Golf 4 1.6 AKL falowanie obrotów

31 Sie 2021, 18:29

Cześć, ostatnio kupiłem golfa 4 na jakis czas na dojazdy do pracy, ten problem miał poprzedni właściciel i nic z tym nie robił lecz mi to przeszkadza.
Chodzi o to, że po włączeniu silnika po kilku minutach jazdy zaczyna sie dusić jakby nie dostawał powietrza czy coś, a gdy tylko mu wcisne gaz do końca powiedzmy do 5-6 tysiecy obrotów problem znika i nie pojawia się już przez resztę trasy nieważne ile kilometrów zrobię, lecz gdy go zgaszę i odpale jeszcze raz to problem znowu sie pojawia po kilku minutach.
Na początku stawiałem na przepustnice albo przepływomierz ale przepustnica odpada bo obroty falowałyby cały czas raczej. Podpiąłem go pod komputer i sprawdziłem błędy, pokazało mi sonde, raczej tą za katalizatorem i tu zaświeciła mi sie lampka w głowie, bo nie jest mi do końca wiadome czy w aucie jest katalizator czy sama strumiennica ale stawiam na to drugie. Myślicie że to wina braku katalizatora czy może jednak przepływka a komputer pokazuje sondę?
xKlakson
Nowicjusz

• 01 Wrz 2021, 14:52

Zajrzyj do przepustnicy czy jest czysta może być tak że problemem jest czujnik położenia przepustnicy lub z jakiegoś powodu (odłączanie od akumulatora) straciła adaptację i musi ponownie się zaadoptować.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Wrz 2021, 16:57

Robiłem już adaptacje przepustnicy i nic nie pomogło
    xKlakson
    Nowicjusz

01 Wrz 2021, 21:19

Wyczyść przepustnicę przede wszystkim, w tych silnikach lubi się zabrudzić i potem obroty wariują. Do tego sprawdzenie oringów, uszczelek i czy nie łapie lewego powietrza gdzieś. Sprawdzić czy działa i wyczyścić silniczek krokowy.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
      Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...