Głośniki do Fiata Bravo

16 Cze 2008, 17:12

Co sądzicie o tym zestawie?? Da rade?? Ja za bardzo się na tym nie znam...
[link do oferty na Allegro wygasł]

Pozdrawiam
karpiol
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

16 Cze 2008, 20:03

Wydaje mi się, że jak za takie pieniądze, to ten zestaw powinien dobrze grać. Nie ma co prawda podanych dokładnych parametrów, ale to raczej dobry sprzęt.
Chyba że możesz jeszcze troche kasy dołożyć, to oczywiście dałoby się skompletować jeszcze lepszy zestaw :) . Przede wszystkim to radio można by było wymienić na inne.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

16 Cze 2008, 21:58

ogólnie na ten cel mam przeznaczony 1000zł....

a może zaproponował byś jakiś zestaw od siebie Bryza??
karpiol
Nowicjusz

16 Cze 2008, 22:02

Ogólnie JBL gra dobrze co do Blaupunkta to z różnymi modelami róznie to bywa jedne grają dobrze inne tak grają że nie chce się wierzyć że to może być Blaupunkt.

Tak od razu na przyszłość Ci powiem jedną radę bo widzę tam głośniczki w półce tylnej( no chyba że to coś innego :) ) no i kondensator na wierzchu to ten kondensator to schowaj lepiej gdzieś w jakieś mniej rzucające sie miejsce bo pewnego razu możesz pozbyć się nie tylko kondensatora ale i tylnej szyby.

Co do sprzętu ogólnie to myślę że powinien dobrze grać jedynym mankamentem może okazać sie radioodtwarzacz może psuć całą konsystencję zestawu no ale to możesz sobie już we własnym zakresie wymienić.
maxidig
Początkujący

Miejscowość: Toruń

16 Cze 2008, 22:11

hehe te głośniki na pewno nie były by w tylnej półce włożył bym je w miejsce seryjnych głośników z tyłu... a kondensator to do bagażnika :)
karpiol
Nowicjusz

17 Cze 2008, 00:14

Oto moja propozycja:

1. Troche więcej niż 1000 zł :
radyjko : [link do oferty na Allegro wygasł]

głośniki na przód( wybrałem 16,5 cm ale nie wiem jakie masz w aucie. Jeżeli masz 13 to będzie troszkę taniej):

głośniki na tył:

wzmacniacz:

głośnik basowy:

2. Już się może zmieścisz w 1000 :
radyjko to samo
głośniki na przód te same
głośniki na tył:

wzmacniacz:

głośnik basowy:
Bryza
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[S] TT 8N 1,8T / 328Ci e46 / CLK 200K w208 / C70 I 2,4T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - auto z nadwoziem coupe - benzynowy silnik o mocy ok. 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2000 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Audi TT 8N 1,8T - 225KM - BMW ...

17 Cze 2008, 10:00

Dzięki wielkie Bryza :)

A na ją firmę wy byście postawili jakbyście zakładali Car Audio i cena nie grała by roli??
- Magnat
- Boschmann
- Hertz
- Blaupunkt
- Kenwood
- Phonocar
- Sony
- JBL
- Pioneer
- Alpine
- Signat

Pozdrawiam
karpiol
Nowicjusz

17 Cze 2008, 17:09

To zależy co miałbym kupować, bo np. gdybym kupował radio, to z tych wymienionych firm wybrał bym Alpine, a gdybym kupował głośniki i cena nie grała by roli, to bym nic z tych wymienionych firm nie wybrał. Kupił bym pewnie jakieś głośniki DLSa albo np. Focala. No ale o tym to ja narazie tylko mogę pomarzyć :D .
Bryza
Początkujący

17 Cze 2008, 17:58

hehe na cacka z DLS to mnie nie będzie stać przez najbliższe 10 lat :lol: :lol: :lol:
karpiol
Nowicjusz

21 Cze 2008, 00:12

Przeciętny człowiek nie jest w stanie odróżnić Peiyinga od np jakiegoś Sony lub JBL dopóki go nie zobaczy.
Więc jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać?
Takie jest moje zdanie w tym temacie. Mimo to niektórym podoba się wygląd Peiying czy innych wyższych firm i każą sobie właśnie takie montować.

Polecam na glośniki :
- Lanzar
- JBL
- Sony
- Celestion
- Earthquake (Tutaj w szczególności serię magma potrafi wywalić szyby z samochodu )
- Pioneer

Radyjka:

Pioneer
Sony
Blaupunkt
maxidig
Początkujący

21 Cze 2008, 10:09

cześć. Przemyślałem sprawę i postanowiłem że lepiej zainwestować w mniej dobrego sprzętu a nie kupować tyle bajerów gorszej jakości.

Moja propozycja:
- radyjko

- głośniki przód

- głośniki na tył

Nie znam się za bardzo na tym temacie ale jak radio ma 4x50 czyli 2 na przód i 2 na tył to co z tweeterami?? Czy do tego służy ta zwrotnica??

Jeszcze jedno pytanie czy taka mata będzie dobra do wygłuszenia samochodu??
Pozdro
karpiol
Nowicjusz

21 Cze 2008, 10:28

Tweetery łączysz równolegle z kanałem pod który podłączasz głośnik możesz się wpiąć np w złącza na głośniku z nimi.
Obciążenie ich to kilka lub kilkanaście watów więc radio sobie spokojnie z nimi poradzi.
Powinno się stosować do głośników wysokotonowych odpowiednie filtr które będą separowały tylko wysokie tony z całego pasma częstotliwośi.
Ale to jest sprawa czystoteoretyczna bo i bez takiego filtra tweeter będzie grał lecz będzie na niego szło całe pasmo częstotliwości.

Co do radia to dobrze wybrałeś i cenowo i jakościowo. Pioneer dobrze gra ma dość dobry filtr antywstrząsowy zawiera w sobie tranzystory mosfet a one są w stopniu wzmacniającym, najlepsze.
Co do mocy to jest na pewno trochę niższa 4* 50 W to moc muzyczna.

Co do głośników obydwa modele które wymieniłeś montowałem i miałem okazję odsłuchać grają na prawdę dobrze w swojej klasie cenowej to jest produkt godny uwagi.Z technicznego punktu to mają dość dobrą skuteczność moc nie jest za wysoka a co za tym idzie radioodbiornik daje sobie z nimi radę, mają podzielone pasmo dzięki czemu mamy miejsce jeszcze dla subwoofera od 50 Hz w dół.
Będziesz zadowolony z nich.

P.S. Jak masz głębokie otwory w drzwiach wyłóż je wełną mineralną
to zmiękczy jeszcze dzwięk
maxidig
Początkujący