Fotoradar - nietypowe pytanie

28 Sty 2009, 17:47

Na razie nic nie przyszlo i pewnei z tego fotoradaru, dla ktorego zalozylem temat juz nie bedzie... :D
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

04 Lut 2009, 11:50

Czy za pomocą antyradaru, podobno nielegalnego w Polsce, można sprawdzić który fotoradar jest aktywny, a który tylko stoi przy drodze i straszy?
leszekmisiak
Nowicjusz

15 Mar 2009, 00:44

moje pytanie nie dotyczy fotoradarów, jednak to temat chyba pokrewny.

a mianowicie- kamery nad np. skrzyzowaniami. czy one rowniez sluza kontroli nad ruchem (czyli w tym wypadku jest to kara). mialem dzisiaj dość nieprzyjemną sytuacje kiedy wlasnie pod taka kamerą zostałem zmuszony do złamania kilku przepisów...i naszla mnie wlasnie refleksja, czy moga czekac mnie jakies nieprzyjemne konsekwencje z tego powodu, czy sa to kamery 'uzywane' np. tylko podczas ustalania przyczyn wypadku etc.

pozdrawiam.
BJFK
Nowicjusz

15 Mar 2009, 16:10

Co do antyradaru - jasne,że się da wykryć,czy jest on aktywny czy pusty.Tylko,że jak antyradar już wykryje,że w puszce jest radar,to jest już za późno - masz robione zdjęcie.
Co do tych kamer nad światłami - jest to monitoring natężenia ruchu na drodze.Obraz z tych kamer jest w siedzibie policji,a najczęściej straży miejskiej.Jeżeli zrobisz jakieś wykroczenie np. przejedziesz na czerwonym świetle,to możesz spodziewać się mandatu.Ale tego nigdy nie wiadomo.Z tych kamer korzystają tylko jak dojdzie na skrzyżowaniu do wypadku i nikt nie chce się przyznać do winy,bo kierowcy twierdzą,że każdy miał zielone.Za ich pomocą można stwierdzić,jakie światło w danej sekundzie było wyświetlane dla danego kierunku.Kamery te sterują rónież przełaczaniem się świateł.Z całą pewnoscią nie mierzą prędkości.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lip 2009, 15:58

ostatnio jechałem sobie dwupasmówką droga taka jak E7, była tabliczka że fotoradar jest, fotoradar minąłem to zacząłem sie rozpędzać po czym minąłem kamerę nad drogą i po bokach mila takie dwie male skrzyneczki, później parę metrów dalej był ekran (taki jak czasami mryga nad dwupasmówkami o ograniczeniu prędkości) i niżej był kolejny mneijszy ekranik i tam sie pojawiła mój numer rejestracyjny. czy to był fotoradar??
gozer87
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: polska

30 Lip 2009, 18:23

Czy istnieje obowiazek informowania o fotoradarze /widzialem juz napisy "Fotoradar" "Miasto monitorowane przez radary" , "Kontrola radarowa na terenie miasta Koszalina" itp.Jezeli istnieje obowiazek informowania o kontroli radarowej prosze o podanie nr nie wiem " Dziennika Ustaw" lub jakiegos paragrafu ktory te sprawy reguluje.Dziekuje ninek50
ninek50
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Następca Lexusa LFA całkiem możliwy
    Lexus LFA, supersamochód wyprodukowany jedynie w 500 egzemplarzach, na zawsze odmienił wizerunek japońskiej marki premium, przybliżając ją miłośnikom ostrej jazdy, a jego zdeklarowanym fanem jest nawet znany z cynicznego ...

18 Paź 2009, 02:50

gozer87 napisał(a):ostatnio jechałem sobie dwupasmówką droga taka jak E7, była tabliczka że fotoradar jest, fotoradar minąłem to zacząłem sie rozpędzać po czym minąłem kamerę nad drogą i po bokach mila takie dwie male skrzyneczki, później parę metrów dalej był ekran (taki jak czasami mryga nad dwupasmówkami o ograniczeniu prędkości) i niżej był kolejny mneijszy ekranik i tam sie pojawiła mój numer rejestracyjny. czy to był fotoradar??

Widziałem coś takiego we Wrocławiu, ale to chyba po prostu przypomina, że trzeba stosować się do przepisów ruchu drogowego. Co do wypowiedzi jednego z kolegów, że jeśli antyradar zadziała jak już ma się zrobione zdjęcie...przeglądałem testy antyradarów oraz filmiki jak wygląda ich praca i nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią, chyba, że mówisz o jakimś antyradarze za 150zł. Osobiście nigdy nie używałem, bo wolę używać legalnego CB-radia, po drugie też staram się nie łamać przepisów. Co do kamer przy sygnalizacji...moim zdaniem służą one po prostu jako monitoring, m.in. w razie wypadków (mogę też się mylić).
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001