12 Lis 2014, 20:58
Witam serdecznie. Marcin 24l.
Poszukuję taniego w utrzymaniu, bezproblemowego hatchbacka do 26tyś zł.
Będzie to drugi mój samochód.
Przebieg roczny 12-14tyś km, także benzyna. Gaz mi się nie opłaci a z dieselami łatwo trafić na skarbonkę.Dużo przejazdów robię po 2-3km, raz w tygodniu trasa 60km.
Akceptowalny wiek auta: 6-10lat, hatchback.
Obecnie jeżdżę Fiat Punto I, 96 75km kupiony przez tatę w salonie (1wł).
Oprócz części eksploatacyjnych nic nie było robione, przez 18lat auto nigdy się nie zepsuło. Jeżdżę nim 5 lat, ale czas na coś nowszego i nieco większego. Z racji niskiej masy przysp do setki ma 12s.
Nie szukam rakiety ale chciałbym, by kolejne auto nie było bardziej ospałe od punciaka (9-12s do setki)
Musi mieć klimę (najlepiej auto - w Scenicu 1.9dCi rewelacja sprawa):D
Musi przy prędkości autostradowej nie powodować głuchnięcia - w Punto mam wtedy 5000obr/min!
Wiem, że rzadko będę jeździł po autostradach, ale coś ze skrzynią szóstką byłoby ok.
Zdaję sobie sprawę, że żaden benzyniak nie będzie na autostradzie cichy jak diesel
Szybciej niż dozwolone 140 nie potrzebuję jeździć.
Nie wierzę w stereotypy: w rodzinie jest Scenic 1.9dci z komisu eksploatowany tylko po mieście -nic się nie dzieje.
Moje typy:
Fiat Bravo 1.4 90km - mułowaty, 12,5s , ale dużo sztuk z PL salon, zazwyczaj klima manual
Fiat Bravo 1.4T 120km - duży moment, ale odstrasza downsizeing i opinie z autocentrum, że ludziom na krótkich trasach pali po 10-12l w porównaniu z wolnossącymi 1.6 czy 1.8, które forumowicze posiadali wcześniej
Renault Megane 1.6 110km - z 2008 ledwo w budżet się mieści
Peugeot 308 1.6 110km - zazwyczaj są z klimą auto, w środku normalnie ładnie (tradycyjnie) ale z zewnątrz średnio (utrata wartości?)
Honda Civic 1.8 140km - odpuściłem sobie bo za mało $ i ludzie narzekają na twardość zawiechy i duży hałas
Opel Astra III 1.6 106km - podobno mułowaty >12s
Kia Ceed 1.6 - głos rozsądku? tańsza od Fiata
Toyota Auris 1.6- z zewn brzydka, ale podobno praktyczna, tańsza od fiata
Co sądzicie o tych pojazdach. Jakieś inne propozycje? Mogą być też tańsze:)
PS Scenica 2004 można mieć i za 10tyś zł
Nie wymieniam aut z grupy VAG gdyż uważam, że poprzez popularność są przewartościowane i dużo egzemplarzy jest z importu