie ale nie maja tego charakteru. Kolejna sprawa to zawieszenie, ostatnio bylem na spocie AUDI w krakowie, i nawet zapalency Audików mówili, ze Subaru jakos tak cicho i perfekcyjnie wybiera dziury, duzo lepiej niz niemieckie samochody, trwalosc tez duzo wieksza niz w niemieckich samochodach. I przedewszystkim frajda z jazdy, jak masz subaru to Ci sie chce tym autem jezdzic, gwanartuje ze przez dlugi okres czasu bedziesz wybierał jak najdłuzsza droge do domu z jak naiwkesza iloscia zakrętów:) Tak wiec jesli potrzebujesz auto zeby miec przyjemnosc z jazdy, zeby podrozowac w dobrych warunkach bierz subaru, jesli wolisz "lansik" to szukaj BMW czy AUDI czy innego auta.

Jesli audi to raczej najnowsze A4 z motorem 2.0TFSI i Quattro, jedyne sensowne wyjscie, stare modele sie nie prowadziły, silniki były dupiane.
Czimi
Stały forumowicz