Hak holowniczy....

23 Kwi 2009, 16:26

Witam,
nie znalazłem bardziej odpowiedniego działu niż ten, jeśli jest zły proszę o przeniesienie...
A więc posiadam Skode Octavie I 2001 rok, mam zamiar zamontować hak. W salonie Skody za montaż i hak chcą 1500zł (troche przesada z tą cena dla mnie).

Podobno Unia Europejska wprowadziła przepis ze musi być odpinany, czy musi???
Czy ktoś zna jakiś warsztat w woj. Opolskim, ewentualnie skraje Ślaskiego, gdzie montują haki? (nie koniecznie oryginalne z Skody i też nie jakieś tandetne).

Każda pomoc mile widziana:)
marvin7
Nowicjusz

Miejscowość: KK
  • 24 Kwi 2009, 09:11

Nie musi byc zdejmowany.
    Ale chyba lepie taki kupic :wink:
    Zawsze mozna zdjac.
    A jak masz troche wiedzy technicznej ,czas i miejsce to smialo mozesz sam zalozyc.
    Pamietaj tylko aby sruby mocujace mialy twadosc conajmniej 10,2 Nm.
    kajos
    Nowicjusz

Miejscowość: Chodziez

25 Kwi 2009, 13:50

Ja myślę,że jednak takie rzeczy należy zlecać tym ,którzy zajmują się tym na codzień ,doradzą fachowo,pomogą dobrać odpowiedni hak,tak tylko zdejmowany.Koszty myślę,że będą znacząco mniejsze niz w tym salonie.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

25 Kwi 2009, 14:00

Ja kiedyś pytałem się o założenie haka i za zamontowanie z homologacją chcieli 400zł do Opla Vectry. Napewno nie był to zdejmowany ale tańszy.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

25 Kwi 2009, 14:30

teraz wszystkie firmy ktore produkuja haki robia juz zdejmowane.koszt takiego haka nie powinien przekroczyc 500zl z montarzem.
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice

25 Kwi 2009, 14:37

W autoryzowanych warsztatach zawsze jest o wiele drożej. Teraz zazwyczaj zakładają tylko zdejmowane ale ja tam wole mieć hak na stałe zawsze to solidniejsze jest i jak ktoś nie wyhamuje to najpierw nadzieje się na hak :twisted:
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luxury Sedans, Midsized - Audi A6
      Czasopismo "Consumer Reports" ogłosiło Audi A6 najlepszym samochodem w kategorii luksusowych sedanów średniej wielkości - "Luxury Sedans, Midsized". Redakcja magazynu oceniała właściwości jezdne, jakość wnętrza, zużycie ...

26 Kwi 2009, 07:06

No i na tylnej szybie napis duży: mam na ciebie Haka?! :wink: Pewnie,że lepiej jest hak mieć jak nie mieć ,odstrasza to tych którzy lubią od tyłu! :lol:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)