Ford Mondeo 96r 1.6 , problem z obrotami na biegu jałowym

23 Lip 2008, 23:02

Witam serdecznie. Mam dziwny problem. Chodzi o to, że mam za niskie obroty na biegu jałowym. Tak około 400, czasami na zimnym silniku jak wrzucę na "luz" to potrafi nawet zgasnąć. Bywa też tak, że muszę nieźle nakręcić aby w ogóle odpalił albo gazować jak stoję na światłach żeby nie zgasł, ale to raz na jakiś czas. Ostatnio miałem tak, że jak odpalił to miałem obroty na "luzie 3500, dochodziły do 4000 ( wtedy to w ogóle już zwariowałem ), po przejechaniu kilku kilometrów unormowało się i było znów około 500 na biegu jałowym. świece ostatnio wymieniłem na nówki więc problem nie siedział na świecach, jak myślicie, o co może chodzić ? Może silniczek krokowy albo sonda Lambada, czy coś innego ? A tak na marginesie naprawi to zwykły mechanik czy do jakiegoś autoryzowanego punktu powinienem się udać ? Z góry dzięki wielkie za jakąkolwiek pomoc.
axelall

• 23 Lip 2008, 23:06

Wyczyść krokowca.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Lip 2008, 23:11

Zrobie to. Ale co to jest ? :? Sorry ... ale ja jestem zielony i nie mam pojęcia ? To jest na pewno to, na pewno w tym tkwi problem ?
    axelall

23 Lip 2008, 23:51

Silniczek krokowy biegu jałowego. Zobacz na allegro jak to wyglada i spróbuj go wyjąć, powinien mieć kostkę z kablami, odepnij. Będzie miał gumowy przewód albo dwa. Przeczyść go jak potrafisz tylko delikatnie. Ale na początku odepnij go na chodzie i zaobserwój zachowanie silnika.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

05 Sie 2008, 20:07

hmmm ... a nie lepiej po prostu kopić nowy - widziałem ze ceny nie są zbyt wygórowane.
    axelall

06 Sie 2008, 14:42

jak masz dostęp do nowej części do tego modelu auta to kup nową będziesz chociaż wiedział czy w tym problem był.A może bierze lewe powietrze,sprawdz czy gdzieś nie ma pęknięcia w wężu.
    rikiMor0102
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
    Miejscowość: góral podbeskidzia
    Prawo jazdy: 01 08 2005
    Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Hyundai Santa Fe IV
      Hyundai pokazał na targach w Genewie kolejną generację Santa Fe. Paleta silników ma obejmować diesla 2.0 CRDi o mocach 150KM i 182KM, diesla 2.2 CRDi 197KM i benzyniaka 2.4 185KM. źródło: carscoops.com W moim ...