Freelander - opony zimowe

23 Wrz 2009, 19:01

Witam, posiadam freelandera 2004r i chciałbym kupić dobre opony zimowe za rozsądną cenę w rozmiarze 215/65/16. Żeby nie były zbyt głośne, co możecie mi doradzić? Preferuje opony tylko nowe
Przemek-89
Nowicjusz

Miejscowość: okolice

04 Paź 2009, 09:46

Witam.Ja kupiłem do mojego rok temu takie [link do oferty na Allegro wygasł]
dałem cos okolo 285 zl za sztuke po pierwszym sezonie moge powiedziedziec ze zakup był udany
damkos1
Nowicjusz

Miejscowość: beskidy

07 Paź 2009, 07:10

dołącze sie do tematu czy goog year wrangler nadaja sie na zime
ho
Nowicjusz

Miejscowość: Ostroleka

26 Sty 2010, 12:09

ja jezdze na wranglerach atr w rozmiarze 205 75 15 i sa niezle... to klasyczne at'ki ale podobno na sniek lepsze od bfg a juz na pewno od klasycznej simowki :) zimowka za to lepsza na czysty lod
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

26 Sty 2010, 19:49

od trzecg lat mam wielosezonowe gumy:
http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgoodric ... 75994.html
polecam
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Sty 2010, 00:50

wlasnie o tych pisalem.. to bfg at.. super na asfalt snieg i teren (nie za ciezki) ale gorsze na lodzie od wranglerow :)
Prorok78
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...

27 Sty 2010, 02:27

Właśnie planuję zakup letnich opon, ale zainteresowaliście mnie tematem rozwiązania opon całorocznych A/T.
Jak takie rozwiązanie sprawdza się latem i zimą?
Czy to nie jest tak, że całoroczna opona latem jest gorsza od letniej, a zimą gorsza od zimowej?
No i jak zachowuje się opona A/T na asfalcie?
Jak u mnie jazda asfaltem to 65%, a teren 35%, to A/T będą oki, czy jednak myśleć o oponach raczej na asfalt, czyli np. http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgoodric ... 75989.html ?

A skoro już porówbujecie BFG AT z Wranglerami AT, to która lepsza latem?
Dodałbym do tego porównania Dunlop Grandtrek AT2 (AT3?) oraz Pirelli SCORPION S/T.

Pozdrawiam
Orlin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

27 Sty 2010, 09:34

pirelli odpusc - nie ten typ oponki ...
Z calorocznymi jest tak jak piszesz - gorsze latem od letnich i zima od zimowek, ale dotyczy to 'klasycznych'opon... nie AT'kow... opony AT maja bardzo gleboki bieznik - w moich atr'ach jak byly nowe to bylo to ponad centymetr i to grubo... to oznacza lepsze prowadzenie na sypkim, grzaskim itd.. bloto snieg szuter... na klasycznych juz bedziesz stal i mielil a at pojada bez problemow :)
Czesc osob twierdzi ze sa glosniejsze na asfalcie od klasycznych - w przypadku wranglerow tego nie zauwazylem... no i co wazne kupujesz jeden komplet a nie dwa :) - czyli wychodzi taniej niz z klasycznymi dwoma kompletami choc AT sa drozsze - za wranglery 205 75 15 trzeba dac okolo 450 - 500 zl za sztuke, bfg podobnie...
jesli chodzi o porownanie wranglerow atr i bfg to podobno bfg sa gorsze troche na sniegu od wranglerow, za to sa pewnego rodzaju standardem... ja ogladalem i jedne i drugie i zdecydowalem sie na wranglery ze wzgledu na lepsza trakcje na sniegu i bierznik ktory ma lepsze wlasciwosci samoczyszczace - wystarczy kilkanascie metrow na asfalcie zeby cale blotko odpadlo :) wg mnie niezaleznie od tego ktore wybierzesz to bedziesz zadowolony... ja polecam wranglery...
co do zachowania na asfalcie to wiadomo ze nie jest to opona typu slick :) ciut bedzie glosniejsza od klasycznej letniej, no i bedzie gorzej hamowac na mokrym asfalcie... trzeba sie z tym liczyc... no ale te autka i tak nie jezdza po 200 tylko wiele wiele wolniej :)
Prorok78
Początkujący

09 Lut 2010, 16:47

Dunlop SJ6 -niezłe oponki na zime,na lato Michelin synchro
sleza
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka