Golf - nie kręci rozrusznik tylko coś cyka

01 Mar 2009, 21:44

Koledzy - zanim zaczniecie kogoś krytykować,to najpierw przeczytajcie dokładnie to,co ktoś napisał,a jak się na tym nie znamy,to nie piszmy nic...
W niczym się nie poplątałem.Wystarczy tylko znać zasadę działania elektromagnesu - do niego jest doprowadzony cienki przewód ze stacyjki,na którym pojawia się napięcie podczas przekręcenia kluczyka w pozycję START.Po podaniu napięcia,cewka elektromagnesu przyciąga zworę i łączy wewnętrzne styki akumulatora i rozrusznika,powodując podanie napięcia na uzwojenie rozrusznika,co powoduje,że rozrusznik zaczyna się kręcić itd.I właśnie o te styki mi chodziło,pisząc,że moga być nadpalone lub na połaczeniach tych styków mogą być luzy bądz mogą być zaśniedziałe.Czyli ksiązkowo chodziło mi o styki robocze elektromagnesu.A elektromagnes w bendixie,to nic innego jak normalny przekaźnik - cewka,styki sterownicze i styki robocze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • 03 Mar 2009, 01:17

:) Elektromagnes w bendixie??No kurcze a ja myślałem że elektromagnes oprócz funkcji elektrycznych służy do wysunięcia bendixu na koło zamachowe i jedno z drugim nie ma bezpośredniego kontaktu ze sobą lecz poprzez tzw łopatki a tu się okazuje że elektromagnes jest w bendixie.Jeśli się na tym nie znamy to nie piszemy nic... :lol:
    sebacrx3

03 Mar 2009, 15:41

To zależy kto co rozumie przez słowo elektromagnes i bendix.Prawidłowo jest to włącznik elektromagnetyczny.Ale nie to jest tutaj istotne - jeżeli napięcie z akumulatora nie przejdzie przez styki tego włącznika elektromagnetycznego do rozrusznika,to wysunięta zębatka i tak nic tu nie pomoże.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

R5 Turbo 3E - auto stworzone do driftu
      R5 Turbo 3E łączy w sobie ultratechniczny design i wybujałe formy z licznymi odniesieniami do sportu samochodowego oraz do świata gier wideo. Takie połączenie przenosi showcar w sferę nowoczesności i technologii na pograniczu ...