Honda HRV 2005 1.6 124KM - wyciek oleju przez szpilkę

22 Maj 2020, 12:25

Witam,

ze szpilki na wysokości ok. 10cm poniżej pokrywy zaworów cieknie w małych ilościach olej. Czy ta szpilka przechodzi na wylot i wystarczy uszczelnić/zakleić ową szpilkę, czy może nie powinna ona mieć styczności z żadnym kanałem olejowym i wyciek w tym miejscu jest nienaturalny, np. pęknięta głowica? Dodam, że około 5 miesięcy temu miałem robiony generalny remont silnika (zatarty wał).

Zdjęcie
Zdjęcie
Wojdusz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 11 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda HR-V
Silnik: 1.6 124KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Maj 2020, 16:23

Wyżej od tej śruby jest sucho? Jak dobrze widzę to do niej jest przykręcony kolektor wydechowy więc spod niej nie powinien wyciekać żaden olej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Maj 2020, 16:55

Tak, wyżej jest sucho. Pytanie czy ta śruba jest na przestrzał i może olej tamtędy wyciekać. Bo jeżeli nie jest to zapewne pęknięcie głowicy. Stąd też moje pytanie, czy ktoś może widział taki silnik lub schemat można gdzieś znaleźć
Wojdusz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 11 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda HR-V
Silnik: 1.6 124KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Maj 2020, 17:25

Wykręć ją i sprawdż,jeśli jest na przestrzał po prostu użyj czerwonego silikonu wysokotemperarowego,posmaruj cały gwint ,tak czy siak mozesz to zrobić ,nic poza wyciekiem się nie dzieje.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psy?
    Wyjeżdżając, właściciele psów bardzo chętnie zabierają ze sobą swoje czworonogi, jednak nie zawsze zapewniają im bezpieczną podróż. Tymczasem źle przewożony pies stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale ...